Доколкото съм разбрал, като цяло идеята на E61 е стабилността (затова и е толкова масивна). PID замества преостата, по-лесен е за настройка и контролира температурата в по-малки граници (температурата в бойлера трябва да е по-стабилна).
Чрез този термосифон се загрява групата на определена температура (това зависи от големината на отворите, през които циркулира водата).
- Ако водата в бойлера е по-висока от групата (примерно когато машината не се използва известно време), то при преминаване през групата, водата малко се охлажда, а групата се загрява.
- Ако водата в бойлера е с по-ниска температура от групата (примерно при правене на кафета едно след друго), то при преминаване през групата, водата се загрява, а групата се охлажда.
Идеата е горе долу и при двата варианта да се постига горе долу еднаква температура на екстракция на кафето. А колко ще е крайната температура, зависи от температурата в бойлера, понеже се получава някаквиа разлика (offset) с температурата на групата. Има там някакви стандарти, но при всяка машина е малко по-различно (също така зависи и от условията на ползване (като температура на помещението).
Най-важното за нас като крайни потребители е, че пием доста по-добро кафе от това по повечето заведенията. Също така е интересно да се експериментира.