Jump to content
Българският форум за музиканти

Нов микс и от мен


Recommended Posts

От доста време не се бях захващал с по-сериозни миксове, че рекох - крайно време е.

Песента е на един приятел. По изпълнението има забележки, но затова доста има принос малкото време за запис с което разполагахме. Подробности по микса за сега не искам да издавам, понеже в доста случаи, прочетената предварително информация предубеждава слушащите. Микса е почти завършен, евентуално може да се правят малки (дано не се налага по-големи) корекции. Пускам различни по-важни моменти от песента, тъй като не е още "официално" завършена и автора не иска да се публикува цялата. При експорта на демото съм сложил максимайзър за по-нормални нива. Иначе ще се мастерира отделно, като се завърши микса. Превърших го преди малко, и след цял ден миксиране и минаване на слушалки вечерта, съм доста уморен и ще трябва да го преслушам и утре на бодри уши. Очаквам коментари и съвети най-вече по микса, изпълнението на инструментала няма нужда да се коментира и без това е свършена работа вече.

 

http://soundcloud.co...irefly-mix-demo

 

:cheers2:

Редактирано от Mairomaster
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прослушах го отново днес и ми направи впечатление, че съм оставил баса доста силен, вероятно излъган от слушалките. Ще трябва да го сваля с някой друг децибел. Някои части на вокалите, също могат да слязат малко по-надолу си мисля. Очаквам вашите мнения.

 

ПП. Тъй като ме чака мастъринг, кажете какво използвате за мониторинг на изходното средно ниво (loudness rms)? И както на всякъде се говори, че дадена песен имала -11dB rms, това усреднено за цялата песен ли е?

Редактирано от Mairomaster
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не ми харесва.

1. Какви части на вокалите да слизат, като певецът си пее мънкащо между тоновете? Най-добре тази песен да я изпее някой с енергията, която трябва да има такова парче.

2. Много замазани са ми китарите.

3. Поработи малко над високите на чинелите.

4. Виж бас и каса.

5. Всичко се клати.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1. То е ясно, че с по-добре изпълнение ще станат по-добре нещата, но както казах, с това разполагам, това съм смесвал.

2. Записвани са със собствена апаратура на китариста, с настройки които него го кефят. Китарният звук си е доста въпрос на вкус и неможеше много да му се меся при записите. Гледал съм да ги изчистя колкото мога иначе.

3. Как ти се струват високите по-точно? Груби, слаби, силни, дразнещи?

4. Какво по-точно?

5. Смисъл?

 

Благодаря ти за мнението. Ще се радвам ако се изразиш малко по-ясно, понеже по всички твои точки съм работил и в общи линии съм направил каквото съм можал, но може би някои по-ясни насоки биха ми помогнали да се замисля над даден дефект.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти :)

Първото, което ми направи лошо впечатление е, че вокалът е много силен спрямо другите инструменти.

После след 1:49, там където няма вокал всичко звучи по-добре, по-компактно и пО едно в друго.

Пробвай да намалиш вокала и тогава ще се види другото :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, вокала и аз се усетих, че е силничък, това вече е оправено, както и някои други неща, които открих, че не ми харесват, но тези дни нямаше кога да постна по-нова версия на миска. Сега съм доста уморен, цял ден съм пътувал, но утре ще пусна последната версия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://soundcloud.com/mairomaster/firefly-mix-demo-4

 

Новата версия на микса, с малко закъснение. Пооправени са вокалите, баса беше неравен на места и някои други дребни забележки. Моля, дайте си коментара, дори и той да е "Харесва ми/Не ми харесва". Разбира се, повече ще се радвам на градивна критика :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моите забележки остават, с изключение че ламарините звучат по-добре.

Виж сега - два съвета от мен, без да се ангажираш с тях.

1. Ако мислиш да се занимаваш с това, избирай си хора, които поне малко да могат да пеят/свирят. Този, който не могат да го правят просто ще ти губят времето. Естествено ако не го правиш за собствен кеф или си мазохист.

2. Вземи 1-2 парчета в този стил и ги слушай. Чуй как са направени, чуй как звучат. Миксирането не е само ляво-дясно, ривърб и компрес.

Потърси във форума темите на swi1tched, чуй неговите миксове. Помисли как да постигнеш подобен звук и т.н. и т.н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По ламарините нищо не съм променял, ама щом казваш :P

 

Добри са ти съветите по принцип. За хората с които работя, нямам много избор. Аз се кефя изобщо ако се появи някой, на когото мога да помогна да запише песен. Но и лошите изпълнения си имат до някъде предимство, че се научаваш да редактираш ритмични грешки по-добре (където е възможно и допустимо де), научаваш се да оправяш неща изпяти с отвратителна динамика и такива неща, които дори и при много добри изпълнители, в много по-малка степен се налагат понякога.

За препоръката с парчетата съм слушал много и съм се мъчил да ги анализирам, не само да си слушам за кеф.

Форума следя от 3 години. Темите на sw1tched и целия раздел Звукозапис съм го изчел с времето. Отделно следя и чуждестранни форуми и чета материали по темата в интернет. Явно повече практика ми трябва.

Благодаря ти все пак за мненията, знам че си човек, който се занимава с това и си разбира от работата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен високите на чинелите не ми идват чак толкова много(освен на райда), но смятам че самото им ниво трябва да се намали - мноу избиват като цяло.

Барабаните като цяло не звучат много убедително. Снерът е зацапан, касата няма клик, velocity динамиката е равна.

И басът и китарите внасят много кал в микса, трябва да им се поклъцнат ниските среди(300-600?).

Пеенето...... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Най-накрая се наканих да довърша микса и днес направих "псевдо мастъринг".

 

http://dl.dropbox.com/u/59307400/Firefly_Master_1.mp3

 

Благодаря много на Sw1tched и VSTi за добрите съвети.

 

Очаквам коментари по звученето като цяло, а изключително ценни ми биха били такива по мастъринг частта (ниво, честотен баланс, динамика и т.н.) понеже съм доста нов в мастъринга, а искам да се развивам.

 

ПП. На кратко за мастъринга - Izotope Ozone 5 Advanced, малко EQ, малко multiband compression (до 1-1.5dB gain reduction само на места), максимайзър с 4-5dB gain reduction на най-шумната част (към края която е). Нивото според метрите на Ozone -7dB RMS в най-шумната част, според Span -10dB. Относно това съм по-склонен да вярвам на Span-a, тъй като не ми звучи чааак толкова силно, а и не ми беше това целта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Че ми стана интересно за съветите от Sw1tched и VSTi, а не мога да ги намеря. Просто ми се искаше и аз да науча малко за миксиране на този стил :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Не съм споделил кой знае каква информация, само първите впечатления от слушане вкъщи, а именно:

"китарите имат малко кънтящи ниски, липсва им дефиниция и като цяло микса има в излишък някъде около 300-500Hz. На барабаните им липсва малко punch, пробвай малко повече компресия, с дълъг attack (30-50ms). Вокалите трябва да се презапишат или намалят, най-вероятно и двете."

Нямам възможност да чуя новия микс в момента.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.