stratevcaster2 Публикувано Ноември 26, 2009 Публикувано Ноември 26, 2009 Китарата ми се води бързоразстроиваща се , тъи като без да ползвам тремолото се разстроива доста прилично с около 5-6-ти от тона . Китарата е Скуаиър Стандард , какво бихте предложили като решение за мъките. Цитирай
kolio_k Отговорено Ноември 26, 2009 Отговорено Ноември 26, 2009 (Редактирано) Това, което различава Скуаиър от Фендер ( като изключим саунда разбира се ) е качеството на хардуера. За справяне с проблема (доколкото е възмоно), е нужно да слагаш струните както трябва, не повече, но и не по малко навивки от нужното, ако е нужно да смениш ключовете ( не знам какво слагат напоследък на Скуаиър ) да смажеш фино обтегачите за струните. Да загладиш каналите на нъта и да го смажеш със някаква смазка( най добре с графит, при липсата на по специализирана такава) , а по възможност да го смениш с Графтек. Да обтегнеш пружините на тремолото, докато опре в стабилно в дървото. Това би трябвало да закрепи работата. П.П. Струните трябва да се сменят доста често, защото ръждясалите имат тенденция да разтройват много повече Редактирано Ноември 26, 2009 от kolio_k Цитирай
rockfire Отговорено Ноември 26, 2009 Отговорено Ноември 26, 2009 Освен изчерпателната лекция на Колето , механика има право - видях го с очите си ! Връзваш здраво ! Цитирай
tednet Отговорено Ноември 26, 2009 Отговорено Ноември 26, 2009 Какво е да си "връзваш струните"? Затягането на струните горе при ключовете, така че да се получи нещо като възел и да не мърдат ли? Или нещо друго което не знам? Цитирай
RZArector Отговорено Ноември 26, 2009 Отговорено Ноември 26, 2009 (Редактирано) попринцип при смяна на струни си има една техника за един вид "връзване на струната". Виж . Прави по 2-3 навивки. Да не са по-малко от две и желателно не повече от три.Иначе и аз имам Squier, но си държи дълго време без да се разстройва. С каква дебелина струни си? Редактирано Ноември 26, 2009 от RZArector Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 26, 2009 Отговорено Ноември 26, 2009 Мисля, че въпросното връзване на струните е излишно. Просто струните не трябва да са навити 1000 пъти около ключа, а само 2-3 навивки да има, и то да не се застъпват, а да са добре направени - като макара. Отделно, тънките струни е добре да се законтрят и от двете страни в дупчицата на ключа(стърчащата част от струната, която излиза от дупчицата, също да се законтря. Струните се разплитат малко и отдолу - откъм главите. За да се справя с това, аз калайдисвам удебелените им, оплетени части долу, близо до главата. Иначе, без да погледна китарата, не мога да бъда по-конкретен от това. Цитирай
Icarus Отговорено Ноември 26, 2009 Отговорено Ноември 26, 2009 Освен нещата, които вече бяха казани, проблемът може и да е в тремолото, дори и да не го ползваш. Ако не го пипаш въобще, блокирай го с дървено трупче. Ако все пак от време на време искаш да го ползваш, го настрой. Ето примерна статия: http://www.ultimate-guitar.com/forum/showthread.php?t=629891. Ако не е тотално ултра убер менте, трябва да стане номерът. В статията е написано и за намотките на ключовете, и за смазката по местата, през които минава струните. Друга голяма брада са водачите за струни - пробвай да махнеш струните оттам - ако не изхвърчат от нъта, докато свириш, можеш и без тях. Ако все пак хвърчат, развий малко водача и гледай ъгълът, под който минава струната, да е минимален. Когато направиш бенд, тремолото се опъва напред, и разваля цялостния строй, дори малко. Когато върнеш бенда, тремолото трябва да се върне в началното си положение. Това може и да не стане ако струните имат много и неправилни навивки на ключовете (които като при бенд се затягат, а като се отпусне не се връщат в същото положение), ако ъгълът на водачите е прекалено голям, ако площта им е голяма (стандартните тенекии на стратовете), ако на нъта запира някъде, ако на струнника запира някъде, ако тремолото не е балансирано и не връща като хората. И ако една спънка някъде засече, отива по дяволите целият строй, заради баланса между опънът на тремолото и този на струните. Като си взех страт часове наред търсих в гугъл, бърниках, развивах, навивах, пробвах и прочее. Черно ми стана пред очите (не бях пипал тремоло до този момент), но като успях да го настроя всичко заспа. Цитирай
stratevcaster2 Отговорено Ноември 27, 2009 Автор Отговорено Ноември 27, 2009 Мерси за отговорите . Като цяло аз навивам най-дебелата струна около 5 пъти , а 1-ва до 8 ( добре наредени са ) . Така бях чувал ,че не се разстроива. Но ето доста хора казват , че е тъкмо обратното . Проблема е точно при бендовете както предположи колегата Icarus. Цитирай
kolio_k Отговорено Ноември 27, 2009 Отговорено Ноември 27, 2009 (Редактирано) Ако проблема е най вече при бендовете, обърни основно внимание на нъта и на обтегачите за струни ( заглаждане на наканалите за струни и смазка). Ключовете, ако не са съвсем скапани ( а не мисля че са ) разстройват до едно време, докато навивките се наместят, от там нататък играят другите фактори ( и това при положение , че не използваме тремолото и същото е застопорено, при действащо тремоло нвивките са много важни). Но преди да правиш каквото и да е, се погрижи да опънеш пружините на тремолото много назад, докато като правиш бенд, въобще не помръдва. Това ще ти спести блокирането му. п.п. Между другото Фендерите си страдат от същите проблеми, с тази разлика, че ключовете им са добри, а на някои модели и обтегачите. И при тях разбира се тремолото е качествено. Но докато се настроят до ниво да имат използваемо тремоло си е беля Редактирано Ноември 27, 2009 от kolio_k Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 27, 2009 Отговорено Ноември 27, 2009 (Редактирано) Мерси за отговорите . Като цяло аз навивам най-дебелата струна около 5 пъти , а 1-ва до 8 ( добре наредени са ) . Твърде много са. Като слагаш струна, режи я горе-долу на един ключ и малко разстояние над ключа, на който ще я слагаш. Обърни специално внимание, на това, което пиша горе за двойното законтряне. Отпускането на струната откъм главата също е фактор, както и водачите и смазването, както вече ти казаха. Ако основата на тремолото е крива, или пък дупките на 6-те винта, които го държат не са пробити както трябва, или пък основата на трема не е подрязана правилно в предната си част, това също води до екстремно разстройване. Редактирано Ноември 27, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай
stratevcaster2 Отговорено Ноември 27, 2009 Автор Отговорено Ноември 27, 2009 (Редактирано) попринцип при смяна на струни си има една техника за един вид "връзване на струната". Виж . Прави по 2-3 навивки. Да не са по-малко от две и желателно не повече от три.Иначе и аз имам Squier, но си държи дълго време без да се разстройва. С каква дебелина струни си? Ето това помогна . Това ли имаш предвид за , контриране на струната ? Редактирано Ноември 27, 2009 от stratevcaster2 Цитирай
Slide Отговорено Ноември 27, 2009 Отговорено Ноември 27, 2009 Един много интересен начин, но и не толкова практичен... Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 27, 2009 Отговорено Ноември 27, 2009 (Редактирано) Не, горе съм описал. Просто ако закривиш и крайчето, което стърчи от дупчицата на ключа, така, че контрата да е по-сигурна. Редактирано Ноември 27, 2009 от Evtim Djerekarov Цитирай
Icarus Отговорено Ноември 27, 2009 Отговорено Ноември 27, 2009 Един много интересен начин, но и не толкова практичен... В смисъл? Моята китара я настройвам точно така и всичко е точно. Когато струната "улегне" максимално (след 1-2 минути разтягане и час свирене), няма грам разстройване. Цитирай
Recommended Posts