Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте,

Купих си нов кардан(GIBRALTAR INTRUDER DIRECT DRIVE) и тъй като ми е скъпичък, искам да си го поддържам както трябва. Та молбата ми е следната: някой ако знае как се смазват лагери, каква смазка се използва и т.н. нека сподели. От интернет разбрах, че трябва да се знае какъв е точно лагера, за да се определи с каква смазка да се смазва. Ако трябва ще погледна и самите лагери какви са. Просто знам, че тук има хора, които знаят отговора на въпроса ми и за това реших да питам директно.

Отговорено (Редактирано)

Лагерите са капсуловани и са фабрично смазани, така че не се притеснявай. Смазвам само карданчетата на двойния педал веднъж седмично.

Редактирано от vihro
Отговорено

Е нали отгоре им има едни гумени хармоники (май маншони им викат в МПС-тата), те не пазят ли от мизерии? Или трябва да ги магам и смазвам постоянно?

Отговорено

Някои стари модели имат маншони, мисля и Сонор скъпите. При тях не би следало поне да влизат прах и опилки от палките, но пък с годините греста засъхва, така че нищо не пречи да погледнеш как е, най-малкото от любопитство ;) Ако карданчетата имат маншони, то може да се смазват с грес, която държи по-дълго. А иначе с обикновено машинно масло. Смазвам само нитовете-средната част, раздвижвам и забърсвам излишното масло, така че да не полепва прах и опилки.Това е най-лесният и евтин начин, но според мен напълно достатъчен.

Отговорено

Да, знам, че са капсуловани, но си мислех, че има начин да се смзват. Относно каретата, не мисля да държа оригиналните... Мисля да пробвам ето този вариант, който е тук

Отговорено

Консултирай се първо с Виктор, за да не се окажат по-скъпи от педала ти, което прави закупуването им безсмислено. Два двойни педала съм сменил, а сегашният ми е на 5 год. кардан не съм чупил, слава Богу, така че си свири с твоя докато можеш.

поздрави

Отговорено

Разбира се, да, ще говоря с човека :) Едва ли ще е толкова скъпо обаче предполагам, но съвсем друго ще е ако се сменят каретата с карданчета.

Ще изчезне "Луфтът" усещането ще е същото, като на десния педал.

Отговорено

Аз обаче съм малко скептичен по последното. Всеки кардан след като се разработи, има мъртъв ход-луфт, няма как да е иначе. Поне на теория изключение трябва да правят карданите на Axis, Pearl "Demon Drive", PDP "B.O.A.", сигурно има и други. Но дали на практика нещата са така, само техни собственици могат да кажат. От друга страна едни от най-големите имена свирят на стандартни педали, а са изсвирили страшни неща, така че няма смисъл от много вживяване по този въпрос ;)