lyu_records Публикувано Декември 11, 2011 Публикувано Декември 11, 2011 Здравейте колеги сковавам си кабинет 2X12, мисля че ще е интересно за някои от вас (подход на изработката, решения материали и т. н.) Та те тека те! Размерите са по "ORANGE PPC 212 OB" Сравнително компактен "open back" кабинет. Говорителите ще са "EMINENCE" от серията "RED COAT" модел "PRIVATE JACK" (50 вата на 8 ома) като ще ги вържа успоредно за да получа 4 ома. Чакам ги да пристигнат другата седмица. Ето и размера на кутията заедно с разположението на говорителите: Като дълбочината е 30см. а дъските от зад са по 19см. разположени от горе и долу (по долу ще се види на снимките) Та материала е талашит 18мм. (без да изпадаме в излишни полемики за акустиката на материала и т. н. според мен е идеален). Използвах 25мм X 25мм. летвички за рамката която ще крепи фронталната дъска. Важно е да се слепи всичко много добре. Сглобки не съм ползвал защото няма смисъл от тях, много лепило и яки винтове. Дъските ми ги нарязаха в цех излезе с рязането и материала 10-на лв. български пари. Хубавото е че ги нарязаха доста точно без никакви кривини. Ето и началто: Изпозвах лепило за дърво на "MOMENT" лепи доста доволни изглежда като "C200" обаче съхне доста по бързо от него. След като изсъхна стана доста здраво. Винтовете са 4,5X40мм. като се пробиват и двете дъски с тънка бургийка за да може да не се сцепи напречната дъска и обилно се намазва с лепило! Правех и фаски за да може да не стърчат винтовете, които в последствие китнах с авто кит. Ето и летвичките; след като ги залепих и завинтих с 4,5X35мм. винтове. Като ги хващам от външната страна към вътрешната на кабинета за да не китвам летвичките после а и става по здраво защото винта в дърво държи по добре от колкото в талашит. Ето и как се получи предната част, до този момент следва дупки за дръжките. Тук вече се вижда и задната част (дъсчицата която е отрязана под ъгъл идеята е да влезне от там предната дъска на която стоят говорителите. Следва и шкурене за да може всяка една дъсчица да е на нула спрямо съседната. Дупките за дръжките готови и за терминала от зад също Ето и вече горе долу как изглежда цялата конструкция (на снимките от долу. Пръснах го с черен мат от вътрешната страна и по ъглите за да може като се тапицира при грешка да се вижда черна основа. А също и китнати всички винтове да са на равно. За тапициране не намерих "толекс" използвах изкуствена кожа. Между другото трудно се драска, лесно се работи с нея и е доста здрава. Лепило за тази цел преди време съм ползвал "хелметехс" обаче напоследък нещо го развалиха. Та взех лепило "БИЗОН" изглежда като хелметекса но не е прозрачно и лепи доста добре. Най-трудната част бяха ъглите но стана добре. Ето как изглежда кожата, ползването на такер за тапицирането е задължително! Ето и как се получи по ъглите (БЕШЕ МНОГО ИГРАЧКА!!!) Тапицирах и задните дъски. Те са по 19см. Хванах с винтове долния панел: За сега до тук. Чакам да ми дойдат говорителите за да го завърша. Ако има някакви въпроси и не яснотии питайте! Цитирай
Trysth Отговорено Декември 11, 2011 Отговорено Декември 11, 2011 Изглежда супер засега. Успех за по-нататък! Цитирай
iliev.p Отговорено Декември 11, 2011 Отговорено Декември 11, 2011 Как си го барнал,като стане готов трудно ще се различава от фабричните,браво. Ако и звученето е супер яко,направо е върха,късмет. Цитирай
lyu_records Отговорено Декември 11, 2011 Автор Отговорено Декември 11, 2011 ТенкЮ колеги Имам си вече и поставен терминал на гърба, също така и гумени краченца, на които им сложих и по една капка лепило, щото винтовете не държат стабилно в талашита а аз държа да е мнооого здраво!!! А и да се похваля до тук всичко без говорителите и фронт дъската тежи 12кг. конструкцията е доста здрава, а и ще добавя още някоя летвичка която да крепи предната част. Сега си правя табелките във вектор за да ги нарежат тази седмица на лазер. Само се надявам по бързо да му пристигнат говорителите, щото ако се забавят ще се проточи работата, а нямам търпение. 1 Цитирай
tatkoogi Отговорено Декември 11, 2011 Отговорено Декември 11, 2011 Много приятно за окото изпълнение! Поздравления! Дано да те удовлетворява и от към звук. Успех! Цитирай
rocker_vn Отговорено Декември 12, 2011 Отговорено Декември 12, 2011 добре е станало. изкуствената кожа ми изглежда по тънка от мойта а може и заради шарката да е така... Цитирай
lyu_records Отговорено Декември 13, 2011 Автор Отговорено Декември 13, 2011 Ми не е тънка. Изкуствената кожа предназначена за тапициране е еластична, като нейната еластичност е само в едната посока (демек се разтяга ма само в една посока) обикновено това е на широчина на ролката, а има такава и която се разтегля и на дължина (в зависимост какви са ти нуждите). Трябва да се прецени къде е нужно да се разтегли за да бъде оптимално опъната върху кабинета. Та когато се опъне като хората не си личат ъгълчетата и местата където се наставя и се реже. Между другото това е хубаво да се знае. Цитирай
tatkoogi Отговорено Декември 13, 2011 Отговорено Декември 13, 2011 ^Въпреки очевидната ти сръчност и показани умения, ще си позволя малка вметка - не е препоръчително да се опъва кожата при употребата и в този и подобни сучай, а именно при лепенето върху различни основи. С течение на времето еластичноста и се губи а и свойствата на самото лепило при различни въздействия / топло, студено/ се променят. Резултата доста често не приятен за окото! Хайде, до къде стигна проекта? Цитирай
lyu_records Отговорено Декември 13, 2011 Автор Отговорено Декември 13, 2011 Тука си много прав колега, при авто тапицирането се избягва поради факта, че автомобила е подложен на печ от слънцето студ през зимата и се получава гореспоменатото, но тук е малко по различно, но все пак съм използвал и такер при опъването (демек е не възможно да се случи подобно нещо). Иначе стигнах до там че чакам от "Динакорд" говорители за да го завърша. Тук е момента да се оплача и от тях, та преди време с групата бяхме поръчали глава с кабинет чакахме ги близо 7, 8 месеца и накрая се оказа че поръчката не била писана като спешна (не спешна поръчка при тях е ако не си оставил капаро) въпреки че бяхме ставили стабилно капаро и се уточниха тези неща след въпросните 7, 8 месеца чакахме още 2, 3 и нищо не дойде. В крайна сметка взехме си капарото и толкоз. Надявам се да ми доставят говорителите. Та вече трябваха да са стигнали до тук днес звънях и ми казаха че идвал камион за доставка и цитирам "НАДЯВАМЕ СЕ ДА СА ТАМ И ТЕ" та освен да се надявам не се сещам за друго. А нямам търпение!!! Цитирай
tatkoogi Отговорено Декември 14, 2011 Отговорено Декември 14, 2011 Всъщност имах предвид случай подобни на твоя - когато кожата се лепи върху нещо! При авто-тапицирането почти не се използва лепило. За да съм по-конкретен ще поясня - ако кожата е опъната и залепена, след време може /не е задължително/ на местата където се срещат две парчета да се образува просвет и да се вижда долния слой - това ти си решил с оцветяване в черно, и все пак няма да е красиво. Използването на такер е ОК, но на лицеви части е неприложим вариант. В крайна сметка не искам да критикувам а просто да помогна, защото темата е полезна за колеги които имат желение да си направят сами кабинет. Остава само както в подписа на един уважаван колега - "Желанията да отговарят на възможностите" като при теб. Дано наистина пристигнат говорителите скоро! Успех! 1 Цитирай
lyu_records Отговорено Декември 18, 2011 Автор Отговорено Декември 18, 2011 Здравейте колеги, още няма говорители , ма аз си дерзая. Вече съм почти готов с нещата които ще се режат от лазер (материал някакъв метал хром). Като това ще се хваща с черни борми за китара. Черните неща ги хващам с хром борми, хром нещата с черни за да се отличават. Хей това ще се реже на лазера (за сега де щтото има още бая ми ти елементи): И трябва да изглежда така с табелката долу в дясно: А това е за плотер, от фолио което ще използвам за шаблон за да си нарисувам с аерографа предната част. Като кръговете няма да са чисто бели а ще са със светло сенки и преливки. За целта; бяла текстилна боя за аерограф. А! Издупчих си терминалчето и си направих кабели. Кабелите са квадрат и половина и са с убувки, сложих си и термошлаух за по красиво. Та за сега толкоз, като ми нарежат ламарините ще кача снимки пак Цитирай
lyu_records Отговорено Декември 20, 2011 Автор Отговорено Декември 20, 2011 Убавците дойдоха! Чакам утре и хром тенекийките да са готови. Предполагам че утре ще съм монтирал говорителите. Цитирай
lyu_records Отговорено Декември 21, 2011 Автор Отговорено Декември 21, 2011 (Редактирано) Ето я и готова фронталната дъска: От предната страна От вътрешната страна: За хващане на говорителите ползвам коларски болтове с размер М5X30мм., като от предната страна се правят фаски на талашита с бургия 14мм. за да не се виждат главите на болтовете и после го китнах с авто кит. Ей такива са болтовете: Забравих да добавя дупка за 12 инчов говорител е с диаметър точно 28см., като той има 8бр дупки за закрепване, като всяка една е по 6мм. Аз го хванах с 4бр коларски болтове а останалите дупки ще хвана с винтове за по-сигурно, мисля че и болтовете са му предостатъчни ма за всеки случай нека има. Редактирано Декември 21, 2011 от lyu_records Цитирай
рахата Отговорено Декември 21, 2011 Отговорено Декември 21, 2011 Изглежда чудесно!Браво! Надявам се да му чуем гласеца скоро Цитирай
Recommended Posts