Jump to content
Българският форум за музиканти

Пиано ремонт ?


Recommended Posts

Здравейте,

имам следния проблем и имам нужда от малко помощ:

- Имам пиано, което обаче има лек проблем. Два клавиша, бивайки натиснати отзвучават сякащ са с натиснат педал. Ако може някой да удари едно рамо как да оправя проблема или къде да потърся помощ ще бъде чудесно :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз бих отворил горния капак на пианото и бих погледнал какво става с чукчетата. Явно по някаква механична причина не се връщат. Много възможно е с едно пипване да се оправи. Без насилие, разбира се:)

 

Успех!

 

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мога да преценя от далеч, но смятам, че ако беше свързано с педала - щеше да засегне и другите клавиши. След като се вдигне горния капак - обикновено лесно може да се извади и предния - този над клавишите. Тогава ще има видимост към механизма с чукчетата.

 

Ха-ха, сещам се как, когато се появи подобен проблем в движение (на участие) и пианистът се опитва да избягва дефектните клавиши:) За класика не става, за съжаление...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблемът не е в чукчетата, а в демпферите, защото те заглушават струните, вероятно просто са се поизместили. Това са едни малки правоъгълни тампони, които при ненатиснат клавиш падат върху струните, за да ги заглушават. Самите чукчета докосват струната само след натискане на клавиша и веднага се връщат назад, така че няма как да е от тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

При повече смелост и сръчност човек ще се справи лесно.

Демпферите са нанизани на телчета и закрепени с винт. Вероятно са разместени и не заглушават ефективно. Малка отвертка, внимателно пипане и готово. Ако са счупени, въпросът е друг.

Редактирано от dedo pop
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Благодаря на всички, които дадоха съвет. Днес отворих пианото и просто 2 от демпферите се бяха изместили леко (вероятно от пренасяне на пианото). Върнах ги на мястото им - цялата операция = 20 секунди :dance:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.