Nikifena Публикувано Април 26, 2006 Публикувано Април 26, 2006 Здравейте имам един Цд плеър от старите филипс (подобни са и старите маранц) на който му нямам едно от зъбните колела от механиката което служи за изкарване на гнездото за ЦДто. Разбойника има пък маранц със същата механика и аз му зех зъбното колелце (естественно той сега не може да слуша музика) Та въпроса ми. Имам 1 зъбно колело (пласмасово е) и искам да си направя същото. Как да стане. Знам, че има начин някъв да направя калъп от пластелин и да излея в калъпа епоксидна смола и така да направя колелце от епоксидна смола.. Приемам всякакви предложения, че вече се чуствам гузно пред разбойника, че го моткам със маранца Цитирай
Sad But True Отговорено Април 26, 2006 Отговорено Април 26, 2006 Отиди по магазините(за електронни компоненти),там все ще имат нещо подобно,което би ти свършило работа.Другия вариант е да му свземеш параметритр на колелцето и да ти направят някъде.А как ще му вземеш параметрите? Ти си вече инж. Знаеш модул,брой зъби и т.н. Цитирай
Nikifena Отговорено Април 26, 2006 Автор Отговорено Април 26, 2006 и 2те идеи не ме устройват Няма колелца подобни на това, А и да има ? ако е с 1 зъб по-малко нищо не мога да го направя или преправя Да му сваля данните и къде да го занеса ? Ако някой прави колелца едва ли ще е по чертеж. Според мен най-доброто решение е отливка на това колелце. Ако има някакви дефекти след отливката се обират с пила. Пояснявам колелцето не ми трябва да е метално. Оригиналното е от пласмаса Цитирай
wolfgang Отговорено Април 26, 2006 Отговорено Април 26, 2006 може да се направи отпечатък, от него - восъчен модел и след изпарение да се замести с полимер по технологията използвана за направа на стоматологични протези Цитирай
Nikifena Отговорено Април 26, 2006 Автор Отговорено Април 26, 2006 я дай повече инфо ? Става ли в домашни условия ? Цитирай
wolfgang Отговорено Април 26, 2006 Отговорено Април 26, 2006 да - става и в домашни. (1) трябва ти отпечатъчен материал (силно специализиран) и лъжица от него се прави калъп, който се (2) запълва с восък с помоща на моделажно ножче и спиртна лампа (3) така направеният восъчен модел се опакова с гипс в кювети (месингови рамки за калъпа) (4) кюветата се вари в тенжера с гореща вода, за да се изпари восъка (5) забърква се стоматологичен полимер и се поставя в калъпа - самата кювета са пресова, за да се прогонят излишъците от материала (6) остава да се полимеризира и след това да се почисти на песъкоструйник и да се полира всичко това можеш да го направиш в кухнята, като имаш под ръка отпечатъчен материал, кювета и полимер - за останалите моменти могат да се ползват и подръчни инструменти и материали Цитирай
Свирациус до Побъркациус Отговорено Април 26, 2006 Отговорено Април 26, 2006 (Редактирано) Може да пробваш и с течен силикон да снемеш отпечатък, но това може да стане само ако колелото не е с много сложна форма. Слагаш колелото в гривна в-у плоскост и заливаш със силикона. Чакаш да се втвърди и след това вадиш "матрицата" от гривната, махаш колелото много внимателно за да не скъсаш част от полученият отпечатък и след това изливаш смолата. Редактирано Април 26, 2006 от Свирациус до Побъркациус Цитирай
Nikifena Отговорено Април 26, 2006 Автор Отговорено Април 26, 2006 Ще питам съседката, тя е зъболекарка ами не е такова че да се извади от силикон.. то е зъбно колело с 2 реда зъби едните отгоре, другите отдолу нещо такова ....о ..||||| //////// ....o ама само как го нарисуваах ))) Цитирай
the_gorer Отговорено Април 26, 2006 Отговорено Април 26, 2006 Веднъж отливах бронз заедно с една художничка. Правихме го по метода на изгубения восък. Приготвянето на калъпите е меко казано... изнервящо. Купи си колело - помоли в някой сервиз, заринати са с непотребни боклуци. Може да пробваш да си отлееш колелото в домашни условия, но ще стане смешка, освен ако не говорим за некфа голяма и груба зъбчатка, при която прецизността не е от значение. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Април 26, 2006 Отговорено Април 26, 2006 Да, и след като го намериш го смажи!. Цитирай
ditronix Отговорено Април 26, 2006 Отговорено Април 26, 2006 Не пишеш от къде си.Във Варна има един майстор,който правеше тези неща по поръчка.Вярно,от няколко години не съм ходил при него,но се надявам да е жив и горе-долу здрав.Единствено ме притеснява това,че си нарисувал колелото с наклонени зъби.Ако действително е така,може би по-добрият вариант е с отливане.Отивай при съседката,да ти каже при кой зъботехник да отиваш и да пазариш с него нещата.След отливането-много фина пиличка за заглаждане и молба до Дядото горе всичко да е станало като хората Цитирай
Nikifena Отговорено Април 26, 2006 Автор Отговорено Април 26, 2006 съседката вика, че не знае как да го направят. Трябвало евентуално зъботехник, ама според нея няма да стане.. Ами карай, да сме живи и здрави. Не че си нямаме Цд плеъри ама пуст мерак да подкарам този Цитирай
wolfgang Отговорено Април 27, 2006 Отговорено Април 27, 2006 съседката вика, че не знае как да го направят. Трябвало евентуално зъботехник, ама според нея няма да стане..Ами карай, да сме живи и здрави. Не че си нямаме Цд плеъри ама пуст мерак да подкарам този ми аз по стечение на обстоятелствата се дипломирах като зъботехник преди години, но не го практикувам :-))) как иначе мислиш, че ги знам тия работи? ;-) Цитирай
rockstar666 Отговорено Април 27, 2006 Отговорено Април 27, 2006 съседката вика, че не знае как да го направят. Трябвало евентуално зъботехник, ама според нея няма да стане..Ами карай, да сме живи и здрави. Не че си нямаме Цд плеъри ама пуст мерак да подкарам този ми аз по стечение на обстоятелствата се дипломирах като зъботехник преди години, но не го практикувам :-))) как иначе мислиш, че ги знам тия работи? ;-) Така на времето ми изливаха сребърни гривни и пръстени,всеки един-практикуващ зъботехник може да ти го направи! Окажи и натиск!!! Цитирай
Nikifena Отговорено Април 27, 2006 Автор Отговорено Април 27, 2006 ми аз по стечение на обстоятелствата се дипломирах като зъботехник преди години, но не го практикувам :-)))как иначе мислиш, че ги знам тия работи? ;-) И аз с течение на обстоятелствата станах машинен инженер, но не го практикувам. както се казва, като знам какъв съм инженер, по-добре да не ходя на доктор ;) Цитирай
Recommended Posts