Nikifena Публикувано Януари 10, 2006 Публикувано Януари 10, 2006 И така реших да направя тема за това как да си запоим (направим) сами китарджийски кабел. Надявам се ако слушате занапред да има и други теми направени като "разказ в картинки" И така започвамеКакво ни трябва за да си направим сами кабелче:1. Кабел: трябва да е с 1 жило и оплетка.2. Жакове: моно жакове 1/4'' мисля се водеха3. Поялник4. Тинол5. Клещи (резачки и обикновенни)6. Макетен нож7. Запалка8. Термошлаух (в нашият случай използвам 7мм бял термошлаух)Ето и как изглежда моето оборудване за направата на кабела: С макетният нож махаме изолацията на кабела и оголваме жилото както съм направил на тази снимкаКалайдисваме кабела и жака на мястото на което ще го запоимЗапояваме го внимателно много е важно да няма студени спойки Един съвет: гледайте да не си шавате ръката докато изстине спойката Трябва да се получи нещо таковаС клещи стискаме двете пластинки които придържат кабела за жака.Тъй като те са малко кекави слагаме термошлаух. Идеята на него е, че се свива от температурата и в този случай стяга кабела и жака доста по-добре отколкото само тези 2 пластинки на самият жак. Освен, че стяга той играе ролята и на изолация.Сега пъхаме термошлауха от другия край на кабела на който още не сме му запоили жака. Трябва да стане нещо таковаНагряваме го с запалка докато се свие равномерно по кабела и завиваме капачката на жака.Сега остана да направим същата процедура и от другата страна. Преди да почнем да запояваме жака обаче не забравяйте да вкарате в кабела капачката и термошлауха за другият жак, че иначе ще се наложи да разпоявате и да запоявате нановоЕто така трябва да изглежда след като сте запоили и вторият жак:Процедурата със запалката и хоп Enjoy Вече имате готов кабел с който може да свирите и да се гордеете, че вие сте си го направили Цитирай
npace Отговорено Януари 10, 2006 Отговорено Януари 10, 2006 (Редактирано) ъъъ извинявай за тъпия въпрос, ама какво ще рече "студена спойка"? едит: забравих да кажа едно голямо БЛАГОДАРЯ за темата, тва за термошлауха не се бях сещал . Редактирано Януари 10, 2006 от npace Цитирай
SGEORGE Отговорено Януари 10, 2006 Отговорено Януари 10, 2006 Много добро...просто много добро!!! Поздравления!!! Само едно въпросче-от къде си го взел този кабел.Изглежда ми по-стабилен от тези,които се продават във всеки магазин.И има готина визия!!! Цитирай
fluti Отговорено Януари 10, 2006 Отговорено Януари 10, 2006 (Редактирано) Много добро...просто много добро!!!Поздравления!!! Само едно въпросче-от къде си го взел този кабел.Изглежда ми по-стабилен от тези,които се продават във всеки магазин.И има готина визия!!! В Динакорд го продават, здрав е, със силиконова изолация Май около 1,60лв на метър беше Редактирано Януари 10, 2006 от fluti Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Януари 18, 2006 Отговорено Януари 18, 2006 (Редактирано) Евала! Супер гид-че! Редактирано Януари 18, 2006 от Evtim Djerekarov Цитирай
hellfire Отговорено Януари 19, 2006 Отговорено Януари 19, 2006 Аз само мога да добвя, че може да се използва флюс за запояване, ако имате проблем при запояването. Много по-лесно става с него. Иначе браво за темата Цитирай
icho7ryches Отговорено Януари 19, 2006 Отговорено Януари 19, 2006 Хел йее! Това се казва нагледен наръчник! Респект за Nikifena! Цитирай
peshoy2k Отговорено Януари 19, 2006 Отговорено Януари 19, 2006 супер, тоя шлаух от дека и къв размер, щото по времето, когат ма учиха да запоявам немаше такива екстри и навивааме с изолац лента Цитирай
f1_sound Отговорено Януари 19, 2006 Отговорено Януари 19, 2006 (Редактирано) По магазините за строителни материали или в магазините за електронни елементи шлаухата е голяма работа има всякъкви размери най хубавото е че като е нагрейш с запалка се свива много плътно и после и да искаш трудно се маха Впрочем Nikifena го е обеснил и показал прекрасно Редактирано Януари 19, 2006 от f1_sound Цитирай
Nikifena Отговорено Януари 22, 2006 Автор Отговорено Януари 22, 2006 за hellfire: тинола който ползвам, а и всеки тинол от този род има в себе си флюс. За това е тинол а не само калай, затова (поне на мен) не е нужно допълнително флюс Пешо (peshoy2k) 8. Термошлаух (в нашият случай използвам 7мм бял термошлаух) Има такъв в конрад Цитирай
vlex Отговорено Януари 22, 2006 Отговорено Януари 22, 2006 (Редактирано) ДА разбирам че под флюс рабирате колофона в сърцевината на тинола тъй ли?! @прасе:Докъдето се простират обширните ми познания в изкуството на спойката, студена спойка мисля е когато не запояваш ами от жичките на многожичния кабел правиш едно жило и с него омотаеш стегнато... Идеята е че като нямам поялник го ползвам за свързка на жички с диоди и т.н. Иначе Браво за walkthrough-то с голямо Б Само тъй едит: Кабела мисля че се кутира около едно българско кефче за метър Добре де нямат ли си жаковете пружинки? Смис обикновено жаковете (всички мъжки 3,5мм и 6,3мм) си имат пружина която би трябвало да се хване плътно около кабела и така хем да го поддържа, хем да седи по-красиво Редактирано Януари 22, 2006 от vlex Цитирай
f1_sound Отговорено Януари 23, 2006 Отговорено Януари 23, 2006 Добре де нямат ли си жаковете пружинки? Смис обикновено жаковете (всички мъжки 3,5мм и 6,3мм) си имат пружина която би трябвало да се хване плътно около кабела и така хем да го поддържа, хем да седи по-красиво Пружината не прави звука, а и ако забелязваш на края на жака има две зъбчета за захващане на кабела основно те държът кабела P.S. Абе виж снимките на Никифена много добре го е показал и пак стои красиво без прожинки Цитирай
hellfire Отговорено Януари 23, 2006 Отговорено Януари 23, 2006 за hellfire: тинола който ползвам, а и всеки тинол от този род има в себе си флюс. За това е тинол а не само калай, затова (поне на мен) не е нужно допълнително флюс Може, може... не разбирам много->не споря. Аз го използвам предимно да калайдисам по лесно жаковете, зашото някои са от по-гадни материали и трудно "хващат" . Цитирай
fluti Отговорено Януари 23, 2006 Отговорено Януари 23, 2006 @прасе:Докъдето се простират обширните ми познания в изкуството на спойката, студена спойка мисля е когато не запояваш ами от жичките на многожичния кабел правиш едно жило и с него омотаеш стегнато... Идеята е че като нямам поялник го ползвам за свързка на жички с диоди и т.н. едит: Кабела мисля че се кутира около едно българско кефче за метър Не, студена спойка е синоним на некачествена спойка. Получава се, когато припоя не е достатъчно загрят и не се захваща добре към запояваните повърхности. Може да се получи и при добро загряване, но ако размърдаш запояваните части, докато спойката изстива. В такива случаи, спойката може да изглежда на пръв поглед здрава, но контакта не е добър и при размърдване се отлепя. А тоя точно кабел със сигурност е над 1лв., ама не помня точно колко, мисля че беше 1,60лв. Цитирай
KingdomX Отговорено Януари 23, 2006 Отговорено Януари 23, 2006 според мен термошлауха не е нужен,защото към жаковете си има,ама е къс,към 2 см. мисля. ПП иначе е много добра тема а за кабела в един магазин в Пловдив за такъв(жило с шармовка,екраниран)искат 5,60 лв,а при вас 1,6 , стига да говорим за един и същ кабел Цитирай
Recommended Posts