Jump to content
Българският форум за музиканти

Fender Starocaster (Ремонт и профилактика)


Recommended Posts

Здравейте,

 

Искам да поправя и стегна един Fender Starocaster. Но искам да знам някои неща, за да не сгафя. Също така искам да уточня, че знам, че това е работа на Лютиер, но нямам такава възможност в момента и искам сам да си я оправя, така че...

 

1. Проблема е с превключвателя на адаптерите ( заяжда поради наличието на ръжда).

2. По моста и адаптерите също има ръжда. ( Не е ползвана много време и е била във влажна стая)

 

Та искам да знам дали:

1. Като махна струните и горния капак (предпазната плоча) дали ще имам проблеми от сорта скъсани кабели или грешна настройка на нещо т.е ( ако адаптера има точно определена позиция или е фиксирана и не може да се размести).?

2. Как да махна ръждата ? (Ако е със спрей ръждопреобразовател и финна водна шкурка дали ще има проблеми)?

 

3. Ако изшкуря лекичко адаптерите ще прецакам ли нещо, защото и по тях виждам лека ръжда?

 

Знам, че най добре е да се сменят всичките тези неща, но тази китара има и сантиентална стойност. (Тя е една от първите китари на една велика българска рок група :) )

 

По форума също търсих, но не можах да намеря нещо по темата.

Ето и подобен проблем: ЛИНК

 

Благодаря и поздрави !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ръждата по хардуера се води като екстра при релик'д инструментите. Почисти точките на най-голям контакт по бриджа, около винтовете за закрепване и по седлата. От седенето във влажна стая опасностите са много по-големи за дървото, може да се получи усукване на грифа. То обикновено се забелязва с невъоръжено око и е дискутирано в теми вече.

Редактирано от Lord Shredulous
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Линкът, който си дал въобще не се отнася до подобен проблем. Става въпрос за китара от Релик серията на Фендер (много други марки също имат подобни инструменти), които са нарочно състарени, включително металните части.

Проблемът, който се описва е че тъй като Фендер след като изпълнят процедурата по състаряването не смазват частите. Съответно винтовете, които държат бриджа към тялото, са се счупили и са останали в тялото и човека описва как ги е извадил.

Иначе аз бих сменил превключвателя на адаптерите и бих оставил самите адаптери така, ако свирят добре. Ако не - бих сменил цялата електроника. Аз съм на принципа, че това жувотно е инструмент за свирене - сантименталните неща са си сантиментални неща, ама ако не свири - го правим да свири :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да благодаря, грешно се изразих с "подобен проблем". Просто исках да покажа, че ръждата е подобна на моята.

Значи ще сменя превключвателя и всички винтове, които са ръждясали. Мисля и да я полирам с някакъв препарат, мисля че имаше специално за тази цел. Целтта ми не е да я направя чисто нова а просто да изглежда и свири добре.. Може да споделя и снимки някой път.

Та подразбирам, че няма да има проблеми при отварянето на предпазната плоча за смяна на превключвателя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе те хората пари дават за тия екстри, ти ще ги оправяш... ;) А и сантимента, според мен, се увеличава именно заради този състарен вид. Аз съм съгласен със @synchu - сменяш превключвателя и, ако свири добре, си я оставяш така. Превключватели има по музикалните магазини, цените варират от 10 до към 30 лв.

Ако пък нещо по дървото е усукано и прецакано, т'ва си е друга губерния и наистина по-скоро ти трябва лютиер.

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе доколкото мога да съдя по терминологията и по замислените интервенции, оставам с впечатление, че не разбираш от китари. Какво значи, дали няма да се разстрои? И да, ако махнеш пикгарда ще скъсаш поне една жица. И накрая ако искаш инструмента да е действащ, пак ще опреш до лютиер, но вече може да има непоправими щети. Остави си я така. или събери някой лев и я дай на специалист.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дай я на един известен бг лютиер Явор,той се занимава само с такива проблемни китари на известни групи и то не само от нашите! :godbless:

Чувал съм ,че дори Guns&Rouses при него си поправят китарите,не само щото без пари ги прави,но дори им увеличава сантимента и те стават после едни още по-скъпи и сантиментални! :coolp:

Успех! :hooray:

----------------------------------------------------------------

П.с.

Ако ти е трудно да намериш инфо за него тук-свиркай,за това сме форум-ще помагаме кой с каквото може! :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Извиявам се за късния отговор !

Смених превключвателя на адапетрите, сложих нови винтчета, ръждата я поизчистих със спрей, който разяжда ръждата. Обнових спойките, стегнах малко изхода за джака да не е хлабаво , за да не дрънчи.

И всичко е ок. Даже съм изненадан колко добре се получи. За съжаление нямам възможност да кача снимки понеже съм студент и кухарката с мен. А по време на ремонта на разполагах с фотоапарат или телефон с камера.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.