Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпоси за уроци по китара ( за дете )


Recommended Posts

Здравейте,

 

Имам следния проблем:

Синът ми ( на 7 години ) проявява интерес към китарата ( ел. китара ) , което е нормално като се има в предвид, че в къщи има около 5 броя китари и един куп техника с която баща му го тероризира постоянно...

Решил съм да почна да го обучавам - да видя дали ще задържи интереса си и ако има желание да продължи при учител.

Проблема ми е, че навремето аз съм се учил сам. После тръгнах на уроци по солфеж и китара и т.н. Имам достатъчно понятие какво трябва да му покажа но ми се ще да има някаква последователност в това което му показвам за да не му развия грешни навици които после да се чудим как да премахваме. Ще споделя със Вас какво съм намислил и ще съм благодарен за съвети и мнения дали съм на прав път.

 

Ето каква програма съм намислил която да се изпълнява постепенно:

 

1. Устройство на китарата. Кое какво е, как се казва и за какво служи.

2. Първи стъпки в солфежа - понятия, свикване с ритъм ( упражнения с метроном ), ноти...

3. Стойка за свирене на китара, правилна постановка и привикване с грифа ( разположение на ноти по грифа )

4. Методични упражнения ( уроци ) - тук имам нужда от съвет каква школа да купя за да се упражняваме по нея. Аз съм се обучавал по най-различни но не ги пазя за съжаление.... а и не знам какво има на пазара в момента. Пазя една на Е. Пухоль но тя е за класическа китара и не е за съвсем начинаещи в солфежа.

 

В заключение ще добавя, че причината да се занимавам със това е най-вече една: Не искам да ходи 6 месеца на уроци защото аз така съм решил и после да открия, че нищо не се получава. Искам да видя дали иска да се занимава с това и сам да стигне до извода, че иска да учи. Ако не става - здраве да е. Не ми е цел в живота да го направя китарист или музикант. Има интерес - нека да се пробваме да го развием.

 

Предварително благодаря за Вашите съвети.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:ok: Програмата е горе-долу добра и с времето ще се усъвършенства. Според мен е важно обучението да бъде съчетано с приятни, но лесни за детето мелодии, които то ще избере, вместо скучни упражнения с ноти на банални бебешки песнички. Чак когато понаучи няколко едногласни мелодийки и акордите към тях, може да му се обяснят нотите и малко теория. Това ще стане след около 3 месеца по мои наблюдения в обучението на деца на възраст между 7 и 11 годинки. През това време могат да се правят и ритмични упражнения без китара, като се покаже на детето как да си тактува с ръка, крак или поклащане на тялото, а дори и танцуване, докато слушате приятна за него песен. Важно е да се насърчават и опитите за изпяване на тези мелодийки, което много бързо би му развило музикален слух. Всеки урок трябва да бъде съобразен и с моментната нагласа на детето и бързо да се промени първоначално замисленото му съдържание. Но след няколко месеца, ако има обещаващо добри резултати трябва да се прилага и по-строга дисциплина при уроците.

Като се сетя за още нещо ще го добавя тук.

Успех за бъдещият китарист! :music336:

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това, което казва Лими е абсолютно точно.

Моето мнение е по-конкретно:

Намери тази школа.

"Guitar Method" by Will Schmid на Hal Leonard.

Наистина започва с архитектурата на китарата, постановка, настройка, муз. символи най-общо.

3 ноти на 1-ва струна, 2-ри урок - 3 ноти на 2-ра и вече свирите Одата на радостта!

Към нея има още една книжка с известни поп мелодии, като е придружена с диск с акомпанимент в лявото на стереото и това, което у-кът трябва да научи в десния канал.

Ако не я намериш в Нета, обади се да я ксерокопираме. :)

Успех!

Редактирано от travelcaster2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен съм с Лими - ако мен на 7 години някой ме издъни с упражнения и "уроци" да драскам ноти в тетрадки, най-много никога да не бях продължил да се занимавам. Научи го на песните на които се кефи, ако успееш да съчетаеш музикалния му вкус, който в момента си се изгражда със заучаването на китара, тва е начина :) Сам знаеш, че да се научиш да свириш на китара е свързано не с просто "залитане" към инструмента, а отдаденост, адски мерак и кеф, за да превъзмогнеш скуката от упражнения, яда, че нещо не ти се получава и желанията да си хвърлиш китарата през балкона... :) Успехи!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Намери тази школа.

"Guitar Method" by Will Schmid на Hal Leonard. ....

Благодаря колега. Ще я потърся и ако имам проблеми ще ти се обадя..

Съгласен съм с Лими - ако мен на 7 години някой ме издъни с упражнения и "уроци" да драскам ноти в тетрадки, най-много никога да не бях продължил да се занимавам.....

 

Абсолютно съм съгласен. Точно от това се притеснявам но се надявам постепенно да се получат нещата.

Редактирано от kolio
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От моя скромен опит мога да ти кажа две неща - първо колегите горе са прави - не прекалявай с теорията, защото детето е малко. Покажи му абсолютния необходим минимум и после много внимателно надграждай, като непрекъснато следиш за признаци на скука, ако ги има - наблегнете на свиренето. Все пак е на7 години, не е необходимо на толкова ранна възраст да се задълбава в теория. Другото, което не видях някой да е написал, а е много важно - уроците не трябва да надвишават 30 минути. Аз самият в момента работя с 11 деца и някои са много малки и общо взето след 25-30 минута, са доста изморени! Не могат да се концентрират след това, просто се изморяват или разсейват. Аз лично си карам по школите на Панайотов - не са хич лоши, но за ел. китара не са много подходящи, поне така си мисля. Бях чел някъде за някакъв учебник - "Aз Рокясах", май BabyThomas го имаше на неговия сайт. Ако искаш пиши му, той може да ти помогне. Този на Хал Леонард не съм го виждал, но аз самият имам други техни от същата серия и са много добри.

С такива малки деца, които са най - в началото, е най - голямото "гърбене", защото по - трудно може да им задържиш вниманието и нямат основа. Веднъж изградиш ли я у сина ти, нещата ще потръгнат много бръзо и ще ти е голямо удоволствие да свирите заедно. Поне на мен ми е - с мойте ученици :)

Редактирано от Vasil Pavlov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз днес прегледах една школа която се казва ,,школа за електрическа китара" на Панайот Панайотов и на издателство музика, но не знам дали се намира по книжарниците защото аз я взех от учителя си по китара за да преснимам някой ноти от който се интересувам и я поразгледах и предполагам че ще е подходяща като за начинаещ. :virtuoz:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да вметна малко инфо. по темата..

Успях да намеря препоръчаната от колегата @travelcaster2 школа "Guitar Method" by Will Schmid на Hal Leonard и съм впечатлен от нея. Харесва ми методиката на постепенно изучаване на китара, ноти и упражнения за начинаещи. Почнахме по нея и за сега нещата вървят доста добре.

Честно казано очаквах доста проблеми защото, на 7 години е трудно да искам от детето ми да се съсредоточи и да прави упражнения без да го откажа завинаги от инструмента. За сега успявам да балансирам между полезното и приятното - т.е. да го накарам да се упражнява и да свиква с инструмента, без да ставам като ония родители в старите Български филми дето карат децата си да свирят на цигулка или пиано по цял ден...

Доста е трудно. Не знам дали преподаватели с опит в този форум имат взимане даване с деца на тази възраст и не им завиждам ако е така. Все пак аз се занимавам с моето дете в удобно и за двамата време и по всяко време можем просто да спрем или да решим, че няма да учим изобщо китара... Нямам идея какво е да се опиташ да задържиш вниманието на дете на супер амбициозни родители в продължение на 40 - 60 минути което иска да си играе навън а не да дрънчи на китара... и не бих искал да разбирам.

Ще пиша от време на време как вървят нещата и дали интересът му ( на синът ми ) продължава или просто ще предпочете да заляга над cartoon network :-)

Относно школата - за пореден път се убеждавам, че "западняците" мислят практично и са направили школа която може да предаде по възможно най-елементарен начин основата на едно изкуство. В този случай става дума за ел. китара. Посетих всички известни ми книжарници и прегледах всички налични школи за китара и солфеж, включително и солфеж за първи клас за музикалните училища. Определено мога да кажа, че това са пособия за учители а не за ученици. На нашия пазар няма почти никакъв избор от добри школи ( Не бих нарекъл тези от серията "For dummers" школи ).

Това е за сега..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@kolio, ако ми позволиш да вметна 2-3 неща.

1. Ел. китарата вероятно е твоята и е малко голяма за 7 год. младеж. За да не се плъзга и измества от правилната постановка трябва да се свири с колан, прогонен за ученика. Лявата ръка не трябва да придържа грифа, а да е свободна и да свири. При седнало положение, за да не се уморява. По-добрият вариант е да е включена, да се чува електрическия звук. Така с помощта на CD-то към учебника ученикът осъзнава, че "прави музика".

2. Нещата са много комплексни... Едновременно възприемане на нови понятия като ноти с тяхната височина и трайност, отговарящи на тоновете, извлечени от инструмента. Първата трудност е, че са на английски. Затова трябва на нотна тетрадка да ги напишеш с българските им имена (по-скоро италиански). Много по-лесни и приятни за пеене. До, Ре, Ми,..............Си До, отколкото C, D, E, F и т.н.

Трябва да се пеят, така се упражнява слуха. Абстрактно понятие за дете: размер и такт. С тактуване да се свири (по-добре от метроном) и да се осъзнае, че при най-популярния размер 4/4 след 1-во, 2-ро, 3-то, 4-то време на мястото на 5-то идва 1-во от следващия такт.

3. Времето за уроците да е минимално. Една тема да се преминава за 1 седмица, може и повече предвид у-щтните занимания по много предмети. Да се свири по малко, но всеки ден и целенасочено.

И накрая - за релакс му показваш 1-2 "градински" акорда или рифа на Smoke on the Water на една струна.

Заслугата за намирането на тази школа не е моя, а на моя много голям приятел Валентин Митачков, който преподава китара в чит. Младост от десетилетия и от неговата школа са излезли много добри музиканти в много стилове като Фламенко, Джаз, Рок, Фънк, Класика и Метъл.

Вальо, поздрави от Митко Старото!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@travelcaster2,

1. Всъщност да... проблема с размера на китарите се появи още в началото. По принцип му бях заплюл един STAGG Strat. модел специално закупен за целта, но той се оказа голям за него и неудобен. От другите китари с които разполагам в крайна сметка доста удобна се оказа Ibanez EDR470EX която е с по-малко тяло и ергономичен дизайн.

Свирим при седнало положение така, че тежестта на китарата да не е изцяло върху крака му. Все пак си е тежичка. За колан и дума не може да става.

Да - свирим на включена китара и даже доста се кефи да скача по педалите на процесора :-) Това си е част от кефа, чува различни звуци и става по-забавно. btw. не съм източил CD-то към книгата. Първо му изсвирвам упражнението и после се пробваме заедно и по отделно. Ако има някакъв начин да ми изпратиш аудио частта към книгата ще съм много благодарен. Мога да ти дам линк към едно фтп...

2. Използваме нотна тетрадка в която му написвам и изпяваме всичко което свирим предварително по нотичките. Целта ми е да свикне с нотите. Вече разбира защо едни ноти са написани "по-ниско" а други "по-виско: в петолинието.. Знаем коя е нотата за Ми на 1-ва струна.. такива неща. Наистина имам проблем с английската система C,D,E и т.н. но за момента се учим по До, Ре. Ми... :-)

Учим се да тактуваме с метроном и без метроном. Възприятието за такт и размер е кошмар както може да предположиш :-) Борим се постепенно да научим какво е но мноооого внимателно защото затрупването с теория на този етап ще е с обратен ефект.

3. По принцип се старая да е всеки ден или през ден ако има много домашни или липса на желание да правим упражнения. Горе долу по 30 минути се занимаваме макар, че имаше случай да се отплеснем и да откараме час и половина.

 

ПС. Благодаря за вниманието към темата. Ще споделям тук от време на време как вървят нещата. Може да е полезно и за други татковци ( и майки ) :blush:

 

ПСС: Ето китарата с която свири младежта:

ibanez_edr470ex_jbf_big.jpg

Редактирано от kolio
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да му завиждам ли? На младежта, де.

Защото когато ние бяхме младеж такива луксозни неща не бяха въобще позволени. :no:

Нашите китари бяха с гриф, изработен от облегалка на пейка. :greenball:

И пак свиреха... :yes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хаха.. така е... има късмет че баща му има. Аз не съм имал такъв късмет но какво да се направи.Децата тръгват от там докъдето ние сме стигнали ( поне в материално отношение ).

 

П.С. За него това е просто "синята" китара на баща му. Нищо повече.

Редактирано от kolio
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.