Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Здравейте колеги сковавам си кабинет 2X12, мисля че ще е интересно за някои от вас (подход на изработката, решения материали и т. н.)

Та те тека те!

Размерите са по "ORANGE PPC 212 OB" Сравнително компактен "open back" кабинет. Говорителите ще са "EMINENCE" от серията "RED COAT" модел "PRIVATE JACK" (50 вата на 8 ома) като ще ги вържа успоредно за да получа 4 ома. Чакам ги да пристигнат другата седмица.

Ето и размера на кутията заедно с разположението на говорителите:

orangeppc212ob.jpg

Като дълбочината е 30см. а дъските от зад са по 19см. разположени от горе и долу (по долу ще се види на снимките)

Та материала е талашит 18мм. (без да изпадаме в излишни полемики за акустиката на материала и т. н. според мен е идеален). Използвах 25мм X 25мм. летвички за рамката която ще крепи фронталната дъска. Важно е да се слепи всичко много добре. Сглобки не съм ползвал защото няма смисъл от тях, много лепило и яки винтове.

Дъските ми ги нарязаха в цех излезе с рязането и материала 10-на лв. български пари. Хубавото е че ги нарязаха доста точно без никакви кривини. Ето и началто:

26164013.jpg

 

Изпозвах лепило за дърво на "MOMENT" лепи доста доволни изглежда като "C200" обаче съхне доста по бързо от него. След като изсъхна стана доста здраво. Винтовете са 4,5X40мм. като се пробиват и двете дъски с тънка бургийка за да може да не се сцепи напречната дъска и обилно се намазва с лепило! Правех и фаски за да може да не стърчат винтовете, които в последствие китнах с авто кит.

 

63693066.jpg

 

Ето и летвичките; след като ги залепих и завинтих с 4,5X35мм. винтове. Като ги хващам от външната страна към вътрешната на кабинета за да не китвам летвичките после а и става по здраво защото винта в дърво държи по добре от колкото в талашит.

 

60202301.jpg

 

Ето и как се получи предната част, до този момент следва дупки за дръжките.

 

68688702.jpg

 

Тук вече се вижда и задната част (дъсчицата която е отрязана под ъгъл идеята е да влезне от там предната дъска на която стоят говорителите. Следва и шкурене за да може всяка една дъсчица да е на нула спрямо съседната.

 

33924574.jpg

 

Дупките за дръжките готови и за терминала от зад също :)

 

51686692.jpg

 

Ето и вече горе долу как изглежда цялата конструкция (на снимките от долу. Пръснах го с черен мат от вътрешната страна и по ъглите за да може като се тапицира при грешка да се вижда черна основа. А също и китнати всички винтове да са на равно.

 

64763719.jpg

 

23835621.jpg

 

За тапициране не намерих "толекс" използвах изкуствена кожа. Между другото трудно се драска, лесно се работи с нея и е доста здрава. Лепило за тази цел преди време съм ползвал "хелметехс" обаче напоследък нещо го развалиха. Та взех лепило "БИЗОН" изглежда като хелметекса но не е прозрачно и лепи доста добре. Най-трудната част бяха ъглите но стана добре.

Ето как изглежда кожата, ползването на такер за тапицирането е задължително!

 

47333909.jpg

 

Ето и как се получи по ъглите (БЕШЕ МНОГО ИГРАЧКА!!!)

53880198.jpg

 

28805457.jpg

 

Тапицирах и задните дъски. Те са по 19см.

27595221.jpg

 

Хванах с винтове долния панел:

 

14901690.jpg

 

За сега до тук. Чакам да ми дойдат говорителите за да го завърша. Ако има някакви въпроси и не яснотии питайте!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Как си го барнал,като стане готов трудно ще се различава от фабричните,браво.

Ако и звученето е супер яко,направо е върха,късмет.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ТенкЮ колеги :godbless: Имам си вече и поставен терминал на гърба, също така и гумени краченца, на които им сложих и по една капка лепило, щото винтовете не държат стабилно в талашита а аз държа да е мнооого здраво!!! А и да се похваля до тук всичко без говорителите и фронт дъската тежи 12кг. конструкцията е доста здрава, а и ще добавя още някоя летвичка която да крепи предната част.

 

img0297hr.jpg

 

img0298b.jpg

 

img0299d.jpg

 

Сега си правя табелките във вектор за да ги нарежат тази седмица на лазер. Само се надявам по бързо да му пристигнат говорителите, щото ако се забавят ще се проточи работата, а нямам търпение. :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

добре е станало. изкуствената кожа ми изглежда по тънка от мойта а може и заради шарката да е така...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми не е тънка. Изкуствената кожа предназначена за тапициране е еластична, като нейната еластичност е само в едната посока (демек се разтяга ма само в една посока) обикновено това е на широчина на ролката, а има такава и която се разтегля и на дължина (в зависимост какви са ти нуждите). Трябва да се прецени къде е нужно да се разтегли за да бъде оптимално опъната върху кабинета. Та когато се опъне като хората не си личат ъгълчетата и местата където се наставя и се реже. Между другото това е хубаво да се знае.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Въпреки очевидната ти сръчност и показани умения, ще си позволя малка вметка - не е препоръчително да се опъва кожата при употребата и в този и подобни сучай, а именно при лепенето върху различни основи. С течение на времето еластичноста и се губи а и свойствата на самото лепило при различни въздействия / топло, студено/ се променят. Резултата доста често не приятен за окото!

Хайде, до къде стигна проекта?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тука си много прав колега, при авто тапицирането се избягва поради факта, че автомобила е подложен на печ от слънцето студ през зимата и се получава гореспоменатото, но тук е малко по различно, но все пак съм използвал и такер при опъването (демек е не възможно да се случи подобно нещо). Иначе стигнах до там че чакам от "Динакорд" говорители за да го завърша. Тук е момента да се оплача и от тях, та преди време с групата бяхме поръчали глава с кабинет чакахме ги близо 7, 8 месеца и накрая се оказа че поръчката не била писана като спешна (не спешна поръчка при тях е ако не си оставил капаро) въпреки че бяхме ставили стабилно капаро и се уточниха тези неща след въпросните 7, 8 месеца чакахме още 2, 3 и нищо не дойде. В крайна сметка взехме си капарото и толкоз. Надявам се да ми доставят говорителите. Та вече трябваха да са стигнали до тук днес звънях и ми казаха че идвал камион за доставка и цитирам "НАДЯВАМЕ СЕ ДА СА ТАМ И ТЕ" та освен да се надявам не се сещам за друго. А нямам търпение!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност имах предвид случай подобни на твоя - когато кожата се лепи върху нещо! При авто-тапицирането почти не се използва лепило. За да съм по-конкретен ще поясня - ако кожата е опъната и залепена, след време може /не е задължително/ на местата където се срещат две парчета да се образува просвет и да се вижда долния слой - това ти си решил с оцветяване в черно, и все пак няма да е красиво. Използването на такер е ОК, но на лицеви части е неприложим вариант.

В крайна сметка не искам да критикувам а просто да помогна, защото темата е полезна за колеги които имат желение да си направят сами кабинет. Остава само както в подписа на един уважаван колега - "Желанията да отговарят на възможностите" като при теб.

Дано наистина пристигнат говорителите скоро! Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте колеги, още няма говорители :( , ма аз си дерзая.

Вече съм почти готов с нещата които ще се режат от лазер (материал някакъв метал хром). Като това ще се хваща с черни борми за китара. Черните неща ги хващам с хром борми, хром нещата с черни за да се отличават.

Хей това ще се реже на лазера (за сега де щтото има още бая ми ти елементи):

2122uu.jpg

И трябва да изглежда така с табелката долу в дясно:

 

2121gu.jpg

А това е за плотер, от фолио което ще използвам за шаблон за да си нарисувам с аерографа предната част. Като кръговете няма да са чисто бели а ще са със светло сенки и преливки. За целта; бяла текстилна боя за аерограф.

 

2123n.jpg

 

А! Издупчих си терминалчето и си направих кабели. Кабелите са квадрат и половина и са с убувки, сложих си и термошлаух за по красиво.

 

kabeli.jpg

 

Та за сега толкоз, като ми нарежат ламарините ще кача снимки пак :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето я и готова фронталната дъска:

От предната страна

78435737.jpg

 

От вътрешната страна:

26484121.jpg

 

За хващане на говорителите ползвам коларски болтове с размер М5X30мм., като от предната страна се правят фаски на талашита с бургия 14мм. за да не се виждат главите на болтовете и после го китнах с авто кит.

Ей такива са болтовете:

95138197.jpg

 

Забравих да добавя дупка за 12 инчов говорител е с диаметър точно 28см., като той има 8бр дупки за закрепване, като всяка една е по 6мм. Аз го хванах с 4бр коларски болтове а останалите дупки ще хвана с винтове за по-сигурно, мисля че и болтовете са му предостатъчни ма за всеки случай нека има.

Редактирано от lyu_records
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.