Jump to content
Българският форум за музиканти

Със какво да покрия позициите на китара при лакиране на грифа?.


Recommended Posts

Бих бил благодарен ако ми кажете как да предпазя позициите на китара/по точно грифа/ която искам да лакирам и със какъв материал.Благодаря предварително!.снимки ако има ...още по добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хартиено тиксо, но дебело (освен широко) ще ти свърши работа.Лепиш и режеш излизащите места с остър макетен нож.

Тиксото го лепи напреко, а не по дължина.Първо демонтирай грифа от китарата.

 

Ако искаш да лакираш и фретборда, след нанасяне на лака просто веднага го отстраняваш от праговете с опънат плат на върха на гумичка за молив примерно, като на всяка нова позиция предвиждваш плата в чистата му част.

Не използвай памук или клечки за уши.

 

п.с. - по принцип не е много добре гриф да се лакира, по-добре го изшлайфай с водна шкурка и му нанеси ленено масло;

Редактирано от Slacoth
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ По добре е да не боядисваш фретборда - голяма играчка е a и трябва качествен лак с втвърдител и задължително пистолет с компресор. По дбре да помолиш някой да ти го пръсне. Иначе лепиш с хартиено тиксо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...
Отговорено (Редактирано)

^ Той човека вече трябва да е боядисъл дозина такива съдейки по датите, ма никога не е късно да се помогне! :blush:

Редактирано от lyu_records
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте.И аз имам подобно питане.Вчера се сдобих с една стара китара Орфей и реших да побутна някой неща включително да се пробвам и със смяна на прагчета.От около година разучавам това и имам вече нужните инструменти и теоретични знания но не мога да преценя как да действам,защото е от онези китари с боядисан черен гриф.Бих искал и да го пребоядисам и не знам как е по добре - да се свали боята и боядиса както е със старите прагчета и после да ги сменя(но си мисля че може да се развали новата боя при смянята) или по някакъв начин при свалени прагчета да се направи свалянето на боята и пребоядисването(което би искало някакъв метод за предпазване на леглата за праговете сигурно). благодаря ви предварително. :)

 

А някой дали има идея кои години г-д е прозведен модела --->

 

orpheus.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Боята от грифа най-лесно ще я свалиш с цикла! На тези стари БГ китари тя е суха като барут и обикновено напукана на места такаче циклиш и после шкуриш!

:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ау и аз да се разпиша след години изгнание :) Ами дали е добре да се лакира грифа - въпрос на личен избор. Иначе, по темата...

Аз лично използвам хартиено тиксо (masking tape) на TESA или 3М - едното от двете го имаше в практикер. Изрязвам ленти с дължина малко повече от тази на прагчетата, залепям го подравнено отгоре или отдолу т.е. да използвам едната му права страна върху прагчето и притискам с пръсти, така, че да залепне добре. С много тънко ножче или скалпел изрязвам останалото така, че да остане само върху телта на прагчето. Отстрани остатъка, който е залепен за грифа го оставям, но можеш с ножчето да го изрежеш. И нещо важно, ако използваш лак с втвърдител - нитроцелулозен да речем, след като се напръска е хубаво да се разлепи тиксото още докато слоя е влажен. Аз го разлепих първият път на сухо, след изсъхване и така си олющих лака, че.... btw Използвахме бояджийски пистолет на Bosch - електрически. Успех с начинанието!

 

ЕДИТ: Ако боядисаш и после махнеш старите прагчета рискуваш да нараниш новата боя. Прецени дал си струва риска.

Редактирано от Tomov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами аз поразпитах някой хора и получих идеята да махна старите прагчета след което да махна боята после да ги поставя обратно(не напълно,само колкото да предпазят леглата на праговете при боядисването) да се боядиса грифа и след това да сложа новите....

Как ви се струва тази идея?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво правя аз - свалям старите прагчета, след което започвам със свалянето на боята, но бавно - с шкурка от 400 нагоре. когато се покаже дървото отдолу, преглеждам прорезите, където трябва да легне телта. Ако е необходимо се позапълват и/или почистват. Можеш да боядисаш/лакираш дървото, като след това набиеш позициите, въпреки, че аз се подведох първо набих с епоксидно лепило прагчетата, след което ги покрих с хартиено тиксо и боядисах. Но според мен по-правилното е първо да се завърши вида на фретборда и след това да се поставят прагчетата. Много полезни са инструментите от серията на Dremel, както и някои часовникарски пилички и едно контурно ръчно трионче :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей с хартиеното тиксо границата на лака става малко къдрава.

По-добър резултат постигам с рекламно фолио. Мини през коя да е рекламна къща и си вземи.

Ако те мързи да режеш можеш да си измериш ширината на праговете и да ти изрежат съответни лентички на режещ плотер.

Колкото по-тънко е фолиото - толкова по-добре.

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.