Jump to content
Българският форум за музиканти

Звукозапис на бас.


Recommended Posts

Здравейте. Зачудих се дали кубето ми е нещо дефектно или аз не правя нещо както трябва и затова ще питам първо вас!

Така кубето е Behringer BT108

BT108_P0360_FrontTop_web.jpg

 

Като свирихме последния път с китаристчето ни се опитахме да смесим звуците на баса и солото. Та използвахме подобна схема :

67319020.jpg

 

При мен беше Бас->Bt108 input -> headphones -> behringer mixer(не знам точно какъв беше)->буфер и не изкарваше никакъв звук, въобще не дава никакъв сигнал. Днес пробвам това на настолния компютър от headphones -> line in на звуковата карта, но пак безуспешно. Правя дори всичко по ръководството което са ми дали с баса и кубето но няма никой. Интересното е, че всъщност изхода за слушалки си работи.Като включа слушалките си се чува а като искам да чуя звук на по-хубава тонколона не иска.

Ето какво пише относно това в ръководството:

 

The headphone signal can also be routed to a mixing

console or sound reinforcement system. Connect

the headphones output on your BT108 to the line

input (LINE IN) on the console (for example,

BEHRINGER EURORACK UB1222FX-PRO). Please use a

mono cable for this application.

 

Единственото което малко ме съмнява да е, е че използвам собственоръчно изработен кабел единият край който е с 6.25мм(за изхода на слушалките от кубето) а на другия край 3.5 мм стерео жак за вход към звуковата карта.Кабела си е моно, така че едва ли, но все пак да споделя :).

 

И въпроса ми е дефектно ли ми е кубето и трябва ли да ходя да го давам на гаранцията или аз не правя нещо както трябва?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тоя жак който е 6мм към кубето, моно или стерео е и как по-точно си запоил кабела от двете страни. Да не си объркал нещо масите. Ако имаш мултицет, можеш да провериш дали е наред кабела. Друго не ми идва на акъла.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За съжаление нямам такъв процесор, тази картинка по-горе е само пример даден в ръководстово :-/. Извинявам се ако не съм го споменал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

има един вариант,но за съжаление ще ти отпадне гаранцията

варианта е следният:за да спре говорителя на жака на слушалките има една пластина ,която го изключва...

трябва да се отпои кабел4ето от там и да се изкара едно малко це-ка ключе на предния панел,което да изпълнява функцията на пластинката от буксата,т.е.да изключва говорителя ако решиш да репетираш на слушалки ;)

по важното е че ще имаш линеен изход при работещ говорител,нещо което не е предвидено явно за този клас кубе

късмет в начинанието и не се отчаиваи от неуспехите,те са временни :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за изчерпателния отговор, но мисля първо да отида да попитам в магазина да видим какво ще кажат и ако нещо се направят на ударени ще се оправям сам :).

 

Пробвах с моножак, но безуспешно :-/

 

Само да споделя, ако някой друг срещне нещо подобно. Оказа се, че кабелът трябва да е стерео,този който излиза от слушалките и отива в миксера или лине-ин-а на звуковата карта. С две думи не е било дефект. Все пак Ви благодаря за отделеното време и отговори.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Нещо не е обяснено или направено както трябва.

 

Виж където си цитирал ръководството какво пише - да се ползва моно жак.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега като се замисля, доста грешна ми изглежда като цяло идеята да се ползва изхода за слушалки, като line out. Едното нещо е, че мисля че изходното ниво не е точно линейно, ама айде това както и да е, все някъде там ще е и ще се нагласи с мастъра на кубето. Другото нещо е, че изхода за слушалки си е проектиран като стерео изход за слушалки, в случая изкарващ едновременно 2 еднакви моно сигнала. Ако се включи моно жак, дава се на късо единият от каналите, което не мисля че вещае добро. Ако се включи стерео жак, няма проблем от към кубето, но от към мискера ако също е стерео жака и мискера е проектиран автоматично да си превключва line in-ите на балансирани и небалансирани спрямо какъв жак е включен, в случая получава 2 еднакви по фаза и амплитуда сигнали, които съотвестват на балансиран сигнал 0-ла, демек по моята логика все едно не получава сигнал. Не съм много сигурен в разсъжденията си, но може да се помисли в тази насока. Хубаво е някой който се е занимавал повече с такива неща, да разясни ситуацията.

А ако са ми верни разсъжденията, евентуално решение би било да се използва стерео жак към кубето и моно такъв към миксера, като масите са си маси, а на двата жака се използват само tip (средните) изводи, като slave извода към кубето не се използва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Абе аз ли нещо не разбирам от цялата тая простотия?! Моно сигнал към линейния вход на компютър - това ли е големия проблем?! Направи си кабел - от страната на компютъра - мини стерео жак -> ДВА моно жака (стандартни). После ръгай смело единия (от двата моно)в кубето, а другия го изолирай, да не вкарва брум - и rec!

НЕ включвай подобен кабел в микрофонния вход!

Редактирано от presly
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Все още не съм го пробвам с миксера, но с компютъра стана. Веднага щом се съберем да свирим и пробваме, ще пиша независимо от резултата бил той добър или лош :thumbs_up:

Редактирано от CompleteR
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.