snatch Публикувано Юли 2, 2008 Публикувано Юли 2, 2008 Днес ми се наложи да си купя нова батерия за баса и ми е интересно да чуя малко мнения по един въпрос.Как предпочитате да си купувате всеки път батерии за еднократна употреба или си взимате една акумулаторна и я зареждате?Направи ми впечатление, че акумулаторните са по-малко от два пъти по-скъпи от нормалните, а едно зарядно е на цената на няколко обикновенни батерии, така че бързо се избива разликата.Единственият недостатък на акумулаторните, който ми е известен е, че са с по-малък капацитет.Според вас презареждащи или алкални батерии са по-добрият избор?Също дали е по-добре да зареждам редовно батерията, преди да се е изхабила или да чакам на един път? Цитирай
vurbito Отговорено Юли 2, 2008 Отговорено Юли 2, 2008 В повечето книжки на продукти (ефекти) съм срещал "Да се ползват само алкални батерии". Сигурно и за баса ще е същото. Цитирай
vhcs Отговорено Юли 2, 2008 Отговорено Юли 2, 2008 ... нямаш ли резервна батерия в калъфа си не си истински басист Цитирай
johniebgood Отговорено Юли 2, 2008 Отговорено Юли 2, 2008 Много зависи , за колко време ти се изхабява.При мен една батерия изкарва м-ду 6 месеца и 2 години. Цитирай
vhcs Отговорено Юли 2, 2008 Отговорено Юли 2, 2008 аз моите последните ги издухах за 2 месеца ... ама понеже си оставям баса нон стоп с кабела включен. Така че 6-24 месеца е нормално да ти държи една батерия и от там въпроса за презареждане според мен е излишен Цитирай
johniebgood Отговорено Юли 2, 2008 Отговорено Юли 2, 2008 ^Така е,освен това аз винаги изключвам кабела,дори между сериите.Иначе,наистина зарядните батерии издържат по-малко от алкалните,освен това имат и ограничен живот. Абе изключвай кабела! Цитирай
snatch Отговорено Юли 2, 2008 Автор Отговорено Юли 2, 2008 Батерията ми свърши за около 4 месеца като това за кабела съвсем скоро го разбрах.Иначе пак може да се каже, че сравнително малко време е издържала защото от месец само имам техника вкъщи, а преди това свирих предимно на изключен и включен само по репетиции, което никога не е било повече от 4-6 часа на седмица. Цитирай
Nikifena Отговорено Юли 6, 2008 Отговорено Юли 6, 2008 (Редактирано) Акумулаторните батерии не са за предпочитане. Те се саморазреждат средно с 1% на ден. За китара е добре да се ползва батерия, която държи повече от 1 месец. Ако прочетеш книжките на EMG ще видиш, че и те препоръчват ползването на алкални (но хубави) Една алкална баКтерия ще ти държи поне половин година (при упорито свирене ) И още нещо - не забравяй да махаш кабела от китарата, като не свириш за да не се хаби батерийката. Редактирано Юли 6, 2008 от Nikifena Цитирай
Overdrive Отговорено Юли 6, 2008 Отговорено Юли 6, 2008 (Редактирано) освен това акумулаторните дават по-малко напрежение - не се знае дали ще функционира оптимално електрониката при 7-8волта абе я мини на пасивна електроника и забрави за тея батерии Редактирано Юли 6, 2008 от Overdrive Цитирай
patient Отговорено Юли 9, 2008 Отговорено Юли 9, 2008 ^ Мда, пасивната електроника му е майката Иначе по темата. Тъй като не съм имал бас с активна електроника, нямам представа каква е консумацията, но ежедневно ползвам 9V в работата си за In-Ear монитори. Практиката ми показва следното - акумулаторна батерия Fischer-Amps 270 mAh (най-читавите дет намерихме в БГ), сдава багажа след около два часа работа. Мониторът спира изведнъж. При алкалните батерии, първо се усеща отслабване на сигнала. За зареждането на такава акумулаторна батерия са необходими поне 3 часа с читаво импулсно зарядно. След около 300-400 зареждания батериите започват да се скапват, макар производителя да твърди, че би трябвало да изкарат поне 1000. На същото натоварване алкалните батерии държат между 7 и 12 часа в зависимост от марката. Аз лично предпочитам PowerMax, не само за да насърчавам българското производство. Така сега да направим и сметка: Една алкална батерия струва около 4,50 Една читава акумулатрона е около 7 лева + читаво зарядно 70-80 лева. А сега си правете сметка за смешната консумация на баса кое е по-подходящо. Цитирай
Recommended Posts