Jump to content
Българският форум за музиканти

Почина пианистът Алексис Вайсенберг (Vesti.bg)


Parni_Valjak

Recommended Posts

Почина пианистът Алексис Вайсенберг

 

Вайсенберг, признат за един от най-добрите пианисти на 20-и век, е роден през 1929 г. в еврейско семейство в София

qggul.png

Алексис Вайсенберг в София през май 2007 г.

 

Алексис Вайсенберг (alexisweissenberg.com), легендарният пианист, роден в България, е починал на 82-годишна възраст вчера в Лугано, Швейцария, след дълго тежко боледуване.

Музикантът, обявен за един от най-добрите изпълнители на 20-и век, е роден през 1929 г. в еврейско семейство в София, в дом на улица "Плиска", днес - "Модест Мусоргски".

Едва тригодишен започва да се занимава с музика с майка си, а от 4-годишен е на пианото по половин час всеки ден. След това негов учител става Панчо Владигеров, който му преподава и композиция. Първият си концерт Алексис Вайсенберг изнася, когато е 10-годишен - изпълнява произведения на Й. С Бах, Бетовен и Шуман.

Поради опасения от антисемитски преследвания в България, през 1941 г. майката и единственият й син заминават за Турция, където живее един от братята й.На границата немци ги задържат заради фалшифицирани документи и след три месеца в лагер, двамата се спасяват благодарение на войник на Вермахта, който се възхищава от таланта на момчето. На акордеон то му свирело Шуберт.

До края на войната Вайсенберг живеят в Палестина, където Алексис продължава да учи. 14-годишен той изпълнява третия концерт на Бетовен със симфоничния оркестър на Йерусалим.

Година по-късно предприема първото си турне - 15 концерта в Южна Африка. Един от тях е дирижиран от Ленард Бърнстейн и в резултат през 1946-1949 г. Вайсенберг учи в престижното училище "Джулиард" в Ню Йорк при Ванда Левандовска, Артур Шнабел и Олга Самароф-Стоковски.

 

Владимир Хоровиц го кани да участва в големия международен конкурс "Лейвънтрит", който печели и това му открива пътя към световна кариера.

В периода 1957-1965 г. Вайсенберг прекъсва концертната си дейност и обогатява своя репертоар. През 1966 г. прави повторен дебют с оркестър под диригентството на Херберт фон Караян и веднага се нарежда сред изтъкнатите съвременни пианисти.

Завръщането му е триумфално - в Париж и цяла Западна Европа, в Ню Йорк и Япония той свири под диригентството на Лорин Маазел, Сейджи Озава и др.

Първата среща на Алексис Вайсенберг с българската публика е през 1972 г. и преминава с триумфален успех. В периода 1974-1979 г. изявите в България на изтъкнатия пианист са ежегодни.

По здравословни причини той намалява и прекратява концертните си изяви, но продължава да работи като педагог.

Владимир Хоровиц и Глен Гулд са коментирали като феноменални неговите изпълнения на произведения от Рахманинов, Шопен, Бах, Мусоргски, Моцарт, Лист. Изключително високо са ценени и записите му на творби от Дебюси, Шуман, Брамс, Чайковски, Стравински, Прокофиев, П. Владигеров, Гершуин и др.

Критиците подчертаваха неговата виртуозност като "хладна" и "интелектуална", но и категорично "безупречна". Диригентите, с които е работил, както и други знаменити пианисти са били винаги респектирани от техниката му, но повече - от музикалната интерпретация.

 

През 2004 г. Екатерина Дочева пише във в. "Култура": "За Вайсенберг сякаш имаше отредена една специална, почетна ложа в този, най-важния ред, на най-големите пианисти. Всеки се прекланяше пред изумителните съчетания в него - на логика и чувствителност, на математика и нежност, на перфектна подготовка с илюзията за ставане в момента... Звукът на Вайсенберг, може би не толкова, но маниерът му на представяне на музикалния текст не може да се сбърка. То е като подпис, последен щрих на Майстор. И с това остава уникален в световната клавирна практика. И, разбира се, не само с това.

 

От май 2007 г. Алексис Вайсенберг е почетен доктор на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" (nma.bg).

 

Вайсенберг е автор и на собствени клавирни композиции, както и на един сюрреалистичен джаз мюзикъл - "Носталгия" от 1986 г.

-----------------------------------

Алексис Вайсенберг изпълнява втория клавирен концерт на С. Рахманинов - диригент Херберт фон Караян:

http://www.nme.com/n.../id/8DCwvQsFetw

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мда, отбелязахме това тъжно събитие със съболезнования във Фото-Форума, където като че ли има повече фенове на класическата музика, отколкото в музикантски форум, за съжаление...

 

R.I.P.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

след три месеца в лагер, двамата се спасяват благодарение на войник на Вермахта, който се възхищава от таланта на момчето. На акордеон то му свирело Шуберт.

Сигурен съм че е спасил и душите на хиляди-хиляди хора, които са го слушали по света.

До скоро все още имах негови стари плочи. Бях забравил, че съществува.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.