Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

Абсолютният слух е дар от Бога.

Чудя се колко ли го имат сред музикантите, да кажем в България.

10?

20?

Говориш малко като малко дете захластващо се и величаещо дадено нещо. Какви 10, 20. Аз съм родом от малък български град. Там където ходих на уроци по китара пианиската беше абсолютистка. Да не говорим, че момичето с което бях тогава и завърши консерваторията тук в София също беше с абсолютен слух. Знаеш ли колко пъти съм се нервил като се чукнем с чаши, звъннем на звънец или какъвто и друг и "немузикален" източник на звуци да е, да бъда информиран за поредицата тонове, които са издадени. Най-добрата и приятелка и състудентка също го притежаваше. Разходи се в консерваторията и предполагам ще се изненадаш, че от 10 човека там 8 или 9 го имат. Така че, това 10, 20 е бройката вероятно на хората само в твоя квартал. Каква България? И колкото е дар от Бога според теб аз мога да те уверя, че това е талант който се развива и тренира като всяко друго умение.

Редактирано от Bobolin
Отговорено

Абсолтният слух е забавно нещо, но лично аз не виждам какви сериозни предимства да на притежаващия го при правене на музика. В смисъл, как точно допринася същия за доброто музициране и какви са предимствата на един един музикант абсолютист, спрямо един музикант с развит относителен слух (или придобит абсолютен в следствие на практика)? Защото огромната част от наистина добрите музиканти не са абсолютисти, а това явно не им е проблем

А иначе и в моя клас, навремето в музикалното, от 15 души, няколко бяха абсолютисти. Не се среща чак толкова рядко.

Отговорено

Не стана ли вече много тегава тая тема. Пък и същината й се изгуби. Абсолютният слух е хубаво нещо, но без яко копане си оставаш само с него. Слухът не изгражда двигателните навици на пръстите нито натрупва задължителните музикални познания. С клипове от ютюб и "едни приятели ме харесват много" не става. Какво повече да претакаме?