BorislavPankov Публикувано Май 3, 2012 Публикувано Май 3, 2012 Здравейте ! Мисля че тази тема е изключително важна за всички китаристи! Китарата ми е с матов финиш (черен). Всеки ден я забърсвам с мека кърпичка и се грижа за нея много. Обаче като я почиствах с препарат за дърво ми остана едно "влажно" петно над бридж адаптера. Изглежда че е мокро, но не е и на светлина неизбежно се забелязва. Някой да има предложение с какъв препарат мога да почистя цялото тяло и да премахна това петно от китарата? Също какви препарати да използвам за цялостно почистване на китарата при сменяне на струни? Другия ми проблем е късането на струни ДОСТА бързо. Не знам това на какво се дължи, но веднъж месечно ми се налага да сменям струни. В повечето случаи съм си купувал D'Addario и съм много доволен от тях спрямо удобството,което ми предлагат докато свиря. Реших да си купя Elixir (не за 1ви път) и първа струна вече я няма за само месец и половина, въпреки че за Elixir се говорят много неща: за това колко са добри, колко издръжливи и удобни. На какво може да се дължи това непрестанно късане на струни? За информация, използвам Dunlop Jazz III pick и китарата стои на стойка в стаята ми когато не свиря. Има тремоло което не ползвам прекалено често и locking tuners. Надявам се китаристите да се включат и да споделят своя опит , защото всяко мнение е важно за мене. Мерси предварително. Цитирай
Slide Отговорено Май 3, 2012 Отговорено Май 3, 2012 (Редактирано) За чистенето съм пас, защото не ползвам препарати и винаги съм минавал само с някаква кърпа, която ми се намира под ръка и китарата ми изглежда като нова, въпреки, че е на 7 години. (С изкл. на няколко драскотини). Има много препарати на пазара, но имай в предвид, че тия, които са за мебели - не е желателно да се използват и за китари. Има доста агресивни съставки в тях и може да навредят на финиша на китарата. За струните - евевнтуално да ги поставяш по някакъв по-особен начин? Кои струни късаш най-често и къде се късат? При бриджа/седлото или по-скоро на различни места. Ако, да речем, късаш 1-ва струна при седлото - евентулано то може да е проблема. Там вече е малко пипкава работа. Редактирано Май 3, 2012 от Slide Цитирай
iliev.p Отговорено Май 3, 2012 Отговорено Май 3, 2012 (Редактирано) От "Икономов" на ул."Левале" си взех комплект течности за почистване на китара, на "Гипсън" за 15лева и съм много доволен, но ти си от Ловеч трябва като идваш до София да си купиш. Редактирано Май 3, 2012 от iliev.p Цитирай
BorislavPankov Отговорено Май 3, 2012 Автор Отговорено Май 3, 2012 Slide: Струни късам : 1ва, 2ра и рядко 3та и ги късам при бриджа. За особен начин не знам, защото си прекарвам струната през бриджа, след това през ключовете. Стягам локинг системата и навивам струната. Цитирай
BorislavPankov Отговорено Май 3, 2012 Автор Отговорено Май 3, 2012 iliev.p: Точно преди месец и половина бях в София и от MCI си взех Elixir. Ще си взема такива течности. Явно са доста необходими. Твоите сигурно са : http://www.thomann.de/gb/gibson_luthiers_choice.htm ? Цитирай
rockfire Отговорено Май 3, 2012 Отговорено Май 3, 2012 Ако китарата е модел на Петручи и късаш струни редовно ,нещо друго не е наред момко ... Цитирай
L.K. Отговорено Май 3, 2012 Отговорено Май 3, 2012 Ползвал съм мебелни почистващи препарати на терпентинова основа - няма проблем. Грифът - с лимоново масло от Динакорд. Мокрото петно май е полирала се повърхност. Не я барай. Струните се късат, защото: а) ръждясват; б) много се опъват; в) много се търкат в прагчетата. Мий си ръцете, полирай прагчетата и опъвай умерено. Цитирай
Trysth Отговорено Май 3, 2012 Отговорено Май 3, 2012 Според мен е възможно някъде да имаш остра част, която реже струната - я по нът, я по магаре. Виж въпросите на колегата Slide и ще добием по-ясна представа за проблема. Цитирай
stomanow Отговорено Май 4, 2012 Отговорено Май 4, 2012 ^+1 Едно финно заглаждане на легълцата трябва да ти реши проблема,аз го имах на една от предните си китари и го реших точно така. Цитирай
iliev.p Отговорено Май 4, 2012 Отговорено Май 4, 2012 iliev.p: Точно преди месец и половина бях в София и от MCI си взех Elixir. Ще си взема такива течности. Явно са доста необходими. Твоите сигурно са : http://www.thomann.d...iers_choice.htm ? Да същите са. Цитирай
Kalmar Отговорено Май 4, 2012 Отговорено Май 4, 2012 Проблема най-вероятно е в седлата на бриджа. Това че е Musicman не значи, че не може да са пропуснали да прегледат седлата за остри ръбове. Случва се. С фина шкурка или пиличка се оправя проблема. Освен това е желателно са се намажат с лубрикант там където лягат струните на седлата. Дори графит от молив помага много. Цитирай
lyu_records Отговорено Май 4, 2012 Отговорено Май 4, 2012 (Редактирано) Що не я минеш с полир паста трети номер препоръчвам ти 3М такава 100 грама е 5 лв. ще ти остане даже. А мокрото петно ще изчезне 100% И аз с един леспол късах постоянно 4-та 5-та и 6-та беше много заострено магарето. Кат го изпилих вече няма ядове. Редактирано Май 4, 2012 от lyu_records Цитирай
vaxo Отговорено Май 4, 2012 Отговорено Май 4, 2012 В Ловеч при Наско има такива препарати... и да няма налични, можеш да поръчаш. А за струните - една пила ще ти реши проблема. Цитирай
BorislavPankov Отговорено Май 4, 2012 Автор Отговорено Май 4, 2012 Мерси за отговорите! Ще опитам да изпиля магарето и ще пробвам с полир пастата да махна петното. Цитирай
Recommended Posts