Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Имам следният проблем: китарата ми е Washburn X10 с два сингъла и един хъмбъкер. Не съм доволен от хъмбъкера и искам да го сменя. Отворих китарата и го разкачих. Разкачих също и двата сингъла, някой ден може да ги върна, но засега не ми трябват. Проблема е че не знам как да запоя цялата работа,никъде,ама НИКЪДЕ няма схеми нито за Уошбърн, нито за Уилкинсън. Адаптора го взех от xxxx. Има зелена,черна,сдвоени червена и бяла и една, която трябва да е за заземяване, нея пък хич незнам къде да я заземя.

На китарата имам три свободни плътни крачета, две от тях са заети, имам също и 3 свободни крачета с дупки, от хъмбъкера който ми беше съм разпоил долу вдясно това което е на картинката. Знам че говоря като човек който хич не разбира, но искам да подкарам адаптора и да свиря. Ако ми помогнете ще пиете Бекс.

wiring.JPG

Отговорено

Тъй като този адаптер е дефакто подобие на Seymour Duncan Invader, дали да ползвам схемите на seymour duncan ?

1hum_2sing_1vol_1tone_5way.jpg

Хъмбъкера който имах и го махнах обаче бялата и червената бяха сдвоени и ЗАПОЕНИ за долу вдясно което е от картинката от първия пост, сега се чудя дали да ги оставя "taped" или да ги запоявам там....

Отговорено (Редактирано)

Не е нужно да търсиш схема специално за Уошбърн, просто схема с хъмбъкер и два сингъла - като тази, която си намерил. Би трябвало да свърши работа. Трябва да запоиш зелената и черната на мястото, където е бил запоен предишния хъмбъкър. А заземяването - към корпуса на някой от потенциометрите.

Редактирано от fluti
Отговорено

Прочети това:

http://www.projectguitar.com/tut/pickupwiring.htm

Ако нямаш волтметър (и аз нямам) се обърни към някого за помощ.

Няма гаранция, че проводниците с еднакъв цвят при различните марки адаптери имат еднаква функция, затова е добре да се провери.

• 8 months later...
Отговорено

За да не отварям нова тема, пускам въпроса си тук:

Имам стар хъмбъкер адаптер Димарцио, който има 3 извода - бял, черен и оголена жица. Няма жица с оплетка/екраниране. Ясно е че голата жичка е маса...

Схемата е на Лес Пол модел китарите.

Адаптера съм го поставил (завъртял) като малкото квадратче от което се виждат намотките да са от към 6 струна...

Сега въпроса ми е как да разбера коя останалите жички, бялата или черната, се води 'хот' (или '+')...за да я запоя на крачето на потенциометъра.

Сменях им местата (едната жичка-черната+голата запоявам на корпуса на потенциометъра, а другата-бялата)-към крачето на потенциометъра) и адаптера работи и в двете положения...при семени положения на черната и бялата жица..

Гледах в нета и там има противоречива информация коя от двете се води 'хот' на Димарцио - на някой места видях, че бялата е 'хот', на други черната е 'хот'...

Да питам има ли значение коя от двете ще се запои на 'хот' позицията, тъй като звука е почти еднакъв...

...доколкото разбрах това има общо с поляритета на адаптера и при смяна на жичките се обръща полярността. дали това влияе на звука? (както казах клийн звука е еднакъв - така поне ми се струва на мен... :rolleyes: )

четох една от темите ТУК и там се определя, чрез софтуер...има ли друг начин?

Отговорено (Редактирано)

Вчера връзвах Ди Марзио - червената е хот.

бяло и черно заедно, зеленото с масата - към маса.

При твоя случай не съм сигурен кое какво е.

Има вариант дори да ги връзваш като сингъл,

което лесно може да познаеш с дистер.

(мисля си ( спрямо моят модел), че има вариант да са ти отрязани

червеното и зеленото и тогава ти връзваш

едната или другата сингъл койл намотка)

Не е лошо да кажеш кой модел Ди Марзио е,

за да видим защо е само с 2 извода и маса.

(може и само буквено цифрено означение на адаптера)

Димарзиото, което вързах е Хъмбекър фром хел,

препочръвам го ( както и от Ди Марзио) за нек,

пробвал съм го и на бридж - интересно звучи там,

но определено на нек е супер.

Дава точно това, за което го рекламират -

има звук на сингъл, но може да се ползва

с много гейн и не дава хъм, защото си е хъмбекър.

А в комбинация с Бил Лорънс Л500 - е направо овъркил.

Редактирано от TONY
Отговорено

Това е много стар Димарцио на повече от 20-25 год. и няма модел...отдолу пише само "Dimarzio Pickups Made in USA"...

..има такива хъмбъкер адаптери само с 3 жички, които не са coil split...наскоро взех нов хъмбъкер GuitarTech и той е само с три извода...

..освен горните въпроси имам и още един...дали има някакво значение как е завъртян хъмбъкера при положение, че е свързан правилно т.е. дали завъртането на (полюсите) хъмбъкера има някакво отражение върху звука?

Отговорено

^ Значение за самия звук няма. В крайна сметка теб не те интересува фазата на еди кой си адаптер на къде е .

Различните китари ги правят с нормална или с обърбната фаза, НО.

Важното е как ще се разбира този адаптер с останалите - ако работят в режим 2 адаптера. Трябва те да са синфазни. Там е тънката работа. Тоест няма значение кой адаптер каква фаза има, просто трябва фазите на всичките адаптери по китарата да са еднакви!

Отговорено (Редактирано)

Пак зависи, понякога между адаптерите се прави дефазиран звук за по-носово звучене.

При адаптерите, които нямат 5 жици, обръщането на фазата става най-лесно чрез обръщане на магнита.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

^^ Имаше го този проблем когато свързвах адаптерите на бриджа и нека..(и двата са с 3 жички-бяла, черна, гола), но забелязах, че когато работят в режим заедно се чува доста глухо и кофти...отколкото когато работят поединично...смених мястото на черната и бялата на единия адаптер и това се оправи...

в момента и двата адаптера са запоени като бялата им+голата е на маса, а черната е запоена на потенциометъра...но искам да знам коя е 'хот', защото навсякъде по схемите е дадено, че 'хот' или '+' жицата се запоява на пот-а...в моя случай : ако се окаже че бялата е 'хот' жичка, а то сега е запоена на маса...това би трябвало да е грешно...и затова се чудя дали има значение?...защото звука е добре и така...иначе трябва да сменявам отново местата на белите и черните жички от адаптерите в зависимост коя се окаже '+'...и за това питах дали по принцип има някъква разлика в звука при такова положение...

Отговорено

Хот е тази, която ти сметнеш за хот, като гледаш всички адаптери да са с една фаза.

Ако са с нормална фаза (прочети внимателно темата ми за разгадаване на адаптерите) то трябва пика на куул едита да ти е нагоре.

Това пак казвам няма значение, но трябва всичките адаптери да са синфазни, без значение с нормална или обърната фаза.

Отговорено
Пак зависи, понякога между адаптерите се прави дефазиран звук за по-носово звучене.

При адаптерите, които нямат 5 жици, обръщането на фазата става най-лесно чрез обръщане на магнита.

По спомени - поне първият известен, който го прави е Питър Грийн,

Гери Мур като негов фен - също ( поне на някоя от китарите си ).

Ако не ме лъже паметта и Джими Пейдж ( пак на някоя от китарите си ).

Извода - афинитет към по-носовото звучение имат старите английски китаристи с блусарска нагласа и притежаващи Гибсън Лес Пол.

Тъй като нямам Гибсън Лес Пол - още не съм се радвал на дефазиран звук.

(това последното донякъде като майтап, но съм склонен да мисля, че най удачно

се получава именно на такава китара, особенно когато Луната е във Венера, а Слънцето - в Меркурий)