Jump to content
Българският форум за музиканти

Short scale basses


Svanio

Recommended Posts

Пичове, от известно време мъча един евтин бас, че ми се пуца, но са ми много малки ръцете и си търся т.нар short scale бас.

Просто фактът, че като хвана бас китара имам чувството, че съм нарамил стълба, ми "разваля" кефа от свиренето - не ми е удобно и се хабя напразно. Разбира се, който иска да свири ще се научи, но защо пък да се мъча.

И така започнах да търся малоразмерен бас *или поне грифа*. Намерих следните модели:

-Squier Bronco Bass

-Epiphone eb-0

-Ibanez GSRM20 Mirko

-GRETSCH G2214 JUNIOR JET BASS

 

Epiphone-a и Gretsch-a ги изключвам защото по малкото ми допир с басове знам, че ми е съществено да имам бридж адаптер *да има и нек не е проблем* - а тези двата са и без пикгардове та изобщо не ми се занимава със модификации, най-малкото са без пикгардове. Пипнах един такъв епифон отдавна и не ми беше дори и удобен.

 

Разбира се, че ще искам да пробвам баса преди да го купя, но пускам тема тука защото искам да имам по-голям избор в търсенето. Много ще съм ви благодарен ако можете да ми препоръчете модели, дали от опит, ползване, дали от обща култура, просто да намеря и други модели освен тези. Squier-a ми казаха, че го имало скоро в РФ, Ibanez-a предполягам, ще мога да го открия в MCI*надявам се :) * другите два - както казах вече - ги изключвам защото търся нещо с бридж* по възможност с хъмбъкер* Нещо подобно като дебелина на грифа като това:

ако намеря ще е супер(това е къстъм басче с каквото едва ли ще се сдобия) Доколкото разбрах(ако съм запомнил правилно) от Коцето тези басове се наричали пиколо basses.

 

Някакви идеи?

 

Надявам се темата да бъде полезна и за други късоръки колеги и колежки :greenangel:

 

Имам само молба към хората, които ще отговорят: взимай стандартен бас и се учи на него! да не се хабят да пишат, тъй като този вариант отпада напълно.

 

Благодаря предварително :)

 

EDIT: тъпанара в мен заспа и проверих, че имало такива теми, уж ги прегледах по диагонал, но май си коментирате басистки дилеми по тях. Ако модераторите сметнат, че темата е за коша - здраве да е :) Не мисля, че ще навреди на някого.

Редактирано от buy&sell
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На първо четене, у нас, освен Бронко май няма друго, което би могъл да пробваш в магазина. Даже струни за 30" трудно ще намериш. Аз също съм със сравнително малки ръце, но това никога не ме мъчило особено, ще свикнеш много бързо. Виж и нещо с 32" мензура. Там ще имаш повече избор.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм убеден, че в милата ни татковина ще намериш лесно подобен бас. Рядко търсен инструмент е шортскейл баса. Най-лесно можеш да се сдобиеш с такъв през Thomann.de, което вече знаеш как става - през Dynacord. :)

 

Предполагам вече си видял за какво иде реч, но ето ти един линк да видиш пак и да чуеш малко семпли, та поне на сляпо да се ориентираш поне малко:

 

http://www.thomann.de/gb/short_scale_basses.html

 

Познавам басисти с не особено големи ръце, които са се помъчили малко преди да си изградят постановката на 34"+ мензурни басове, но сега нямат грижи. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дам, гледах семплета, но не намирам просто много модели. Семплестите не са ми чак от такова значение, най-малкото ги слушам на лапайтоп та.. разбирате ме предполагам :)

 

Викторе, разбирам, че има хора дето се нагаждат, ама мъча се брат, мъча се и ми се отсвирва. Нямам намерение да ставам басистче, всичко е за ташак - предимно кавърчета и мои простотии.

 

Давайте модели който се сеща :cheers2:

 

Ако нищо не намеря почвам да пълня буркана със стишки и ще мъчим Коцето за кустюм изпълнение :greenangel:

Редактирано от buy&sell
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://www.thomann.d...ecial_ss_sv.htm

 

http://www.thomann.d...rom_hb_4_bk.htm

 

http://www.basscentral.com/alembicbass/stanley.shtml

 

 

зависи колко пари си решил да похарчиш втория вариант е доста по читав

третия е супер ама ...

 

иначе Йолана Ирис се продава в момента за 200 лв

 

30 инчовите са малко проблемни като части и струни

Редактирано от temerut
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво имаш предвид под "части" . За струните разбирам, но едва ли ще сменям струни всеки месец. Ще поръчам 1-2 комплетка от ибей.

 

Като цена - околко моделите, които съм избрал. Т.е 500 марок макс!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бая стишки има натрупаш в прасето-касичка за къстъм при Коцето, стига да нямаш цех за пасти и лимонада и да го заредиш за години напред! :greenangel:

 

По-добре, щом ще е за ташак, не си мятай парите за нещо много скъпо, а просто си вземи бас, който да е в рамките на претенциите ти за инструмент. Ако е от познатите нам марки поне няма да рискуваш да е тотален, бюджетен боклук и ще имаш бегла идея какво ще ти пристигне в ръцете ако го поръчваш онлайн, а след това с времето ще го надградиш ако имаш нужда от различен тон. Предложението на Краси за Йолана Ирис също не е лошо като идея.

Помня, че ми беше писал, че искаш да пипаш сетъпа на баса ти. Ако си вдигнал струните прекалено много има голям шанс да си си вдигнал много летвата и заради това да не можеш да си създадеш правилна постановка и да се мъчиш. Познаваме се и не са ти малки ръцете. Ако така лесно ти се отсвирва, това може и да не е твоят инструмент. Много са факторите, та го помисли преди да тръснеш кинти. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ооо Викторе, наеш как се потя на Бичето с тоя басец за 50$ (мотивация имам), ама Филип си го поиска обратно, а не е като да няма ibanez edb 550 - педалче :greenball: и са йок, търся си. Сетъпът не го пипах, само го интонирах, че реших да не се осера нещо, а и се оказа, че няма смисъл ;) И за пореден път - гадно ми е с тия "стълби" в ръчичките, ич не ми е удобно, предпочитам нещо, което да ми е удобно и да ми е още по-яко като свиря. Отдавна мисля този вариант и за това пуснах тема тука.

 

За Коцето е ясно - без пасти нема стане, ама той сега ходи да бега и ще е некоректно да му хабим труда :greenangel: Какво прасенце то това ще си е жива свиня :girl_cray2:

 

Темерут - разбрах те сега :) Благодаря. Вторият ми е доста извън бюджета, а първият забравих да го впиша във вече намерените, също се надявам да го има в РФс.

 

Ще ида да пробвам Бронкото, даже като дизайн най-ми пасва (не, че това е решаващо), а и ще мога да го пробвам, а и ми е един от любимите модели на Фендер по принцип (китарата Бронко разбира се)

 

А Йоланата ще е един чудесен повод да се видя със Свилен :)

 

Благодаря ви момци, не спирайте да пишете ако се сетите или попаднете на нещо.

 

Ще дам информация и аз като намеря, пробвам, купя нещо - макар само от гледна точка на малокалибреност - ще е нелепо да правя ревю на звука, че ще ме изпапате с гадни въпроси за неща дето и идея си нямам :blush:

 

Ей, че разбран раздел значи, направо ми е неудобно, че ви занимавам :blush:

Редактирано от buy&sell
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.