St.Zh. Публикувано Март 1, 2012 Публикувано Март 1, 2012 Здравейте , драги съфорумници, Желая да ми помогнете с един належащ проблем,а именно озвучаването на барабани.Скоро ми предстои да свиря в един клуб с моята група,а нямам озвучение за барабани,затова бих желал да ви задам няколко въпроса: 1.Как е по-добре да се озвучават ударните-с тригери или с микрофони? 2.Коя е най-семплата (и евтина) комбинация за микрофони,като се вземе предвид,че сетът ми се състои от бас барабан,соло барабан,два алта,флор том,фус,два краша и райд? 3.Кои марки предлагат достатъчно добро качество на достатъчно сносна цена ? 4.Кои са всички компоненти,необходими за озвучаването на дадения сет с микрофони и тригери? *Вземете предвид,че имам ограничен бюджет,защото не съм работещ, и че нямам абсолютно нищо за озвучаване на ударни инструменти. Благодаря ви предварително за отделеното време и внимание! Цитирай
Spaz Отговорено Март 2, 2012 Отговорено Март 2, 2012 Това е доста обширна тема, но първо трябва да започнеш от това колко е голям клуба, да прецениш колко микрофона можеш да пуснеш и да редиш инструментите по важност. Тук вървим от най-важно към по-маловажно: Каса, соло барабанче, флоор том, рак томове (алтове), овърхеди (чинелите), конкретни микрофони за фус, райд и т.н. Имайки предвид, че клуба най-вероятно не е много голям, каквито са повечето, каса, барабанче са необходимия минимум. Чинелите ако са достатъчно силни, нямат нужда от озвучаване. Надявам се да съм бил полезен! И тригери никога! Цитирай
boreto Отговорено Март 2, 2012 Отговорено Март 2, 2012 Здравей! Тригерите са прилично решение с хубав модул, но това е скъп вариант. Микрофони - от гледна точка, че озвучението и акустиката в повечето клубове в БГ не е на добро ниво, доста често по-скъпи микрофони не оправдават очакванията. Затова причини колкото искаш но основна си остава задпултовото устройство. Много от свирещите барабанисти си пердашат по клубове с микрофони Stagg и на никой не му прави впечатление. До 600 лева има решения на Shure PG, Electro Voice и още доста други знайни и незнайни. Ако барабаните ти не са особено претенциозни и ако имаш малък бюджет повечето ще ти свършат работа. Поздрави! Цитирай
St.Zh. Отговорено Март 2, 2012 Автор Отговорено Март 2, 2012 Клубът не е много голям,но не е и от най-малките. Сега разбрах ,че има опция да повикаме и озвучител,който обаче разполага само с обикновени микрофони.Мислите ли,че това е добър компромисен вариант? Поздрави! Цитирай
Monni Отговорено Март 2, 2012 Отговорено Март 2, 2012 Здрасти, За да не пиша прекалено дълъг коментар, ето малко информация относно озвучаването на барабани: http://www.shure.com/idc/groups/public/documents/webcontent/us_pro_mic_techniques_drums_ea.pdf Успех! Цитирай
darmonko Отговорено Март 2, 2012 Отговорено Март 2, 2012 Един съвет - ако никога не си озвучавал барабани, недей да се заемаш сам. Търси помощ от някой, който го е правил и разбира. За да звучат добре барабани на живо трябва да се съобразят много фактори, който са специфични и индивидуални и се научават с опит - какво е помещението, с каква техника разполага клубът, и най-вече какъв звук търсиш ти специално и групата като цяло. При микрофоните важи правилото че има два вида - евтини и качествени. Според мен обаче не е оправдано за свирене в български клубове да купуваш скъпи микрофони, особено ако ще разчиташ на пулт, стъпала и колони от заведението. В повечето случаи ще свириш в заведения, където озвучаването става с каквото има или в по-добрия случай с каквото е домъкнал озвучителят. Затова добър вариант са нискобюджетните оферти за комплекти - има примерно SHURE PG за 300 евро или дори FAME за 166 евро в Мюзикстор. А ако свириш в клуб по-малко от 2 пъти в месеца даже и тези не си струва да си купуваш. За мен озвучаване с тригери има смисъл само тогава, когато барабаните са някакви скапани кофи, които не могат да извадят чист звук (например първото ми дърто амати с кожи амати). Или пък ако търсиш някакви ултрамодерни електронни ефекти, които да няма откъде другаде да дойдат, освен от модул. Цитирай
vihro Отговорено Март 2, 2012 Отговорено Март 2, 2012 (Редактирано) Конкретно на въпроса за обикновените (но и зависи как разбираш тази дума) микрофони, ще свършат работа. Дали е отбиване на номера...бих казал, че по-скоро да, но основно като говорим за касата. Ако примерно ти е излязло спешно участие и искаш за момента да решиш проблема, то озвучителя с неговите микрофони е решението. Ако пък това ще се случва регулярно и решиш, че трябва да си купиш свой сет микрофони, прегледай първо информацията тук: http://forum.muzikan...iieaacie-oaaie/ Редактирано Март 2, 2012 от vihro Цитирай
irrealizable Отговорено Март 3, 2012 Отговорено Март 3, 2012 Здравейте, Разполагаме с: Behringer MX2004A, усилвател с неизвестна марка и 2 броя Behringer B1520. Включваме 3 микрофона, 2 китари, бас и клавир (стерео). След като ще свирим в клуб, освен въпросът за озвучаването на барабаните, изниква и въпросът, къде ще се включват тези микрофони, след като в пулта има само два свободни канала с XLR вход, което е не малък проблем. Ясно е, че възнамеряваме да използваме нашето скромно оборудване, затова всякакви съвети ще са от полза. Тъй като най-вече свирим метъл, но също и рок, предполагам, че вариантът да се озвучават само касата и соло барабанчето отпада. Вероятно може да се разминем без овърхед микрофони или може би само един, надявам се вие да кажете. Като краен вариант разглеждахме the t.bone DC1500 - нисък клас е и разбира се, не може да се очаква много. Належащ, обаче, остава въпросът, къде ще се включват тези микрофони и как - всеки в отделен канал или с някое от тези устройства: Stage Box. Благодаря предварително! Поздрави, Желязков. Цитирай
vihro Отговорено Март 3, 2012 Отговорено Март 3, 2012 Озвучавате каса и барабанче и проблема е решен като за случая. Ако ви харесат от клуба, договорете се за в бъдеще да осигурят по-добро озвучаване, ако не това е. В крайна сметка нашите учители едно време все с озвучени барабани са свирили Цитирай
irrealizable Отговорено Март 4, 2012 Отговорено Март 4, 2012 Добре, благодаря, че се включи. 2 Цитирай
drumvarna Отговорено Март 4, 2012 Отговорено Март 4, 2012 Информация за микрофони и озвучаване има във форума, но ако бяхте казали още в началото къде ще свирите, щеше да има поне 2-3ма барабаниста които вече са свирили там и щяха да дадат много по- добри и полезни съвети, предвид помещението, озвучаването на клуба, озвучителя и т.н. Ако бяхте дали информация за сета барабани, също щеше да е по- лесно, защото няма смисъл за сет който с чинелите струва малко, да давате много пари за озвучаване, защото микрофоните не могат да компенсират евтините барабани и чинели!!! Та ако споделите кога, къде и с какво ще се случва гореспоменатото мероприятие, аз лично(ако не съм на работа) ще дойда и ще се помъча да ви помогна за озвучаването!!! УСПЕХ! Цитирай
Spaz Отговорено Март 6, 2012 Отговорено Март 6, 2012 Аз деликатно ще попрескоча дърпаниците и ще разкажа нещо забавно от оня ден. Видях горе споменавате за озвучител. То озвучител е хубаво, обаче от озвучител до озвучител има бая разлика за съжаление. Свириме с Мейз оная вечер в 3 Уши. Като пристигам гледам "озвучителя" слага неговите микрофони на сета. Казвам му, че нося по-добри и директно да ги сложим тях. Слагаме ги, аз ги поставям на необходимото място, позиция, а той минава след мене, вдига ги максималко и насочва към произволни точки от стената зад мен. На въпроса - "какво по дяволите правиш?" дойде философският отговор, че му идвал много силен сигнал иначе. Явно входното ниво в неговия живот не се контролира с потенциометър. Когато го попитах дали не може да го намали, каза, че напред било слабо барабанчето... Е как да не е слабо като микрофона не сочи към барабанчето по дявола?! и така. Интересни концепции за живота съществуват... 2 Цитирай
Recommended Posts