CorvusCorax Публикувано Май 1, 2006 Публикувано Май 1, 2006 (Редактирано) Повечето пъти като пея на някого, отзивите са: "Абе добре пееш... Ама съгласните нещо не са ти като хората..." Какво означава това (ясно е, че не става въпрос само за шумящото Ш или Ч, нито Лто, изпълнявано по шопски като Уъ) и как вие правите съгласните във вашето пеене да звучат по-добре? Редактирано Май 1, 2006 от CorvusCorax Цитирай
Грация Отговорено Май 1, 2006 Отговорено Май 1, 2006 Повечето пъти като пея на някого, отзивите са: "Абе добре пееш... Ама съгласните нещо не са ти като хората..." Какво означава това (ясно е, че не става въпрос само за шумящото Ш или Ч, нито Лто, изпълнявано по шопски като Уъ) и как вие правите съгласните във вашето пеене да звучат по-добре? Единствените странно звучащи съгласни, които съм чувала са в изпълнение на човек, който няма добро английско произношение.... За други не се сещам.. С теб сме се зарекли да се видим на някоя от срещите и тогава като те чуя наживо ще мога да изкажа мнение. Всъщност имаш ли демота качени тук? Цитирай
CorvusCorax Отговорено Май 1, 2006 Автор Отговорено Май 1, 2006 Нямам нищо записано още . Ще помоля Джерекаров да се изкаже тук, защото той беше последния, който на ми хареса съгласните Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Май 1, 2006 Отговорено Май 1, 2006 Обинковено Т, П и Б са съгласни, които човек доста силно изстрелва, и в микрофона се получава ужасно пукане. Подобен проблем има при Г и К. А С и З трябва да се взимат съвсем леко, защото иначе се получава много змийско изсъскване. Изобщо съгласните не трябва да се атакуват, а да се пеят леко, все едно се говорят. Цитирай
Грация Отговорено Май 1, 2006 Отговорено Май 1, 2006 Обинковено Т, П и Б са съгласни, които човек доста силно изстрелва, и в микрофона се получава ужасно пукане. Подобен проблем има при Г и К. А С и З трябва да се взимат съвсем леко, защото иначе се получава много змийско изсъскване. Изобщо съгласните не трябва да се атакуват, а да се пеят леко, все едно се говорят. Еми аз май точно това правя.... Ще чуете и ще кажете. Цитирай
Грация Отговорено Май 1, 2006 Отговорено Май 1, 2006 Имах предвид, че май ги изричам, както при говорене. Цитирай
ronia Отговорено Май 2, 2006 Отговорено Май 2, 2006 Абе тя и Ирина Флорин така прави, обаче какви текстове й пишат - направо подигравка с безбройните й говорни дефекти Но да се пее "уъ" вместо "лъ" е проява на шопски инат Има много удобни съгласни за пеене - назалните (м, н) и сонорните (р, л). Проблемните (споменати от Джерекеров) би трябвало да галят слуха като тях. Цитирай
AlFiA Отговорено Май 2, 2006 Отговорено Май 2, 2006 (Редактирано) Има много удобни съгласни за пеене - назалните (м, н) и сонорните (р, л). Проблемните (споменати от Джерекеров) би трябвало да галят слуха като тях. Здравей! тези които пишеш за удобни за мен са примерно проблемни! Особено в комбинация - Н+Р имам проблем... Получава ми се един естраден дефект :wall: , който примерно Емил Димитров много го афишираше! ....... дори в най-известната му песен "Моя страна, моя България": а на мен никога не ми е харесвало как той изпяваше: "да прегъРъНа" "да се въРъНа" Редактирано Май 2, 2006 от AlFiA Цитирай
ronia Отговорено Май 2, 2006 Отговорено Май 2, 2006 Има много удобни съгласни за пеене - назалните (м, н) и сонорните (р, л). Проблемните (споменати от Джерекеров) би трябвало да галят слуха като тях. Здравей! тези които пишеш за удобни за мен са примерно проблемни! Особено в комбинация - Н+Р имам проблем... Получава ми се един естраден дефект :wall: , който примерно Емил Димитров много го афишираше! ....... дори в най-известната му песен "Моя страна, моя България": а на мен никога не ми е харесвало как той изпяваше: "да прегъРъНа" "да се въРъНа" Абсолютно си права - без да уточня, имах предвид в в обкръжения само от гласни (рано, мене, балон, лира). Когато са в определени комбинации, става сложно и трябва да се намира решение (Емил Димитров, лека му пръст, така го е решил). Тук е предимството да си пишеш сам текстовете Дай ми пример за комбинация от н, следвано от р, че не се сещам :think: Цитирай
Benny Exclusive Отговорено Май 2, 2006 Отговорено Май 2, 2006 Май всички, който са писали в тази тема до тук пеят поп... Моето е класическо пеене и е малко по-различно. Аз се старая да усещам всички тонове, всички гласни, съгласни и изобщо всичко на едно място, в една точка. Всеки следващ тон, всяка следваща сричка трябва да се мисли все едно я изпяваш върху предишната. Така не се губи позицията на тона, запазва се една постановка, не се чуват чупките между регистрите. Ако си представяш всеки път, че "кацаш" върху тона, а не да го буташ отдолу, всички тонове, срички и букви са си на едно място и са еднакво озвучени. Така се избягва глухотата на някои съгласни. Също така трябва да се стараеш да артикулираш с устните, все едно пееш на хора, който трудно разбират и трябва много ясно и отчетливо да им се произнася всичко. Така не би трябвало да има проблем със съгласните. Цитирай
ronia Отговорено Май 2, 2006 Отговорено Май 2, 2006 Май всички, който са писали в тази тема до тук пеят поп... Моето е класическо пеене и е малко по-различно. Аз се старая да усещам всички тонове, всички гласни, съгласни и изобщо всичко на едно място, в една точка. Всеки следващ тон, всяка следваща сричка трябва да се мисли все едно я изпяваш върху предишната. Така не се губи позицията на тона, запазва се една постановка, не се чуват чупките между регистрите. Ако си представяш всеки път, че "кацаш" върху тона, а не да го буташ отдолу, всички тонове, срички и букви са си на едно място и са еднакво озвучени. Така се избягва глухотата на някои съгласни. Също така трябва да се стараеш да артикулираш с устните, все едно пееш на хора, който трудно разбират и трябва много ясно и отчетливо да им се произнася всичко. Така не би трябвало да има проблем със съгласните. Май така Benny Exclusive, радвай се, че е имало кой да ти ги каже тия работи по правилния начин и да те следи, докато ги "автоматизираш". Някои хора е трябвало да стигнат по интуитивен път до нещата, за които говориш толкова хубаво и ясно Цитирай
AlFiA Отговорено Май 3, 2006 Отговорено Май 3, 2006 (Редактирано) Абсолютно си права - без да уточня, имах предвид в в обкръжения само от гласни (рано, мене, балон, лира). Когато са в определени комбинации, става сложно и трябва да се намира решение (Емил Димитров, лека му пръст, така го е решил). Тук е предимството да си пишеш сам текстовете Дай ми пример за комбинация от н, следвано от р, че не се сещам :think: За българския език и аз не се сещам наши думи в текст на песен... По-скоро трябва да ги има в италиански и английски текстове. Доколкото се досещам... искаш да поставиш пример?? :think: Само че при Емил Димитров текстът е във низходяща мелодия, а когато е възходяща става още по-кофти... и тогава става абсурд. Единствено шансът е да се кажат съгласните с върха на езика, за да се вземе височината... Ей сега го изпробвах... Познах ли? :green: май да.. нали?! Редактирано Май 3, 2006 от AlFiA Цитирай
LOE Отговорено Май 3, 2006 Отговорено Май 3, 2006 абе и аз нещо не мога да казвал "лъ" като хората, или е уъ "или" е "льъ" като за второто бая трябва да си изкривя устата Преди ме бъзикаха с "уъвовете" и разни такива ама кво да се прави... Колкото до съгласните, трябва да се изричат стегнато и троснато, да не се изпускат големи количества въздух, които водят до разни екстремни загуби на динамиката, поп-ове, бръмченета и т.н.... освен това колкото по малко въздух се изпуска при съгласните толкова повече от него остава за гласните Цитирай
AlFiA Отговорено Май 3, 2006 Отговорено Май 3, 2006 (Редактирано) абе и аз нещо не мога да казвал "лъ" като хората, или е уъ "или" е "льъ" като за второто бая трябва да си изкривя устата Преди ме бъзикаха с "уъвовете" и разни такива ама кво да се прави... Колкото до съгласните, трябва да се изричат стегнато и троснато, да не се изпускат големи количества въздух, които водят до разни екстремни загуби на динамиката, поп-ове, бръмченета и т.н.... освен това колкото по малко въздух се изпуска при съгласните толкова повече от него остава за гласните хм.. като те чета си мисля че препоръките които пишеш не бива да се отнасят за пеене. Може би описваш логопедичен проблем и упражненията към него. Сетих се за една логопедка която по съвместителство работеше към кабелна телевизия и веднъж се позанимава с детето ми и нещо такова ставаше дума да правело. Но това при децата търпи развитие и с течение на времето се оправяло, а при вече големите не знам... :think: Редактирано Май 3, 2006 от AlFiA Цитирай
LOE Отговорено Май 3, 2006 Отговорено Май 3, 2006 (Редактирано) ами първите 2 изречения бяха относно говорните дефекти които бяха споменати по горе, а последния ред си е баш за пеене Леко офтопик за диалекта... то това за звуците зависи как си се научил, накарайте например един германец да каже ЖАБА - всичките казват йаба, 1 на 100 може би ще възпроизведе нещо по нормално, това е просто защото никога не са ползвали тоя звук, аз пък съм от край където се говори доста твърдо, в смисъл водъ, чешмъ, рекъ и до ден днешен продължавам да си говоря като неандерталец защото си ме кефи Като изключим тия няколко проблема смятам че дори и странно говоря по правилно от софианци, тей като човека определял правоговорните норми (за дядо ви Славейков иде реч) е живял по нашия край и е говорил така... Мен специално не ми прави впечатление да говоря различно но кореняци софианци казват че си личи Редактирано Май 3, 2006 от LOE Цитирай
Recommended Posts