n1k0 Публикувано Октомври 1, 2011 Публикувано Октомври 1, 2011 Здравейте, става дума за следните пукнатини: Как мислите, дали са само на боята, или и дървото е спукано? То е ясно, че най-добре ще се види, ако се свали боята, ама все пак... Ако е спукано дървото, има ли вариант да се ремонтира и как/на каква цена? Китарата принципно не е нищо особено - Yamaha EG112 - но я ползвам чат-пат за репетиции, пък и ми е първата, от преди много луни... питая сантиментални чувства към нея Благодаря, Н. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Октомври 1, 2011 Отговорено Октомври 1, 2011 Не изглежда твърде безобидно. Най-вероятно е удряна. Мисля, че има пукнатини и в дървото. По принцип, евва ли е невъзможно да се залепи, но имайки предвид и потенциалната цена на пребовдисването, не знам дали си струва. Ако приложиш сила, разтварят ли се повече цепнатините? Цитирай
g_vayov Отговорено Октомври 1, 2011 Отговорено Октомври 1, 2011 (Редактирано) На четвъртата снима ясно се вижда че пукнатината е в дълбочина, минава покрай плочката на пружините. Не изглежда розово положението Редактирано Октомври 1, 2011 от g_vayov Цитирай
L.K. Отговорено Октомври 1, 2011 Отговорено Октомври 1, 2011 Според мен двете пукнатини са от различен произход. До нека - от удар, а около пружините - от разсъхване на дървото. Ако пукматините не мърдат карай така. Цитирай
Свилен Бас Отговорено Октомври 1, 2011 Отговорено Октомври 1, 2011 Ако не разстройва, няма проблем Единият ми бас е целият нацепен, (даже колега искаше да го дочупи с ръце) ама още не се е разпаднал и си свири супер, всъщност Може да се залепи (ако се налага), разбира се и дори смея да допусна, че пребоядисването няма да е супер задължително Цитирай
n1k0 Отговорено Октомври 1, 2011 Автор Отговорено Октомври 1, 2011 Ами да, опускана е, падала е, веднъж даже от кола в движение... Сега пробвах и, ако се приложи сила, пукнатината до гифа се разтваря. Иначе се държи де - става за свирене, а от тези пукнатини едва ли би се разтройвала повече, от колкото от калпавите ключове Аз имах някви планове другото лято да взема малко отпуск и да я разкостя в дърводелното на един приятел - да сваля всички слоеве боя до дърво и да се види кво става от долу. За това се чудех дали може да се оправят пукнатините по някакъв начин - да се залепи ли, какво... ама то, ако ще се лепи, не трябва ли да се отчупи напълно преди това? А за боядисването - мислех да не я боядисвам след това, а само да я намажа с някакво малсо за импрегниране... Цитирай
Hillbilly Отговорено Октомври 1, 2011 Отговорено Октомври 1, 2011 (Редактирано) Един стар лютиер ,бай Спас (лека му пръст)обясняваше,че трябва "нацеждане" в такива пукнатини с лепило и после със стягата,та ако имаш средства я носи на майстор,ако си струва де. Редактирано Октомври 1, 2011 от Hillbilly Цитирай
каменов Отговорено Октомври 2, 2011 Отговорено Октомври 2, 2011 Пукнатините ти са точно от пластовете дърво. Този модел е направен от три хоризонтални пласта дърво. Пукнатините отпред и отзад предполагам са на почти едно и също равнище, нали? Ако нямаш проблем може (за да не седи така) да я пребоядисаш, но едва ли това ще направи от китарата ти перфектният инструмент. Хубавото, но лошото за теб в този момент е, че тази китара е направена от истинско дърво basswood, а не от талашит или трици и т.н. Според мен си заслужава да я реставрираш, но нямай особени надежди за перфектен звук, освен ако не я залепиш наново. За тази цел не мисля, че ще помогне частично лепене. трябва на ново да се махнат пластовете, да се почистят от мазнотии, кухини и т.н. и да се залепят на ново. Това смятам аз! Поздрави и кажи какво си решил! Цитирай
rockfire Отговорено Октомври 2, 2011 Отговорено Октомври 2, 2011 Има няколко души във форума ,които могат да поправят инструмента професионално и в тази връзка не препоръчвам да чоплите сами!Особено както се изказа колегата ,дървото е истинско на по-старите инструменти и си заслужава уважението! Цитирай
n1k0 Отговорено Октомври 3, 2011 Автор Отговорено Октомври 3, 2011 Благодаря на всички за отговорите! @каменов - да, пукнатините отпред и отзад са горе-долу на едно и също ниво, като отпред се вижда само една. И аз си мислех, че най-добре ще стане, ако се отчупи и залепи изцяло наново. Пък за тази китара не гоня перфектния звук - имам и друга, що годе прилична. Искам просто да не ми се разпадне в някакъв момент в ръцете Пък и ми е първата, както вече споменах... @rockfire - сигурно е така, въпросът е за какви парички говорим... Дайте някакви ориентировъчни цифри. Цитирай
rockfire Отговорено Октомври 3, 2011 Отговорено Октомври 3, 2011 Не мога да ти кажа цена,мога да предположа ,но със сигурност ще бъде като нова! Разгледай раздела в който пишеш,там са майсторите ,запознай се с нещата ! Всички бързате днес и допускате грешки! Цитирай
n1k0 Отговорено Октомври 3, 2011 Автор Отговорено Октомври 3, 2011 ем' да бе, аз за това писах в този раздел, със скрита надежда и някой майстор да се изкаже, ама нейсе... Има няколко души във форума ,които могат да поправят инструмента професионално... Моля някой от въпросните хора да се свърже с мен на ЛС, за да обсъдим дали си заслужава да се ремонтира професионално. Благодаря! Цитирай
Recommended Posts