bluelemon Отговорено Март 30, 2011 Автор Share Отговорено Март 30, 2011 Ами аз не съм си и мислел че ще се справя сам и че ще се науча за два дена. Затова и пуснах темата, за да помогне някой. В крайна сметка ако не се справя намерих няколко кабинета с еминенс говорители, ще изкопирам някой със същия говорител и каквото сабя покаже. А означава ли че всеки кабинет който се продава в мрежата е сметнат толкова прецизно? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Март 30, 2011 Share Отговорено Март 30, 2011 ...А означава ли че всеки кабинет който се продава в мрежата е сметнат толкова прецизно? В никакъв случай! Пълно е с "пръчки" от всякакъв сорт и калибър. За доказателство ще спомена, че на един "шутаут" всички харесаха дърт кабинет на Marshall 4х12, опърпан, но звукът беше истински...За сравнение с другите, по-модерни "пръчки". Още в самото начало споменах, че преценката е субективна, и го илюстрирах с мнението на Лео Беранек, един от най-сериозните акустици в света. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bluelemon Отговорено Март 31, 2011 Автор Share Отговорено Март 31, 2011 Ами значи аз ще се помъча още малко, като в никакъв случай не съм се отказал. Тези пари които съм приготвил така или иначе съм ги прежалил. Ще пробвам да сметна с още няколко говорителя и в крайна сметка ако не стане съм намерил няколко кабинета, които са с еминенси говорители и ще изкопирам размерите и туй то. Моята работа малко с пръдня боя и затова няма да съм много претенциозен Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
MaPuHcKu Отговорено Март 31, 2011 Share Отговорено Март 31, 2011 Е какво значи сега "от пр***Я боя"? Прежалил си пари за говорител. Прежалил си пари за материал за кутията. Само формата ти остава да определиш. Не е лесно, ама все пак не се опитваш да го правиш с говорителя от ВЕФ-а на баба си и дъски от стария и гардероб. Напъни се с проектирането и предполагам, че ще си доволен накрая. И вземи пусни още някоя картинка или въпрос, че ми е интересно да чета отговорите на Валяка Поздрави, Марински 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Март 31, 2011 Share Отговорено Март 31, 2011 ...ако не стане съм намерил няколко кабинета, които са с еминенси говорители и ще изкопирам размерите и туй то. Не пропускай момента, че при копирането се повтарят и грешките, заложени в проектите. Този метод има смисъл само ако си Чул дадения оригинал и си се съгласил с неговите недостатъци, или по друг начин казано, те са ти "харесали" в общото възприятие на звука. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bluelemon Отговорено Март 31, 2011 Автор Share Отговорено Март 31, 2011 (Редактирано) Ами и на мен ми е интересно да чета отговорите на валяка пробвах с още два говорителя, но работата е същата. За оптимална линейна графика кутията става голяма и неприемлива. А за грешките в проектите на другите при копирането, това ще е краен вариант. Няма да остана без кабинет ако ще на една струна да свиря Всъщност ето това са кабинетите с еминенс говорители. Не съм чувал фирмата Palmer. С половин отворен гръб са, но каквото такова. Под всеки кабинет има видео към youtube със семпли. И още нещо да добавя. В клипчетата има и честотната характеристика на кабинета, ако е вярна. Редактирано Март 31, 2011 от bluelemon Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bluelemon Отговорено Март 31, 2011 Автор Share Отговорено Март 31, 2011 Изскачам с нова "картинка". Този път мисля че добре съм се справил ама да видим Uploaded with ImageShack.us Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Март 31, 2011 Share Отговорено Март 31, 2011 (Редактирано) Palmer-ът не е лош, но ми прави впечатление липсата на "bottom", звучи не достатъчно плътно, което е резултатът от наклона на характеристиката в долната част . Ако обаче това е звук, който ти харесва, ОК. Не разгледах добре има ли конструктивна документация (чертеж) ? Докато съм писал, се появи картинка. Дай всички параметри, иначе изглежда добре! Редактирано Март 31, 2011 от Parni_Valjak Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bluelemon Отговорено Март 31, 2011 Автор Share Отговорено Март 31, 2011 Говорителя е 10", което мен не ме притеснява. Ще пробвам и с още 12". Uploaded with ImageShack.us Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Март 31, 2011 Share Отговорено Март 31, 2011 (Редактирано) Добре. Виждаш, как с намаление на Qts от .77 на .51 и Fs свалена до 84Hz нещата идват на мястото си. Препоръчвам портът да е един, за да е по-голяма площта му. Това ще подобри движението на въздуха и ще намали свистенето и компресията при силно налягане. В последствие видях, че дължината на порта не е съобразена! Направи итерация на диаметъра, докато дължината на порта стане равна на дебелината на лицевата плоскост (нали не искаш тръби). Редактирано Март 31, 2011 от Parni_Valjak Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bluelemon Отговорено Март 31, 2011 Автор Share Отговорено Март 31, 2011 Ето още един говорител, този път 12" Uploaded with ImageShack.us Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Март 31, 2011 Share Отговорено Март 31, 2011 Намали итерационно обема на кутията, докато се изправи долната част на характеристиката. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bluelemon Отговорено Март 31, 2011 Автор Share Отговорено Март 31, 2011 Ами това е последно. На всеки говорител цвета на името отговаря на цвета на графиката. Единия е 10" другите 12". Не успях повече от това да изправя графиката, колкото и да гърчих кутията. После видях че на самия говорител характеристиката е такава. От тези три примера кой би препоръчал, и да минавам на следващия етап. Предпочитам и 12"-вите да са добре и да избирам, но ако не ще взема 10"-ия. Много ти благодаря че ме изтрая и за отделеното време. vb x Uploaded with ImageShack.us Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Март 31, 2011 Share Отговорено Март 31, 2011 Реда си го уцелил,отгоре надолу. Най-добър е 10", ако може да се вярва на данните и усредненната характеристика. И двата 12" имат провали в горната част на графиката (1к5), което не е добре, но крайната оценка е само лично твоя! Иначе добре си ги докарал симулациите, но нека да видим груповото закъснение за всеки (най-добре на една графика) и фазовата характеристика. Друго нещо което е добре да се види е максималната мощност и амплитудата на отклонение на трептящата система. С тези допълнения ще може да се направи по-сериозна преценка, кой ще е най-добрият избор, и надявам се този етап да приключи и да се започне проектирането на кутията. Нали не си забравил съвета за порта, за обемите на порта и говорителя, и обемите на черчеветата, които заздравяват конструкцията - всичко това трябва да се добави към общия обем. Сигурно ще има връщане към симулациите, след като се променят някои неща - пак итерационно. А след като сДелаш дървото, е добре да се премери какво се е получило на практика. Случва се да има изненади, особено, когато се работи с усреднени, рекламни характеристики, а не измерени... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
bluelemon Отговорено Март 31, 2011 Автор Share Отговорено Март 31, 2011 Ето ги къде са. Порта съм го оправил. На едната дванайска ако е един порт става огромен и са два. За обема на говорителя мисля че програмата автоматично го включва. Иначе след като направя дървото няма с какво да го измеря. Само на ухо Uploaded with ImageShack.us Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts