Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

От доста време не се бях захващал с по-сериозни миксове, че рекох - крайно време е.

Песента е на един приятел. По изпълнението има забележки, но затова доста има принос малкото време за запис с което разполагахме. Подробности по микса за сега не искам да издавам, понеже в доста случаи, прочетената предварително информация предубеждава слушащите. Микса е почти завършен, евентуално може да се правят малки (дано не се налага по-големи) корекции. Пускам различни по-важни моменти от песента, тъй като не е още "официално" завършена и автора не иска да се публикува цялата. При експорта на демото съм сложил максимайзър за по-нормални нива. Иначе ще се мастерира отделно, като се завърши микса. Превърших го преди малко, и след цял ден миксиране и минаване на слушалки вечерта, съм доста уморен и ще трябва да го преслушам и утре на бодри уши. Очаквам коментари и съвети най-вече по микса, изпълнението на инструментала няма нужда да се коментира и без това е свършена работа вече.

http://soundcloud.co...irefly-mix-demo

:cheers2:

Редактирано от Mairomaster
Отговорено (Редактирано)

Прослушах го отново днес и ми направи впечатление, че съм оставил баса доста силен, вероятно излъган от слушалките. Ще трябва да го сваля с някой друг децибел. Някои части на вокалите, също могат да слязат малко по-надолу си мисля. Очаквам вашите мнения.

ПП. Тъй като ме чака мастъринг, кажете какво използвате за мониторинг на изходното средно ниво (loudness rms)? И както на всякъде се говори, че дадена песен имала -11dB rms, това усреднено за цялата песен ли е?

Редактирано от Mairomaster
Отговорено

Не ми харесва.

1. Какви части на вокалите да слизат, като певецът си пее мънкащо между тоновете? Най-добре тази песен да я изпее някой с енергията, която трябва да има такова парче.

2. Много замазани са ми китарите.

3. Поработи малко над високите на чинелите.

4. Виж бас и каса.

5. Всичко се клати.

Отговорено

1. То е ясно, че с по-добре изпълнение ще станат по-добре нещата, но както казах, с това разполагам, това съм смесвал.

2. Записвани са със собствена апаратура на китариста, с настройки които него го кефят. Китарният звук си е доста въпрос на вкус и неможеше много да му се меся при записите. Гледал съм да ги изчистя колкото мога иначе.

3. Как ти се струват високите по-точно? Груби, слаби, силни, дразнещи?

4. Какво по-точно?

5. Смисъл?

Благодаря ти за мнението. Ще се радвам ако се изразиш малко по-ясно, понеже по всички твои точки съм работил и в общи линии съм направил каквото съм можал, но може би някои по-ясни насоки биха ми помогнали да се замисля над даден дефект.

Отговорено

Здрасти :)

Първото, което ми направи лошо впечатление е, че вокалът е много силен спрямо другите инструменти.

После след 1:49, там където няма вокал всичко звучи по-добре, по-компактно и пО едно в друго.

Пробвай да намалиш вокала и тогава ще се види другото :)

Отговорено

Да, вокала и аз се усетих, че е силничък, това вече е оправено, както и някои други неща, които открих, че не ми харесват, но тези дни нямаше кога да постна по-нова версия на миска. Сега съм доста уморен, цял ден съм пътувал, но утре ще пусна последната версия.

Отговорено

http://soundcloud.com/mairomaster/firefly-mix-demo-4

Новата версия на микса, с малко закъснение. Пооправени са вокалите, баса беше неравен на места и някои други дребни забележки. Моля, дайте си коментара, дори и той да е "Харесва ми/Не ми харесва". Разбира се, повече ще се радвам на градивна критика :)

Отговорено

Моите забележки остават, с изключение че ламарините звучат по-добре.

Виж сега - два съвета от мен, без да се ангажираш с тях.

1. Ако мислиш да се занимаваш с това, избирай си хора, които поне малко да могат да пеят/свирят. Този, който не могат да го правят просто ще ти губят времето. Естествено ако не го правиш за собствен кеф или си мазохист.

2. Вземи 1-2 парчета в този стил и ги слушай. Чуй как са направени, чуй как звучат. Миксирането не е само ляво-дясно, ривърб и компрес.

Потърси във форума темите на swi1tched, чуй неговите миксове. Помисли как да постигнеш подобен звук и т.н. и т.н.

Отговорено

По ламарините нищо не съм променял, ама щом казваш :P

Добри са ти съветите по принцип. За хората с които работя, нямам много избор. Аз се кефя изобщо ако се появи някой, на когото мога да помогна да запише песен. Но и лошите изпълнения си имат до някъде предимство, че се научаваш да редактираш ритмични грешки по-добре (където е възможно и допустимо де), научаваш се да оправяш неща изпяти с отвратителна динамика и такива неща, които дори и при много добри изпълнители, в много по-малка степен се налагат понякога.

За препоръката с парчетата съм слушал много и съм се мъчил да ги анализирам, не само да си слушам за кеф.

Форума следя от 3 години. Темите на sw1tched и целия раздел Звукозапис съм го изчел с времето. Отделно следя и чуждестранни форуми и чета материали по темата в интернет. Явно повече практика ми трябва.

Благодаря ти все пак за мненията, знам че си човек, който се занимава с това и си разбира от работата.

Отговорено

На мен високите на чинелите не ми идват чак толкова много(освен на райда), но смятам че самото им ниво трябва да се намали - мноу избиват като цяло.

Барабаните като цяло не звучат много убедително. Снерът е зацапан, касата няма клик, velocity динамиката е равна.

И басът и китарите внасят много кал в микса, трябва да им се поклъцнат ниските среди(300-600?).

Пеенето...... :)

• 1 month later...
Отговорено

Най-накрая се наканих да довърша микса и днес направих "псевдо мастъринг".

http://dl.dropbox.com/u/59307400/Firefly_Master_1.mp3

Благодаря много на Sw1tched и VSTi за добрите съвети.

Очаквам коментари по звученето като цяло, а изключително ценни ми биха били такива по мастъринг частта (ниво, честотен баланс, динамика и т.н.) понеже съм доста нов в мастъринга, а искам да се развивам.

ПП. На кратко за мастъринга - Izotope Ozone 5 Advanced, малко EQ, малко multiband compression (до 1-1.5dB gain reduction само на места), максимайзър с 4-5dB gain reduction на най-шумната част (към края която е). Нивото според метрите на Ozone -7dB RMS в най-шумната част, според Span -10dB. Относно това съм по-склонен да вярвам на Span-a, тъй като не ми звучи чааак толкова силно, а и не ми беше това целта.

Отговорено

Че ми стана интересно за съветите от Sw1tched и VSTi, а не мога да ги намеря. Просто ми се искаше и аз да науча малко за миксиране на този стил :metalist:

Отговорено

^ Не съм споделил кой знае каква информация, само първите впечатления от слушане вкъщи, а именно:

"китарите имат малко кънтящи ниски, липсва им дефиниция и като цяло микса има в излишък някъде около 300-500Hz. На барабаните им липсва малко punch, пробвай малко повече компресия, с дълъг attack (30-50ms). Вокалите трябва да се презапишат или намалят, най-вероятно и двете."

Нямам възможност да чуя новия микс в момента.