Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Аз поне не съм виждал когато търсих преди около година. Иначе препоръчвам Kyser.

Отговорено

Да. Kyser имат всякакви варианти на частични каподастери. Това за Дроп D ще свърши работа - просто се слага обратно и така че да не покрива първите две струни (стига разбира се грифа да не е прекалено v образен, така че да не може да се закрепи).

Другият вариант е да си вземеш каподастер на Shubb, които вървят с доста дебели гуми (които натискат струните всъщност) и гумите са сменяеми (можеш да си ги поръчаш от самите Shubb - 1-2 кинта бяха гумата, ако се не лъжа). Та - измъкваш гумата - режеш, за които струни не ти трябва да ги натиска и си в рая на нестандартните строеве :) Това е малко по-рисков вариант - поради особеностите на самата китара (т.е. по-високи прагчета/струни, защото гумата все пак не е толкова дебела). Shubb са прекрасни каподастери между другото...

Отговорено

Ето едно изпълнение на "избирателно-частичен" каподастер

thc.jpg

ей, тва е много хитро! виждам, че и спайдърът е на такъв принцип... що ли не си спретна едно такова :)

Отговорено

От доста години ползвам Shubb C-1 както на китара, така и на 5-string banjo. Интересно ми е от къде мога да си поръчам резервни гумички, някой спомена цена от 1-2 лева. Но ако ще се реже част от притискащата гума, мисля, че по-подходящо за целта ще е капото на Jim Dunlop, онова с ремъчето. При него гумата е здраво фиксирана и не може да се размести, пък и е достатъчно здрава и дебела за да няма опастност от износване.

f1d987c2382794d2.png

И едно малко уточнение. Това, за което говорим се нарича CAPO. А Capo D'Astro e една от многобройните разновидности на тая полезна джаджа.

Отговорено

Поръчката става от тук - http://shubb.com/parts.html (1 долар е една гума)

Именно това че гумичката е сменяема на Shubb позволява да произведеш каквито каподастери (това е поне наименованието в БГ ) искаш разполагайки с една основа, а и не се мести толкова лесно.

Честно казано third hand не ми харесва от гледна точка използваемост и разстройва различно всяка струна. Спайдър не съм пробвал не знам.

На мен ми харесват G7th, Kyser и Shubb, като най-много използвам Shubb...

• 1 year later...
Отговорено (Редактирано)

Вече се сдобих с мечтата ми Spider Capo

Проучвам приложенията му и много е зарибяващо. Има си и недостатъци, като забавен монтаж, но пък предимствата му са страхотни. Може да се регулира натиска върху струните и то така, че хем да няма "бъз", хем да има чист неповишен тон. Все по-рядко ще ми се налага да пренастройвам струни.

П.П. Който желае да го види да ми се обади и да посвирим в някой парк.

Редактирано от Лими
Отговорено

Това ми мяза на уред за мъчения. На 11, 17 и 25 август може да ме намериш на Лятната естрада в Борисовата градина. След 17:30. Да го видя това чудо на живо.