Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте,

Отдавна съм вдигнал мерника на няколко бутикови драйв педала, но все не ми оставаше време да ги направя.

Е, направих първия - Blue Label Overdrive по схема на Fulltone OCD.

Доста време ми беше голям мерак да си го купя, но не се стигна до това. Сега го направих и съм ужасно доволен от резултата.

Педала от доста време е в топ-селър листите за драйв педали на повечето онлайн магазини, и чак сега разбирам, защо хората го харесват толкова.

Схемата е наистина страхотна - браво на Фултон! Прекрасна динамика, невероятно натурален тон. От опита ми до сега с различни драйвчета, така и не можех да се отърва от чувството, че те винаги стоят като...кръпка пред ампа. Дори хубавите такива , макар и да звучат добре, си стоят някак отделно от тембъра на ампа. Но не и ОЦД-то. Първото нещо което ми направи впечетление като го сглобих, освен невероятната динамика, е че той просто се държи като още един канал на усилвателя. Все едно включваш драйв канала на амп.Супер!

Има много схеми на ефекта в нета, повечето са идентични, и искам да потвърдя, че са верни. Педала се получава просто супер! Ако пък някой е решил да си купува оригинала - да не се колебае, заслужава си според мен. Ето как го реших като дизайн:

023001953-big.jpg?r=0

023001957-big.jpg?r=0

Няколко думи за компонентите - успях да намеря сравнително лесно всички компоненти и смея да твърдя, че е точно копие на оригинала. Преди да го сглобя правих тестове с различни компоненти. Най-голямо влияние според мен оказва операционния усилвател. Пробвах го с всички налични които имам - TL072, JRC4558, NE5532 и TL082. Най-добре според мен звучи с TL082, който не случайно е и опамп-а в оригиналния педал.

Малко за звука - държи се прекрасно пред всчкакви настройки на ампа. Пред чист канал, пред канал настроен на границата на кривене, пред лек крънч и пред сериозен крънч, педалчето се държи прекрасно. С три думи - чист класик рок.

Ето два семпъла - първия с Лес Поул, втория със Страт :

<embed src="http://www.4shared.com/embed/599190498/af991d4" width="320" height="200" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always"></embed>

<embed src="http://www.4shared.com/embed/599191415/42d0004" width="320" height="200" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always"></embed>

Дано ви се хареса. Ако съм пропуснал да спомена нещо, питайте :)

Приемам поръчки за такова ефектче. Мога да направя на желаещи ако има интерес. За подробности - ЛС.

За всякакви други въпроси, критики, препоръки давайте смело тук. Дано да стане хубава тема.

Поздрави на всички!

Отговорено

Браво, звучи супер! Семплите също са хубави. Само врътките малко не ми се връзват, но то си е въпрос на вкус. Жаковете не могат ли да са по-централно, че съм с твърди връзки на педалборда?

Отговорено (Редактирано)

Мерси, радвам се, че ти харесва.

На мен лично визията ми харесва но както каза, то си е въпрос на вкус и нещата са поправими в зависимост от предпочитанията на ползвателя.

Като стана въпрос за врътките, искам да отворя една скоба за тях - досега винаги съм ползвал онези другите, които се закрепят към опашката на потенциометъра с фиксиращ винт.

Честно казано много ме дразнеха по следните причини - първо, не знам как ги съхраняват и транспортират, но аз винаги попадам на такива които изглеждат....ползвани.Просто пластмасата им е една такава, я шупли ще има, я подбивания.... все неща които мен ме дразнят. Второ, те всичките са плитки и винаги се налага подрязване на опашката на потенциометъра, което си е занимавка. И последно, при монтажа незнайно защо, винаги, много или малко, при фиксирането с винта се получава лека несъосност между оста на потенциометъра и врътката, което също много ме дразни.Върти се като разбалансирано автомобилно колело ;)

А тези новите са супер по отношение на горните показатели - дълбоки са (потенциометъра не се подрязва), влизат на шлици ( без винт), леки са, и изглеждат мн добре наживо.

Аз лично мн ги харесвам и бих ползвал само тях. А.....и изглеждат малко по-веселичко ;) Аман от металарщини :)

Относно жаковете - опасявам се, че няма да е много възможно, защото много ще се промени ефекта вътре, а и неизбежно визията отвън.

Надявам се да не е чак такъв проблем. Е, винаги може да се помисли за вариант де... ;)

Редактирано от shtur4o
Отговорено

Слушам! ( емотиконка козируващо човече) хахахахаххаах

Шегувам се, Ники. Радвам се, че ти харесва ефектчето.

Отговорено

Ефектчето звучи убийствено - снощи го разцъкахме с shtur4o на мойта си апаратурка, с мойте талпи. Да си призная, не съм пробвал оригинала, но се съмнявам да го превъзхожда с нещо като звук. Много прозрачен драйв, запазващ характера на китарата, мек и месест тон с широк спектър. Универсален - бууства много приятно драйв канала, като стяга ниските и подчертава цвета на лампите, без да омазва динамиката. Накратко - балсам за ушите. Ако дадат Господ и жената някоя кинта, ще поръчвам. А shtur4o е много точен пич!

Отговорено

Отдавна съм вдигнал мерника на няколко бутикови драйв педала, но все не ми оставаше време да ги направя.

Е, направих първия - Blue Label Overdrive по схема на Fulltone OCD.

А да се пробваш с BB preamp Exotic замислял ли си се.Ако се получи аз сум първи да си поръчам , че оргинала ми е малко скъпичък.Поздрави

Отговорено

^^^ Досега не ми е бил в списъка. Но идеята хич не е лоша ;) Смятам обаче, че ще ми станат доста овърдрайвчета.

Затова скоро ще започна да работя по един малко по- ........ хай гейн проект.

Обещавам да помисля и за ВВ преампа. Ако (като) реша да го направя ще си първия, на когото ще пиша.

Обещано! :)

• 4 years later...