Jump to content
Българският форум за музиканти

Помощ за борба с англоезичен стереотип


Recommended Posts

Говорим си с колегите, с които посвирваме от време на време някакви стандартни рок н рол-чета, че е истинско предизвикателство да напишеш текст на български и това да звучи добре с музика, която е създала съвсем различен езиков стереотип. Тази задача ми е била интересна явно, щом съм пробвал нещо от душа :) Поседях, прочетох някой друг текст на 80's hair rock bands и осъзнах, че "Бишкотка" не върви за български еквивалент на "Baby" ;) , че "шибан" не е толкова яко, колкото сочното "FFFuckin" и т.н. Но все пак извадих за себе си повтарящото се в текстовете - смисълът им. Опитах някакви текстове във в следните ъъъъ категории :thumbs_up: :

 

Химнови :

 

Рок н' роли

Роден за това

Някой дребен и беден

 

Мелодраматични :

 

Къща в края на пътя

Твоят начин

Корен без дърво

 

Иронично - цинични :

 

Писмо в шише ( празно )

Платена любов

Времету

Любов без много думи ( fast food )

 

Как звучи "Корен без дърво" с музика можете да чуете от запис на една репетиция, пея аз, имам говорен дефект ( "Р" - то ), но се схваща идеята като цяло :

Корен без дърво демо

 

Не мога да се пречупя и това е. Звучи ми най-вече наивно, но и соц, архаично, "епизодски", твърдо и далечно от тоя върлуващ у мен стереотип. От друга страна преведен на български, той не звучи по-малко наивен. Доста ни се иска да "свирим" и на български, но все си залягам на "baby & fuckin'".

 

Моля, дайте мнения и съвети. Как ви се струва обвързването на двете неща - български език и "американска" музика?

 

Благодаря предв.

 

По-здрави

 

Ачо

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какъв е проблемът според теб да имаш "американска" музика с бг текст? Според мен никакъв. То "бг" музика няма освен фолклора, в който текстове са ни ясни на всички.

В крайна сметка ако теб/вас*групата* си ви кефи пейте квото си искате, кой може да ви каже нещо. На мен текстовете не ми харесаха въобще. В рока като цяло текстовете са нема такива бози - се няква мацка, се некви бурни страсти...

Не ме разбирай, че си правя ташак, просто това е реалността..Според мен текстовете ти са перфектни за рок парчета :thumbs_up: Някак си тая музика никога според мен не е предполагала супер смислен текст, може би за съжаление, може би щото като си на некви бири и просто искаш да се помяташ с кеф и да се позабавляваш няма нужда и да слушаш много много текст. Rock и смислен текст не се връзват заедно :whistle: Много бих се радвал да видя як рок текст, но до ден днешен не съм намерил, ако някой знае да постне или да ми прати с радост ще го видя :thumbup:

 

 

ПП това си е мое мнение, разбира се :cheers2: И най-вече ман, както казах, да ви кефи - пейте за това, което мислите, чувствате, виждате. Иначе е fake и яко смешно...

 

ППП Абе, имам чувстовото, че все още не ти разбирам много темата и въпроса най-вече, или аз съм яко прост или ти не си го задал както трябва, което не те прави теб прост :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че не си ме разбрал. Не подхождам страхливо вглъбен в чувството си за нереализиран текстописец :) очаквайки градивна критика за естетиката в текстовете. Те са "хитов" английски в превод - т.е. леки и лесни. Нямам проблем да пиша и да се изразявам и на аглийски - който е именно начинът, по който го чувствам аз. Но момчетата чувстват много силна песента "Ко'ен без Дъ'во ( :hysterical: ), както и още няколко души, на които имам доверие. Затова се чудя дали проблемът не е у мен - че съм предубеден към българския език като фонетика повече, отколкото като смисъл - и питам дали ви се струва ок така и ако не - защо?

 

Като изпея "Babe..." ми звучи все едно съм правил любов цяла вечер. Като кажа "Скъпа..." - все едно съм перничанин с винкел, който налита на жена си. :greenball: Затова в текстовете съм избягвал доста стереотипни изказваниия от превода. Но съм се нахендрил на сто поне "епизодски" архаизми. И докато се опитвам да съм в средата, се оказва, че приличам на : Епизод :), Конкурент, Хиподил, Графа :punk_guitar:

 

Или не?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

За Хиподил твърдо НЕ, не се излагай, моля те :) Разбрах те все пак :)

Кое не ми харесва - стандартните(ти сам си го каза) бг рими, които се въртят и в Поп, и в Рок и във всички други стилове. Просто стандарт бг текст с нищо ново казано вътре - ни като рима, ни като идея.

Като изпея "Babe..." ми звучи все едно съм правил любов цяла вечер.

Ами, какво му мислиш въобще тогава. Аз на твое място бих си карал на английски щом го чувствам по-близо, но ти си знаеш :thumbs_up:

 

Едит: Евала ти правя, че си си качил текстовете да ги виждаме и да обсъждаме и критикуваме :godbless: Печелиш "+" :greenangel: Мене лично не ми пука хората кво мислят за текстовете ми, стига на мен да си ми харесват*тука е малко по-сложно и няма смисъл да говоря за себе си в твоя тема* :)

Редактирано от buy&sell
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Babyface Bob, текстовете ти са добри, има "движение", нещо се случва. Със сигурност имаш какво да кажеш. Един съвет от мен към всички текстописци :) - не е нужно римата в един текст да е винаги и непременно на края на всеки ред. Както и не е нужно във всеки куплет всичко да се римува в такава елементарна симетрия. Всъщност, няма нужда навсякъде, във всеки ред да има рима. Малко примери:

 

Sting

 

This desert rose

Each of her veils, a secret promise

This desert flower

No sweet perfume ever tortured me more than this

 

 

Wicked

 

"Something has changed within me

Something is not the same

I'm through with playing by the rules

Of someone else's game

Too late for second-guessing

Too late to go back to sleep

It's time to trust my instincts

Close my eyes: and leap!

 

It's time to try

Defying gravity

I think I'll try

Defying gravity

And you can't pull me down!"

 

Random rapper

 

"You can spit about sick flows but I hit blows with my fist throws

To split noses and boil the water when you dip your toes in

Flow like hemoglobin, a demon come to steal the show an

Seize the moment, crush your bones and leave you weak and homeless "

 

 

Мисля, че не трябва да те притеснява това, че пишеш български текстове, по-скоро пробвай да ранообразиш flow-a на римата и ще звукнат доста по-добре (според моя вкус :)), иначе става малко като стихотворение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Rock и смислен текст не се връзват заедно
Викаш и на The Doors са празни текстовте..,е всеки с мнението си.

Па на оня наркоман Хендрикс кви бози са :hysterical:

Редактирано от Hillbilly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Чух Корен без дърво.

Това, което причинява "стереотипността" и липсата на flow не е конкетният текст, а основно способностите на певеца.

Ако беше вокалист, щеше да чуем вокална фраза. И щеше да подпомогнеш усилията на инструменталистите. В момента подтичваш след инструментите, защото не знаеш нито каква ти е мелодията, нито ритмически къде се намираш, нито къде започват и завършват фразите ти.

Широкоразпространено е(тук особено) мнението, че българският език не става за пеене на американска музика или-другият мит, че ритъмът на езика и фонетиката били виновни и правели българският труден за пеене...

Причината се търси на грешното място.

Всеки стил, независимо дали според някого спада към американска или друга някаква музика си има особености, като една от тези особености е именно фразирането-дали говорим за инструменти или вокали.

Така че причината да има български банди, свирещи "американска" музика, които звучат "епизодски", "конкурентски", "графски" и т.н. не в подбора на самите думи в текстовете на песните.

Причината, че пишещите въпросните песни и изпълняващите ги не познават изразните средства на съответния стил.

 

Текстът на Корен без дърво си е идеален - просто трябва да се изпее. Причината записаното да не звучи като песен не е в това, че текстът е на български, а в това, че певецът не усеща естествения ритъм на фразата, няма идея коя фонема да удължи, коя да скъси, къде да сложи ударение и въобще как да построи една мелодия около този текст, за да му изкара живеца и той да прозвучи автентично в стила.

Също така наистина няма нужда да се отграничава писането на музика от писането на тескт толкова много: когато говорим за писане на песни, разбира се, а не за текстописане и композиране като дейности, извършвани от различни хора в рамките на един екип.

Изследването на един стил, когато се прави за целите на това да можеш да пишеш по-добре в стила не може да се изразява само в очевидните неща неща като ефекти, Гибсън или Страт, клиширани прогресии, теми за текст... Просто няма как наистина да си постигнал стилова автентичност в писането на музиката на една песен, а с фразирането на текста (!не написването на конкретните думи!) да не си.

 

А колкото до причината да ти харесва повече "сочното" fuckin' от нашенското "шибан" : вероятно е в това, че английският не ти е роден.

Освен това не си живял продължително в англоговоряща страна и както сам казваш псувните ти звучат филмово и cool, чуваш ги като звук, а не като смисъл.

 

Или просто в живота ти не се е случило кой знае какво досега та да съумееш да напишеш и изпееш наистина смислен гневен текст, съдърващ псувни на български.

При положение, че не си певец, ще ти е необходима доста raw emotion, за да изпееш псувня така, че сам да си повярваш (и да убедиш слушателя).

Редактирано от Viara Ivanova
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Rock и смислен текст не се връзват заедно
Викаш и на The Doors са празни текстовте..,е всеки с мнението си.

Па на оня наркоман Хендрикс кви бози са :hysterical:

И на Дорс, и на Джимарата *според мен* смислените текстове не са им на рок парчетата, а на блусовете. Замисли се малко, не с цел да се убедиш :cheers2:

 

А Вяра разцепи просто :thumbup: Особено в частта за анлго псувните :cheers2: Евала Кака :thumbup:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ква е разликата между блусовете и рок парчетата,темпото ли,а черния блус е прекръстан на рокнрол от белите,в днешно време под рок разбират метъл едва ли не,ама някои са сложили основите на тая музика..

Вяра утепа коча с мотиката.. :hysterical:

:cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Черният блус не е прекръстен на рок-енд-рол. Той е просто един вид блус, а белият - друг вид. Ако ги различаваш преброй тактовете и ще се сетиш.

 

Българският не звучал на рок? Не намирам подкрепа на такова твърдение. Имаме си супер текстописци и поети, създали думите на не един рок-шедьоври. Знаете ги, няма да ги припомням.

 

Преди години имаше твърдение, че руският не звучал на рок. После чух Машина времени и отхвърлих твърдението.

 

Коуен без дъуво е една недовършена песен. Трябва да се работи по нея. Не съм сигурен, че текста и музиката си подхождат. Засега не ми звучат единно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Черният блус не е прекръстен на рок-енд-рол.
Искаш да кажеш,че Чък Бери и т.н. не са блус китаристи?

Просто белите с расистки настроения много са се дразнели,че младежите се радват и танцуват на черната музика, лепват етикета рок-енд-ролл и като негово лице Елвис (който сам си казва,че се учил от черните)и др. бели изпълнители.

Кви тактове да броя,пулса е един - шафъл.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре, мислех, че шсе насметем малко в темата, а тя излиза полезна засега :greenball:

 

Две неща отбелязвам по нея - първо Вяра каза много неща, които звучат точно, но малко от тях успях да разбера :) Но усещам нещо. Защото аз съм един стандартен представител на този форум - неук. Знам, че за да звукне прима виста изсвиреното/изпято парче "Ко'ен без дъ'во" трябва повече зрялост в аранжимента и вокалната мелодия, което аз лично търся в слушане на музика за вдъхновение. От вътре ми е дошло това, което сме направили. Отвън трябва да дойде благотворно влияние на човешкия фактор, който търсим в една друга тема - вокалистът. Както и малко усилия от ъъъ... инструменталистите ...

На мнение съм, че във форума има много банди, които не твоярт добре, защото подценяват тези две важни неща - аранжимент и вокална линия. А какво друго, освен това, да пълни? Дори за 3 chords elementary (да бе да!) схемите :greenball:

 

@trendkiller - за клишето във flow-a : на римата - това е търсен ефект. Стъпката тук е клиширана в повечето случай, за да се изпее бърз такт с много думи, да се разпъне фонемата :) и да остане време за въздух.

Обърни внимание, че има един два текста, в които римата си играе и не е 1во на 3то, 2ро на 4то. Но тези текстове са най-трудни за glam - ът, който мислим. И затова по-рядко ги взимаме предвид. Но! скоро ще запишем нещо по някой от "кривите" текстове да пробваме.

Все пак не забравяй, че това не е поезия. Инак парчетата, които си дал като пример, за прекалено раздвижени и писани very special. В такова "Lyrics клише" аз лично мога да сложа само някоя претенциозна баладична главоблъсканица :greenball:

 

Благодаря за мненията. Засега оставам на положение да намерим вокалист и да видим как той работи с българския. След това ще видим :punk_guitar:

 

p.s Хехе, извинявайте, ако снимката в блога ви е донесла неприятно чувство за общуване с дървар-ин :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Понеже и без това си пуснах тема, мислейки за коментарите по нея, се спънах в българският език с още нещо, на принципа "бял лист сам се пише" - не се сещам дали се наричаше "асоциативно писане". В рамките на двайсет празни минути се сетих за три различни неща и ги пробвах. С идея стъпката да става за влизане в 4/4 :)без по-конкретна идея за реализация като текст към музика.

 

Без право на връщане

( Saving private Ryan)

 

ВълнА на овчици

( Черната овца )

 

Зомбита ( елате ми повече ) - to George Romero with love :greenball:

( ми..какво ли детство е имал малкият Джорджи? :hysterical: )

 

Често цитирам във форума разни мои учители. Та пак : "Господи, Ачо, колко безсмилени неща можеш да пишеш... И то по няколко листа..."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Все пак не забравяй, че това не е поезия.

Точно на поезия ми прилича. Повечето са прекалено лични, интимни и нежни за рокенрол. Деликатните трепети на лирическия герой трудно ще ги фанеш между жиците.

Шапка ти свалям за откровението с което пишеш.

Завиждам ти благородно!

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.