Jump to content
Българският форум за музиканти

малко съвети и помощ за китарата...


mensongodeatgod

Recommended Posts

Привет на всички във форума!

Свиря на китара от няколко години, наскоро (лятото миналата година) си взех ESP Ltd EC-50, а малко по-късно му взех и кожен колан - planet waves 25LS00-DX, и за сега нямах никакви оплаквания всичко си е точно. Наскоро забелязах, че докато репетирам у нас (не седя на стол, а съм прав и държа китарите си ниско т.е. с по-отпуснати ръце) навярно самата тежест на китарата също е изиграла ролята, както и безспорно немирното ми поведение когато свиря (независимо на сцена, студио или вкъщи, не обичам да седя неподвижен), но и не съм чак див като някой от големите изпълнители /хихи/... та в горната част на китарата при горното винтче което държи колана за китарата, вече доста често започна да излиза докато свиря което ме изнервя, а ако стане на сцена ще е голям гаф. Погледнах дупката му да видя какво е положението и леко се е изхабила вече резбата, та дефакто мог да сложа витнчето само с пръст и при най-лекото дръпване на колана се откача от китарата като я деформира дървото още повече. До юни месец още е в сила гаранцията й, някакви съвети какво бих могъл да направя по въпроса? Дали да се опитам да я запоя малко и да сменя винта или да я затворя и да направя нова дупка близо до нея, или пък е по-добре да я дам на майсторите тъйкато още е в гаранция, но честно казано не ми се вярва да свърщат нещо особено един познат също има същият модел китара горе-долу от същото време по което и аз взех моята, и 3 седмици след като си я купи почна да му заглъва докато си свири, а като я занесе я гледаха и нищо особено не направиха само отваряха и затваряха капака на ключето и потенциометрите, но се оправи. Като цяло знам, че за такъв тип изпълнения с китари се слагат спецялни колани които се заключват до колкото разбрах, но не съм много наясно с тях и също се чудя дали да не потърся такъв един за след като се отстрани проблема.

Предварителни благодарности на всеки който се отзове ! :):thumbup:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-простото което ми идва на ум е да капнеш лепило в дупката нa винта за държача на колана.

Иначе,за да не ти пада колана се слагат Strap Locks http://www.musicworld.bg/bg/c_662/i_25537/Dunlop_SLS1031N.html

Има по-евтини варианти,а ако се разровиш с търсачката ще откриеш ваирант и за направи си сам.

Редактирано от golfabitch
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

лепило сложих някакъв канаколит, но не знам до колко ще изтреа с него, а иначе за тези Strap Locks и аз преди малко ги мернах в сайта, но гледах тези като тези от втория линк, май са по-добри?:

http://www.musicworld.bg/bg/c_662/i_25536/Dunlop_SLS1032BR.html

http://www.musicworld.bg/bg/c_662/i_24988/GEWA_Fire_Stone_Security_Lock.html

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ок, благодаря и на двама ви за помоща, но какво да направя със самата дупка и резбата дали това с лепилото, ще го реши донякъде (или да го запоя), и дали да сменя винтчето с ново?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

по-дълго винтче, ако е разбита резбата потърси и малко по дебело да е ...намажи с нещо мазно винта, ако ти се намира ПВА лепило забъркай каша с дървени стърготини( вземи някво дръвце, изшкури с една едра шкурка,примерно 60), напълваш дупката. Завиваш винта(омазнен вече) и чакаш да втвърди лепилото и тогава може да развиеш или направо го остави така. Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди време си реших подобен проблем, като смесих мултифункционално лепило с дървена стърготина и запълних дупката, след което с игла направих тясна дупка. След като поизсъхна малко лепилото (беше такова че не се втвърдяваше като канаколит, а оставеше полу-меко след като изсъхне), завих винта. Доста добре се получи, въпреки че не съм свирил много с колан с дадената китара от тогава, стабилно изглеждаше решението.

 

ПП. Колегата ме изпревари.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.