trendkiller Отговорено Май 11, 2011 Отговорено Май 11, 2011 (Редактирано) Супер, радвам се че мога да бъда полезен. Значи, гаражът е няква ужасно стара дървена конструкция, покрита накрая с тънък слой от един материал "stucco" му викат тук. Подът е покрит с бетонни плочи. Първоначално вътрешните стени нямаха никаква изолация (гипсокартон), а направо се виждаха основните греди, които крепят конструкцията, имаше и дупки. Абе ужас. Наложи се да ги позакърпя, след което облепих стените и тавана със стъклена вата Owens Corning R-13, общо взето най-евтиния вариант тогава. В последствие се оказа добро решение, но тогава не очаквах кой-знае-какво. След това закачих и гипсокартон по стените и чак тогава започнах работа по вътрешната конструкция. Намерих един много полезен форум онлайн, където има куп информация и съвети от професионалисти в тази област. Там ме насочиха към един софтуеър на google (sketch up), който ползвах за reference. Във форума намерих 3D планове на Sketch Up за single car garage studio construction и горе-долу се водих по тях. Естествено, моята конструкция се оказа малко "партизанска", като се има предвид финансовите и други ограничения, но в крайна сметка се оказа стабилна - след 2-3 земетресения все още няма поражения Проблемът е, че тук в USA за такъв проект ти трябва building permit, което е скъпо, отнема време и двойно повече материал (дъски, греди, пирони etc.) Така че, малко минахме метър там. Гаражът е разделен на две помещения както вече споменах. Vocal/guitar room-а е с малко странна форма, няма паралелни стени и таванът е малко по-висок от контролното. Mixing room е с формата на трапец, като таванът е с лек наклон - малко по-висок е откъм бюрото с компютрите. Двете помещения нямат обща стена, а са съвсем отделни конструкции с 2 различни тавана. Подът е покрит с един слой carpet padding и отгоре с дебел килим. В контролното помещение има и диван, който допълнително изолира отраженията от пода. Speaker-ите по принцип трябваше да са вградени в стената, но накрая не остана материал, пък и щеше да скъси стаята допълнително, затова ги оставих на стойки. @synchu: Това е най-обикновен черен плат, спазарих го от един мексиканец за $100 - 100 square feet. Абе като цяло, резултатът е доста добър за парите, които вложих ($2200-2500 някъде, но щеше да излезе по-малко ако не трябваше да се занимавам с тъпия стар гараж в началото). Помещението е изцяло dead room. Нищо не влиза-излиза, с изключение на някой супер ниски честоти от рода на 60Hz и надолу, които по-скоро се усещат, отколкото чуват. Естествено това е най-cheap вариант, с малко повече средства и усилия може да се получи доста по-добър резултат. Редактирано Май 11, 2011 от trendkiller 2 Цитирай
trendkiller Отговорено Май 11, 2011 Отговорено Май 11, 2011 P.S. Също искам да отбележа, че съм пробвал и вариант за изолация на репетиционна с "професионална" изолация тип "eggshells" налепена по стените и тавана, но нямаше абсолютно нищо общо с това, което е в момента. Цитирай
synchu Отговорено Май 12, 2011 Отговорено Май 12, 2011 Забелязах влиянието на Джон тук Форумът го преглеждам от години - изключително полезен - и Скечъп-а виси от версията преди Гугъл да ги купи. Прескочил си някои стъпки, но са важни резултатите и че изглежда добре В момента и аз направих подобна конструкция с една допълнителна добавка - Битувер Фонас мембрана, която е изключително ефективна. Разбира се основните проблеми си остават прозорците и вратата в моя случай, но и на това му намерих решение - под формата на завеси и уплътняване на вратата със слой вата и споменатата мембрана (към момента нямам желание да се занимавам с майстори - втора врата и т.н. - т.е. така както трябва да е. След съответното подходящо акустично третиране (Ауралекс + aixfoam.de), на което съм към края, резултата е отличен според моите критерии (хем донякъде добра контролна стая хем доста добра и контроlирана лайв стая за записи). Цитирай
jabs Отговорено Май 12, 2011 Отговорено Май 12, 2011 Synchu, любопитен съм къде точно сложи Фонас-а, тьй като принципно е мислен за плаващ под. Иначе те подкрепям напълно: продукта е чудесен. Цитирай
synchu Отговорено Май 12, 2011 Отговорено Май 12, 2011 Навсякъде - цялата стая. Бях доста скептичен честно казано, но типа който ми го оферира го беше пробвал и си беше направил цялото жилище с него (поради други причини - просто обича да му е тихо ). Честно казано като отидох след като го сложиха стаята беше почти като безехова камера - направо те болят ушите (познат ефект - но не го очаквах от тази тънка мембранка, тъй като общо взето това е третото помещение, което третирам за собствени цели). Изпълнението след това е гипс картон отгоре, вата + гипс картон и след това е акустичното третиране. Ефекта е много добър. Не съм целял абсолютно обезшумяване, поради малките размери на стаята и практическата невъзможност да го направя по "съвсем правилния" начин, както е описано на сайта на Джон Сейърс (стая в стаята) + че 4х12" китарна колона 100Вата усилвател изисква доста усилия. Но съм доволен от ефекта. Проблемна остава вратата, както е в повечето случаи, но решението разбира се е ясно от векове - така че е въпрос на време (и да ми мине малко от последните ремонти) ... Цитирай
trendkiller Отговорено Май 12, 2011 Отговорено Май 12, 2011 Врата наистина е проблем, както и да се монтира прозорец (2), които да гледат към recording стаята. Затова тази стъпка я пропуснах. Иначе при мен са 2 врати откъм vocal booth и една за exit от контролното, като всичките са облепени с вата от двете страни + плат (всъщност изглежда яко, някви мутирали дебели врати ) както и вата на самата гаражна sliding врата. Цитирай
trendkiller Отговорено Май 12, 2011 Отговорено Май 12, 2011 Synchu, пусни снимки ако имаш, че ми стана интересно! Цитирай
jabs Отговорено Май 14, 2011 Отговорено Май 14, 2011 Искам само да вметна че ако имаше начин щях да дам на trendkiller 5 плюса минимум само за линка на сайта на Джон Сейърс... от три дни чета посред нощите 1 Цитирай
synchu Отговорено Май 15, 2011 Отговорено Май 15, 2011 Synchu, пусни снимки ако имаш, че ми стана интересно! За съжаление от процеса на строежа няма :/ Не се сетих, а и нямах време честно казано (а и снимането на черни стаи си е предизвикателство от фотографска гледна точка Но тия дни (седмица/две )като го завърша ще нащракам на резултата - а се надявам и някоя музичка да пусна. Цитирай
Recommended Posts