Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

... Здравейте на всички които четат тази тема .Имам приятел който притежава спомената в заглавието бас китара а именно Yamaha RBX 375 , поствам и снимка да не стане объркване ... та моя приятел има проблем с този бас - глъхне 5 струна както когато звучи свободна така и нагоре по прагчетата , особено в сравнение с другите струни , сменихме струните с нови - няма промяна , сложихме в нейното легло 4 -та струна няма проблем ..., та както е ясно питането е - имал ли е някой подобен проблем и ако да какво се е оказала и как евентуално е било отстранено като проблем ... ние мислим че най вероятно леглото на 5 струна и горе при ключовете и долу на струнника просто е по тясно и това пречи на правилната резонация но знае ли човек .... при пластмасовия разпределител горе при ключовете , пробвахме малко да поизпилим с една кръгла пила , но за повече не смеем ... предполагам че не става въпрос за някакъв акустичен проблем свързан с дървото на ямахите .... но знае ли човек ... затова питаме и се надяваме на помощ ... предварително благодаря .Цеко :greenball:

bigRBX375Bk.jpg

Отговорено

Здравей!

Да ти кажа аз какво мисля. Свиря на 5 струнен бас от 1997 година. Тогава това се водеше екстра и тук в България нямаше много такива инструменти. Имах възможност да пробвам много инструменти и това, което ми правеше впечетление е, че евтините 5 струнни басове, неизбежно страдат от синдрома на петата струна, а именно това което описваш. Саунда на петата струна няма нищо общо с останалите 4 струни. Звучи глухо, няма високи и т.н. въпреки новите струни. RBX серията на Ямаха са евтини и това което казваш, не трябва да те учудва.

Отговорено

tsetso е абсолютно прав.Има едно спасение за монтиране на бустер само на 5-та струна,но не знам дали си заслужава поръчването от америка,доставката и т.н. за такъв евтин инструмент.

Ето все пак решението-http://www.dingwallg....php?f=2&t=1697

Отговорено

+1 Проблемът обикновено е в акустичните качества на самия инструмент.

Може да се експериментира - по-дебела ниска струна, настройка (на струнника, на дъгата на грифа и височината на адаптерите), да се затегнат здраво всички винтове (на грифа, на ключовете и на струнника). Разликата в звученето спрямо останалите струни няма да изчезне, но може да стане по-приемлива.

Отговорено

Това е евтин инструмент, с всичките си предимства (по-малко ;) ) и недостатъци (повече ;) ). Лично аз, наред с другите басове, имам и 2 такива Ямахи - fretless, и с прагове. Фабричните адаптери и електроника са, хм, непретенциозни. Първо сложих Bartolini (които после заминаха на друг бас), сега е с EMG адаптери и активна/пасивна електроника и звучи прилично. Цялата гимнастика беше просто заради това, че тези йофтинки летви се оказаха много удобни (лично за мен) и си ги ползвам до ден днешен като work horses - за репетиции, и т.н.

Така, като приключих с личните излияния, да кажа две думи и по темата. Първо, не си споменал как е настроен този бас? При дропване, много е вероятно да звучи по описания начин. Друга неприятна възможност са т.нар. dead spots, които са доста често срещани при евтини инструменти. За съжаление, решение на проблема в такава ситуация не е изгодно по никакъв начин.

Отговорено

С Краси / темерут / се борихме с един мой евтин бас / 6 - ца беше. Същото глъхнене, но с помощта на ЕМГ "сапунерки" нещата се оправиха, ама както ти казаха колегите по-горе дали си заслужава за толкова евтина талпа????

Има и още един вариант, но там нещата са по-прецизни. Пак Краси го реши проблема.

Измества се малко "задния" струнник, така че да паснат струните по средата на магнитите на адаптрите. Може при теб да не съвпадат на 5 -та струна. Дано съм бил полезен.

Поздрави и Лонг Лийв Рок Енд Тол. :metalist:

Отговорено (Редактирано)

.. искам само да уточня че проблема е чисто акустичен - т.е. струната глъхне без да е включена бас китара за разлика от всички останали ... иначе като се включи все някакъв тон излиза но е много по кофти от другите - с други думи не мисля че смяната на адаптрите ще промени много ситуацията ... понеже край нас има и други басове и правим сравнение - на никой от тях 5 струна не глъхне чисто акустически , вярно е че те са по скъпи но не много по скъпи .... иначе действително моя приятел споделя мнението че басовете ямаха от този тип са удобни .. та затова и се кахъри за това глъхнене .. щото инструмента е добър за репетиции ... живи и здрави бъдете .. :greenangel:

Редактирано от zanev 70
Отговорено

Проблем с дървото. Явно това са имали впредвид, като ти казват, че "при евтините басове се случва често". За по- скъпите модели се подбират парчета, които имат еднакъв по сила тон на всички струни. Някъде из форума имаше линк, дето един пич си правеше копие на някакъв 60-тарски Фендер - цяла тема от някакъв лютиерски форум. Та там пича тестваше с няколко камертона и изхвърли маса материал, докато намери правилните дъски.

• 3 weeks later...
Отговорено

Явно сте имали лош късмет и не сте чули всичко при покупката.

Имал съм такъв бас - изравнено звучеше.

Съвет от лютиер няма да навреди ;)