Jump to content
Българският форум за музиканти

Молба за помощ


Recommended Posts

Благодаря на отзовалите се към темата ми за избор на миди клавиатура http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=11469.

 

Купих на сиха си клавиатурата на м-аудио кейстейшън 88ес.

 

Имам една молба.

Бихте ли могли да ми помогнете да я подкарам към действие - защото явно познанията ми са доста слаби и немога да се справя. ХР -то я разпознава и инсталира драйверите , но с софтуера към клавиатурата немога да изкарам никакъв звук. ;)

 

Отворен съм към всякакви доуточняващи въпроси.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кажи горе-долу какво ти е нивото на разбиране? В смисъл имаш конкретен проблем или просто не знаеш изобщо как точно се използва клавиатурата? Ясни ли са ти понятия като MIDI, sequencer, synth generator? Да знаем откъде да почваме ;) Т.е. откъде да почват по-отзивчивите, ако се окаже, че не си напълно наясно с теорията, щото там има да се пише, пише...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

нивото на разбирането ми клони към 0. Незнам как се позва клавиатурата , а и немога да дори да я пусна в действие. Купих клавиатурата като алтернатива (доколкото е възможно ) на класическо пиано. И на първи етап за това и ще се позва ... само да успея да я включа. Нямам и представа какъв софтуер да кача за да постигна ефекта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами дай малко повече инфо - с каква звукова карта си и каква програма за звук ползваш......Примерно към Creative си има програмка клавиатура, и само когато е включена тя или друга звукообработваща програма работи миди клавиатурата. Освен това трябва да съобразяваш на миди кабела че се включва "наопаки" - т.е където е "in" на кабела трябва да е "out" на клавиатурата и обратно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Свързваш кабелите, пускаш cakewalk-a, после намираш tools> midi devices, там е много важно да укажеш midi in устройството, което при теб сигурно ще е нещо от сорта на 'm-audio usb in'. Даваш ОК и трябва да просвири :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ама и вие едни съвети му дадохте на човека... Хем ви каза, че нищо не разбира. Ще дам кратко обяснение, понеже нямам много време за писане по форуми, други да допълнят.

 

1. За да може да се свири от клавиатурата и да няма голямо забавяне в звука, трябва да се инсталира ASIO драйвер и след това да се ползва софтуер, който поддържа такива драйвери. Ето ти един безплатен и сравнително универсален такъв драйвер: http://tippach.business.t-online.de/asio4a...2_7_English.exe

 

2. Трябва ти софтуерен синтезатор, който да поддържа такъв драйвер и да може да работи самостоятелно. Има и такива, които не работя самостоятелно, наричат се плъгини (които са различни видове VSTi, DX и др.) и те изискват някакъв хост, на който се качват и се свири през него. Това е по-сложен вариант и предвид нивото ти, аз предпочитам да не те занимавам с обяснения как да го направиш. Значи самостоятелни синтезатори - бол. Платени и безплатни. Както ще ти кажат някои хора, има сайтове и програми, от където можеш да сваляш повчето платени програми безплатно, с цел да се запознаеш с тях и след това да си купиш истинския продукт. Чувал съм за такива сайтове, има една програма eMule, ама аз повече не знам :happy: Така, не знам синът ти на какви инструменти иска да свири, но предполагам, че ще му трябва основно акустично пиано. Някои таквиа програми са: Steinberg The Grand (версия 2 може да работи самостоятелно), Native Instruments Akoustik Piano. Също така интересни електронни звуци може да получиш от Native Instruments FM7, Absynth, Pro-53. В трези програми, след като ги стартираш, трябва да избереш МИДИ клавиатурата като вход, като ще имаш избор от няколко МИДИ входа и трябва да знаеш на твоята какво съответства. На първо време може да пробваш да активираш всичките МИДИ входове. След това трябва да кажеш на програмта да използва ASIO4all драйвера - пак имаш лист с различни драйвери. Накрая трябва с малко експерименти да намалиш буфера на АСИО драйвера до ниво, при което хем имаш минимално забавяне на звука след натискане на клавиш, хем пък не се получават пукания.

 

Всички тия работи изискват поне минимални компютърни умения, така че ако нямаш такива, наистина не знам защо си се захващал с варианта МИДИ клавиатура. В краен случай накарай някой твой познат да дойде да ти го настрои, да ти обясни последователността от натискане на шорткъти и менюта за да се стигне до свирене и толкова. Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.