lyubohar Публикувано Август 2, 2011 Share Публикувано Август 2, 2011 Здравейте. Онзи ден си купих един Регент 30H. В много добро състояние .Само малко брум,заради което трябва да сменя електролитите в захранването(търся 200uF 350/385v.-2бр.и 20+20-350/385v.-бр.) Става въпрос за старите големи алуминиеви. Имам съмнение,че говорителите са вързани паралелно,а трябва последователно на 12ома. Мерих показва 3ома-явно паралелно. Та въпроса ми е: Има ли някой с такъв усилвател да ми снима връзките при изходния трансформатор. Имаше такава тема,но не я открива търсачката. Ето снимки на моя: Благодаря. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikifena Отговорено Август 2, 2011 Share Отговорено Август 2, 2011 Само малко брум,заради което трябва да сменя електролитите в захранването Премери кондензаторите. Ако са наред не е нужно да се сменят. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
lyubohar Отговорено Август 2, 2011 Автор Share Отговорено Август 2, 2011 Да разбира се.Ще се премерят.Но са много стари-оригиналните и е хубаво да се сменят. Даже един 100uF в катодната верига на крайните лампи беше експлодирал. Обаче първо трябва да изясня връзките на изходния трансформатор към говорителите. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
HRS Отговорено Август 2, 2011 Share Отговорено Август 2, 2011 Здравей колега. Наистина, че при теб говорителите са свързани паралелно, а това не трябва да е така. Ако нямаш схема, мога да ти изпратя, но тя лесно се намира в нета. Аз също имах такъв само че без реверба и го преформих на кабинет, а изходния трансформатор ползвах за един лампов усилвател. Така както за свързани вторичните намотки не е много-удобен за съгласуване с повечето кабинети и за това свързах вторичните намотки така че да се получи импеданс от приблизително 6 ома. Това става, като се свържат в паралел начелата и краищата на вторичните намотки. Ето и писмото от Евгени Удалов, който е известен руски производител на лампова техника за китаристи: Привет Христо! В выходном трансформате Регент30 есть 4 секции обмоток..если их всех соединить паралельно, то нагрузка может быть 6Ом, с 8омной нагрузкой тоже вполне прилично работает. Если эти выводы соединить неправильно, усилитель станет гараздо тише работать, так как возникнет проиивофаза...на некоторых трасформаторах регент 30 достаточно соединить по парам крайние выводы , на некоторых нужно менять местами выводы с катушек. С уважением, Евгений. Мога да погледна и за някоя снимка за да видиш как точно съм ги свързал, защото усилвателя не ми се отваря, а и сега не е при мен. Поздрави, Христо Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
lyubohar Отговорено Август 2, 2011 Автор Share Отговорено Август 2, 2011 Благодаря. Имам схеми,а също съм гледал преработките на Удалов. Аз искам да го реставрирам оригинално. Видях снимка на крайното стъпало на Удалов: Изводите към говорителите май са същите. Не знам какво се е целяло с паралелното връзване. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
MARK B Отговорено Август 2, 2011 Share Отговорено Август 2, 2011 Уважаеми колега,с паралелно свързване на секциите на вторичната намотка се е целяло понижение на изходния импеданс от 12 на 6-8 ома.В оригиналния вариант говорителите са свързани последователно-на 12 ома. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
lyubohar Отговорено Август 2, 2011 Автор Share Отговорено Август 2, 2011 "В оригиналния вариант говорителите са свързани последователно-на 12 ома." Затова ми трябва снимка на изводите на изходния трансформатор на друг усилвател. Иначе като отпоих кабелите от трансформатора и премерих говорителите така както са свързани даваше почти 3ома. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikifena Отговорено Август 2, 2011 Share Отговорено Август 2, 2011 Добре де, нали ти дадох схемата. Ако не знаеш къде е бил вързан говорителя, или къде би трябвало да е вързан проследи обратната връзка и масата. Така или иначе и 2та изхода на вторичната не са плаващи. Гледай кой е маса и кой отива към резистора на обратната връзка от 18к и готово. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
lyubohar Отговорено Август 2, 2011 Автор Share Отговорено Август 2, 2011 (Редактирано) Не е проблема в схемата.Имам я от почти 40 години. Масата си е на място,другия извод отива в обратната връзка. Говорителите са вързани на точното място,с изключение че след това са паралелно. Проблема е в тези 2 мостчета ,белязани с оранжеви точки. Как е в оригинала?Това ми се иска да видя. Иначе констатирах,че брума си е от крайното стъпало. Редактирано Август 2, 2011 от lyubohar Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikifena Отговорено Август 2, 2011 Share Отговорено Август 2, 2011 Махни мостчетата, разкачи и една от жиците за говорителите и виж къде са 2те намотки с омметър. След това вържи последователно двете намотки. Възможно е мостчето да е по средата между 2ро и 3то краче. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bir4o Отговорено Август 2, 2011 Share Отговорено Август 2, 2011 Щом не ти се рискува -върви Парни Валяк да ти измери изходния ... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
lyubohar Отговорено Август 2, 2011 Автор Share Отговорено Август 2, 2011 (Редактирано) Абе и това може да стане в краен случай,но човека едва ли ще се занимава с нещо толкова елементарно. Все от някъде може да излезе някаква снимка на тези изводи. Пък и това упражнение да го извършвам до 5 етаж още 2 пъти не е за моята възраст. Мерейки и разсъждавайки приближавам до извода,че не трябва да има никакви мостчета и тези двете средни клеми са само технологично поставени.За връзки на част от изводите на секциите на вторичната. Подобно е положението и на изходния на MV3.И там има 2 свободно клеми,които се използват за същата цел. Иначе отворих и почистих,смазах всички потенциометри и сега няма никакъв шум от тях. Редактирано Август 2, 2011 от lyubohar Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
metalhammer Отговорено Август 2, 2011 Share Отговорено Август 2, 2011 Вторичната намотка на изходния трансформатор оригинално е 4 намотки. 2 по 2 последователно и после успоредно - това е когато е на 12 ома Когато искаш да го ползваш на 6 или 8 ома 4 намотки се свързват успоредно. Така както се вижда от снимките говорителите ти са вързани успоредно и ако са сток - това е 3 ома... Друг е въпроса ако говорителите са пренавивани... Не разчитай на снимки , а мери с измервателни уреди. Срещал съм 2 регента 30 на които изводите бяха с различен цвят - не разчитай на снимки - говоря от лош опит. С хвърляне на боб по снимките 99% 4 намотки са вързани успоредно - ползвай си го така с 8 омов товар. Относно носенето - не е голяма хамалогия да свалиш само крайното стъпало и да го носиш на 4 винта е. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
lyubohar Отговорено Август 2, 2011 Автор Share Отговорено Август 2, 2011 Значи да изясним нещо. Изводите на вторичните намотки са си фабрично разпределени и запоени.Няма размествания и презапояване. Също така кабелите към говорителите са запоени на правилното място с изключение,че са запаралени. Не искам да отпоявам всички вторични.Ще се обърка нещо. Въпроса е има ли оригинално такива мостчета м/у 1-2 и 3-4клеми. metalhammer,можеш ли да се сетиш след като са ти минали през ръцете толкова Регенти 30? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
tzolov Отговорено Август 2, 2011 Share Отговорено Август 2, 2011 (Редактирано) И аз залагам на 4 паралелно свързани намотки (опаралелени 4 оранжеви и 4 червени шлаухи) , мерни ги както предложи Ники , няма да се обърка нищо ако ги отпояваш една по една. Редактирано Август 2, 2011 от tzolov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts