Jump to content
Българският форум за музиканти

Озвучаване на барабани.


Recommended Posts

Здравейте , драги съфорумници,

Желая да ми помогнете с един належащ проблем,а именно озвучаването на барабани.Скоро ми предстои да свиря в един клуб с моята група,а нямам озвучение за барабани,затова бих желал да ви задам няколко въпроса:

1.Как е по-добре да се озвучават ударните-с тригери или с микрофони?

2.Коя е най-семплата (и евтина) комбинация за микрофони,като се вземе предвид,че сетът ми се състои от бас барабан,соло барабан,два алта,флор том,фус,два краша и райд?

3.Кои марки предлагат достатъчно добро качество на достатъчно сносна цена ?

4.Кои са всички компоненти,необходими за озвучаването на дадения сет с микрофони и тригери?

*Вземете предвид,че имам ограничен бюджет,защото не съм работещ, и че нямам абсолютно нищо за озвучаване на ударни инструменти.

 

Благодаря ви предварително за отделеното време и внимание!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е доста обширна тема, но първо трябва да започнеш от това колко е голям клуба, да прецениш колко микрофона можеш да пуснеш и да редиш инструментите по важност.

 

Тук вървим от най-важно към по-маловажно: Каса, соло барабанче, флоор том, рак томове (алтове), овърхеди (чинелите), конкретни микрофони за фус, райд и т.н.

 

Имайки предвид, че клуба най-вероятно не е много голям, каквито са повечето, каса, барабанче са необходимия минимум. Чинелите ако са достатъчно силни, нямат нужда от озвучаване.

 

Надявам се да съм бил полезен! И тригери никога!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей!

 

Тригерите са прилично решение с хубав модул, но това е скъп вариант.

Микрофони - от гледна точка, че озвучението и акустиката в повечето клубове в БГ не е на добро ниво, доста често по-скъпи микрофони не оправдават очакванията. Затова причини колкото искаш но основна си остава задпултовото устройство. Много от свирещите барабанисти си пердашат по клубове с микрофони Stagg и на никой не му прави впечатление.

 

До 600 лева има решения на Shure PG, Electro Voice и още доста други знайни и незнайни.

 

Ако барабаните ти не са особено претенциозни и ако имаш малък бюджет повечето ще ти свършат работа.

 

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Клубът не е много голям,но не е и от най-малките. :D Сега разбрах ,че има опция да повикаме и озвучител,който обаче разполага само с обикновени микрофони.Мислите ли,че това е добър компромисен вариант?

 

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти,

За да не пиша прекалено дълъг коментар, ето малко информация относно озвучаването на барабани:

http://www.shure.com/idc/groups/public/documents/webcontent/us_pro_mic_techniques_drums_ea.pdf

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един съвет - ако никога не си озвучавал барабани, недей да се заемаш сам. Търси помощ от някой, който го е правил и разбира. За да звучат добре барабани на живо трябва да се съобразят много фактори, който са специфични и индивидуални и се научават с опит - какво е помещението, с каква техника разполага клубът, и най-вече какъв звук търсиш ти специално и групата като цяло.

При микрофоните важи правилото че има два вида - евтини и качествени. Според мен обаче не е оправдано за свирене в български клубове да купуваш скъпи микрофони, особено ако ще разчиташ на пулт, стъпала и колони от заведението. В повечето случаи ще свириш в заведения, където озвучаването става с каквото има или в по-добрия случай с каквото е домъкнал озвучителят. Затова добър вариант са нискобюджетните оферти за комплекти - има примерно SHURE PG за 300 евро или дори FAME за 166 евро в Мюзикстор. А ако свириш в клуб по-малко от 2 пъти в месеца даже и тези не си струва да си купуваш.

За мен озвучаване с тригери има смисъл само тогава, когато барабаните са някакви скапани кофи, които не могат да извадят чист звук (например първото ми дърто амати с кожи амати). Или пък ако търсиш някакви ултрамодерни електронни ефекти, които да няма откъде другаде да дойдат, освен от модул.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Конкретно на въпроса за обикновените (но и зависи как разбираш тази дума) микрофони, ще свършат работа. Дали е отбиване на номера...бих казал, че по-скоро да, но основно като говорим за касата. Ако примерно ти е излязло спешно участие и искаш за момента да решиш проблема, то озвучителя с неговите микрофони е решението. Ако пък това ще се случва регулярно и решиш, че трябва да си купиш свой сет микрофони, прегледай първо информацията тук:

http://forum.muzikan...iieaacie-oaaie/

Редактирано от vihro
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,

 

Разполагаме с: Behringer MX2004A, усилвател с неизвестна марка и 2 броя Behringer B1520. Включваме 3 микрофона, 2 китари, бас и клавир (стерео). След като ще свирим в клуб, освен въпросът за озвучаването на барабаните, изниква и въпросът, къде ще се включват тези микрофони, след като в пулта има само два свободни канала с XLR вход, което е не малък проблем. Ясно е, че възнамеряваме да използваме нашето скромно оборудване, затова всякакви съвети ще са от полза. Тъй като най-вече свирим метъл, но също и рок, предполагам, че вариантът да се озвучават само касата и соло барабанчето отпада. Вероятно може да се разминем без овърхед микрофони или може би само един, надявам се вие да кажете. Като краен вариант разглеждахме the t.bone DC1500 - нисък клас е и разбира се, не може да се очаква много. Належащ, обаче, остава въпросът, къде ще се включват тези микрофони и как - всеки в отделен канал или с някое от тези устройства: Stage Box.

 

Благодаря предварително!

 

Поздрави,

Желязков.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Озвучавате каса и барабанче и проблема е решен като за случая. Ако ви харесат от клуба, договорете се за в бъдеще да осигурят по-добро озвучаване, ако не това е. В крайна сметка нашите учители едно време все с озвучени барабани са свирили ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Информация за микрофони и озвучаване има във форума, но ако бяхте казали още в началото къде ще свирите, щеше да има поне 2-3ма барабаниста които вече са свирили там и щяха да дадат много по- добри и полезни съвети, предвид помещението, озвучаването на клуба, озвучителя и т.н.

Ако бяхте дали информация за сета барабани, също щеше да е по- лесно, защото няма смисъл за сет който с чинелите струва малко, да давате много пари за озвучаване, защото микрофоните не могат да компенсират евтините барабани и чинели!!!

Та ако споделите кога, къде и с какво ще се случва гореспоменатото мероприятие, аз лично(ако не съм на работа) ще дойда и ще се помъча да ви помогна за озвучаването!!!

УСПЕХ!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз деликатно ще попрескоча дърпаниците и ще разкажа нещо забавно от оня ден. Видях горе споменавате за озвучител. То озвучител е хубаво, обаче от озвучител до озвучител има бая разлика за съжаление. Свириме с Мейз оная вечер в 3 Уши. Като пристигам гледам "озвучителя" слага неговите микрофони на сета. Казвам му, че нося по-добри и директно да ги сложим тях. Слагаме ги, аз ги поставям на необходимото място, позиция, а той минава след мене, вдига ги максималко и насочва към произволни точки от стената зад мен. На въпроса - "какво по дяволите правиш?" дойде философският отговор, че му идвал много силен сигнал иначе. Явно входното ниво в неговия живот не се контролира с потенциометър. Когато го попитах дали не може да го намали, каза, че напред било слабо барабанчето... Е как да не е слабо като микрофона не сочи към барабанчето по дявола?!

 

и така. Интересни концепции за живота съществуват...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.