Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

За класическата.... пък и за ел-ката като за начало - гами...

Аве какво си говорим, това загряването, много рядко го правя... когато ми хрумне - т.е. рядко...

По-скоро като ми се досвири почвам някоя песничка или пиеса и толкова... :green:

П.С. :Настройването брои ли се за загрявка :lol: :green:

Отговорено

бе мани..оно си требе...даже много..

преи мен редовно като нещо задълбая ,а пък не съм загрял и наченките на тендовагенита веднааа се обаждат :bravo:

а като посвиря съсвем леко гами ли, квото ще да бъде - просто да е лекичко и последователно...в последствие напрежение не усещам..

разликата е много по-голяма! :lol:

струва си!

Отговорено

Ми то много ясно, че си струва! :bravo:

Я пробвай незагрял да комбинираш мажорна с минорна пентатоника (малко джазззззз :lol: ) и гледай как ти се оплитат пръстенцата :)

да не говорим за някакъв нормален лекичък арпеж...там става ПОМОЩ, МАМО, РЪЦЕТЕ НЕ МЕ СЛУШАТ! :lol:

Отговорено

хроматизмите развалят слуха до известна степен, ако се прекалява. поне нещо подобно съм чувал. лично на мен са ми скучни.

използвам ги за да раздвижа пръстите малко. после гами и т.н.

Отговорено

5-10 минути разтягане и загряване на вехтите ми кокали по ръцете. 20-ина - 30 минути хроматика, гами, string skipping, легато, арпежи с макс. темпо 80-100...

Отговорено

Петручи дава много добри идеи по въпроса :)

Който е чел/гледал Rock discipline - знае! Който не е да си го намери - много е полезно :lol:

По принцип добрата разграяка ви е половината от доброто свирене. Целта е пръстите и най-вече мускулите и сухужилията да се приведат в оптимална форма. По този начин се постигат по-добри резултати. Доколкото съм чел по въпроса а и от личен опит - загрявката е хубаво да бъде между 20 и 30 мин.

След това се заемете със по-сериозни неща :bravo: :violin: :guitar: :lol:

Отговорено
musicman и аз ползвам някои негови приоми. това с акордите където се прескача по една струна е много полезно.

много си прав :lol: нетрябва да се позва всичко само защото го показва Петручи :bravo: Всеки трябва да си намери сам най-ефективния начин за разгряване. За това е полезно да се видят и други материали по въпроса. Аз бях попаднал на един сайт, само да му намеря линка и ще го постна. :lol:

Отговорено

ами средно по около два часа, зависи в какво състояние са ми ръцете. първо започвам с хроматично редуване на пръстите в една позиция ( започвам с всеки пръст и редувам останалите) , после хроматична гама от 12 към 1 прагче, после 1234 пръст на всяка струна от 6та към 1ва и обратно по всички прагчета, после 4321 пак от 6та към 1ва по всички прагчета, после 123 на триоли от 6та струна към 1ва и обратно по всички прагчета, после 234 пак на същия принцип, после идват едни много яки работи - 1 пръст на 1 струна 1 прагче, 2 пръст на 2ра струна на второ прагче и 3 и 4 пръст на същия принцип и т.н. после четирите пръстовки за натурален мажор с различни секвенции и ритмики, после мажорен 7+ . мажорен 7 и минорен 7 арпеж от всички струни, после пентатоники в максимално темпо с различни секвенции. ами със задължителните почивки идва към час и половина-два , зависи от ръката ;)

Отговорено
ами средно по около два часа, зависи в какво състояние са ми ръцете. първо започвам с хроматично редуване на пръстите в една позиция ( започвам с всеки пръст и редувам останалите) , после хроматична гама от 12 към 1 прагче, после 1234 пръст на всяка струна от 6та към 1ва и обратно по всички прагчета, после 4321 пак от 6та към 1ва по всички прагчета, после 123 на триоли от 6та струна към 1ва и обратно по всички прагчета, после 234 пак на същия принцип, после идват едни много яки работи - 1 пръст на 1 струна 1 прагче, 2 пръст на 2ра струна на второ прагче и 3 и 4 пръст на същия принцип и т.н. после четирите пръстовки за натурален мажор с различни секвенции и ритмики, после мажорен 7+ . мажорен 7 и минорен 7 арпеж от всички струни, после пентатоники в максимално темпо с различни секвенции. ами със задължителните почивки идва към час и половина-два , зависи от ръката B)

Два часа загряваш? Колко ли па свириш!?

Отговорено

Задължително трябва да се разсвиря иначе после ме боли ръката. Аз правя горе долу упражненията дето и kitaratapesho прави. Е, не по 2 часа. Обикновено около 30-40 минути, за да не ме болят после мускулите докато свиря. Но наистина трябва да си намериш сам най-добрите упражнения за тебе. Аз ако правя примерно само 1234 ми трябват поне 2 часа със сигурност.