Baby Thomas Публикувано Октомври 17, 2008 Публикувано Октомври 17, 2008 Като отявлен фен на RATM & Tom Morello отдавна исках да си добавя такава екстра. Тъй като китарата ми е доволно скъпа (а и при евентуална бъдеща продажба малко биха били доволни от това) търсех начин да го направя без дупчене, стъргане, пробиване, рязане и други подобни. Обърнах нета нагоре с краката, но всички варианти, които намерих, бяха чрез добавянето на бутонен или ЦК прекъсвач. Което изискваше дупчене. В най-добрия случай махане на един от потовете или лепене на външна кутийка по тялото. Съществува и варианта за "крачен" прекъсвач. Ето вариантите при стандартните типове китари (Страт и ЛП):Нищо предложено обаче не ми допадна като вариант, а и моята китара е малко смесен тип (3-позиционен суич и мастър волюм след него), затова си седнах преди два дни на задника и измислих удачен сценарий за модване, като интервенцията върху инструмента се състои в добавянето на 2 къси жички и 6 спойки. Без дупчене, пробиване, лепене и от сорта селски прояви. Тъй като волюм пота ми е пуш-пул с 6 крачета (две тройки), а е заета само едната половина*, на практика имам една свободна тройка пинове, която мога да използвам. Там направих следното:1. На средното краче запоих кабелчето, което отива към волюма (и после към изхода на китарата);2. На горното краче пуснах една жичка от масата;3. На долното краче запоих идващата "гореща" жица от нек пикапа.В резултат на това при издърпване на волюм пота едната крайна позиция на пикап селектора се превключва от нек адаптер на маса. В нормалното му долно положение китарата работи както и преди. Когато обаче се вдигне волюм пот-а, за суича за адаптерите се получава следното:1. При първа позиция изхода на китарата отива на маса;2. При средна позиция изхода на китарата е свързан към маса и бридж пикап, но мързела на тоците и напреженията да минават по най-лесния път дефакто елиминират наличието на бридж пикапа;3. При трета позиция изхода на китарата се свързва към бридж адаптера.В резултат на това - при издърпването на волюм пота, ръчкането на пикап селектора между средна и бридж позиция превключва китарата между напълно тиха и напълно усилена на бридж адаптера. Това води до ефекта, който ползват Том Морело, Бъкетхед, Закк Уайлд и сек'ви други шемети. Което беше и моята цел. Не е толкова удобно и лесно, колкото с бутон (като при Бъкетхед), но Том Морело предпочита този начин. Закк Уайлд пък си намаля единия адаптер, докато другия си е на МАХ, и си ръчка суича - това си е стандартна "екстра" за всички LP-style окабелени китари.* Забележка: При издърпването на този потенциометър се добавя едно кондензаторче, което дава малко повече високи честоти, когато се свири с намален волюм. При МАХ отпушено състояние той не играе роля. Цитирай
fLiSk Отговорено Октомври 17, 2008 Отговорено Октомври 17, 2008 Хитро си го измислил ! Да добавя малко като друг отявлен фен на същите и на трика: Том Морело ползва това с превключвателя на стратската си китара, докато на ЛП-тата си ползва споменатия от теб номер с намалянето на единия адаптер. Аз затова и сега съм пред избор между две Michel Kelly-та ЛП, защото едните са с ПАФ адаптери и отделни волюм-тон потенциометри за всеки адаптер (тоест мога да си правя номера ) пък другото е с по-горещи пикапи но само с един общ волюм тон. Но както и да е, евала пак за идеята, тряя да споделиш с колегата цирклес, той се чудеше как да свърши същата работа Цитирай
Trysth Отговорено Октомври 17, 2008 Отговорено Октомври 17, 2008 fLiSk, тия Michel Kelly-та, за които разправяш в няколко теми, къде могат да се намерят и долу-горе колко драхми са? Цитирай
Overdrive Отговорено Октомври 18, 2008 Отговорено Октомври 18, 2008 ...докато на ЛП-тата си ползва споменатия от теб номер с намалянето на единия адаптер. Джими Пейдж е правил тея работи още когато Том Морело е бил на 10 години Цитирай
Baby Thomas Отговорено Октомври 21, 2008 Автор Отговорено Октомври 21, 2008 Да, ама не е пускал скречове... Цитирай
fLiSk Отговорено Октомври 21, 2008 Отговорено Октомври 21, 2008 Той и Фред Флинстоун може да ги е правил на каменно банджо, въпроса е че мен ме радва как звучи Морело. А това че е супер повлиян от Пейдж ( и че Пейдж, още повече след Зепелин експериментира със звуците на китарата) никой не го отрича, Морело си го казва в прав текст, даже в една от песните на Аудиослейв използва едно към едно соло на Зепелин. Както и да е, това не променя факта, че решението на Baby Thomas е добро. Цитирай
Baby Thomas Отговорено Ноември 14, 2008 Автор Отговорено Ноември 14, 2008 Тъй като имаше оплакване от малоумното ми обяснение реших да ъпдейтна малко инфото като приложа лека схемичка на модификацията: 1. Отпоява се нек-жицата от пин 1 на пикап селектора и се съединява с долното краче на пуш-пул волюм пота (червената жица); 2. Средното краче на пуш-пул волюм пота се свързва с пин 1 на пикап селектора (синята жица); 3. Горното краче на пуш-пул волюм пота се съединява с точката на масите (зелената жица). В долно положение на пуш-пул волюм пота първо краче на пикап селектора си е свързан към нек-жицата, а в горно положение се дава на маса. Мисля, че така е доста по-прегледно и разбрано. Цитирай
RockoBG Отговорено Ноември 14, 2008 Отговорено Ноември 14, 2008 Майна, стига с тея английски лафове ве. Чак накрая разбрах за какво иде реч. А че др. Морело използва този древен трик не виждам що не. Иначе мойта китара си е лесполска и не мие идвало на ума, че това е драма за някой. Прочее добре си се сетил. Killswitch - к'во е тва ве? Та Морело не знам ама никой от любимите ми китаристи не го пропуска тоя мурафет на Лайф. Особено Др. Нюджънт. Нейсе - друга тема. Цитирай
niki123bg Отговорено Ноември 14, 2008 Отговорено Ноември 14, 2008 Каква е ползата от тази работа при единичен volume потенциометър? Като се намали напълно потенциометъра се случва същата случка или нещо не съм разбрал. Цитирай
fLiSk Отговорено Ноември 14, 2008 Отговорено Ноември 14, 2008 (Редактирано) Целта е не да се спре звука, а да можеш да прекъсваш и пускаш звука моментално, като така го направиш накъсан и много сходен със DJ триковете. Сигурен съм че с няколко месеца упорити упражнения човек може да се научи да въри потенциометъра за звука със невероятна скорост, та дори в определен ритъм, че даже да свири нещо в същото време, но едно такова бутонче решава нуждата от подобни упражнения. За справка, примерно I Heard a Shot, на RATM, частта където китарата звучи като насечени скречове. Бая скорост с волюм потенциометъра се иска за това. А Морело триковете си ги прави и на живо и звучат супер, скоро имах възможност да го гледам, песните си се свирят точно като по записите. Имаше един дълъг видео урок в YouTube, където той лично показва как вади всичките тия звуци от китарата и го бях поствал ама съм забравил - поразтърсете се в тубата да го прегледате. Редактирано Ноември 14, 2008 от fLiSk Цитирай
SomeoneElse Отговорено Ноември 14, 2008 Отговорено Ноември 14, 2008 (Редактирано) niki123, ето го Бъкетхед с неговия killswitch - Buckethead - Jordan (Live). Редактирано Ноември 14, 2008 от SomeoneElse Цитирай
Baby Thomas Отговорено Ноември 14, 2008 Автор Отговорено Ноември 14, 2008 RockoBG, извинявам се за това, но просто на половината не им знам заглавията на БГ, пък използването на варианти украсява (уж) речта. niki123bg, точно в нашия Форум не очаквах такава реакция, въпреки че по западните форуми над 90% от хората реагират така. Цитирай
niki123bg Отговорено Ноември 14, 2008 Отговорено Ноември 14, 2008 Ахаа, разбрах каква е идеята, яко е BabyThomas, и мен ме учудва честно казано - тук повече си падаме DIY маниаци, обикновенно в желанието да спестим парички. Цитирай
Fenix Отговорено Ноември 15, 2008 Отговорено Ноември 15, 2008 По ирония на съдбата и аз открих един евтин трик за тая работа - сложете си линейни потенциометри на китарата и звука е или 0 или 1 ше постна аудио семпъл по-късно :-D Цитирай
liquid_death Отговорено Ноември 16, 2008 Отговорено Ноември 16, 2008 (Редактирано) ^ хич не съм съгласен!!!Аз ползвам на някои от китарите ми линейни и въобще не е 0 или 1!!! Редактирано Ноември 16, 2008 от liquid_death Цитирай
Recommended Posts