Jump to content
Българският форум за музиканти

LP vs. SG


L.K.

Recommended Posts

към kolio_k - аз просто трябваше да се изфукам, не те убеждавам. :girl_witch:

Това си е твоят вкус, нали затова има толкова много разновидности, та всеки да си избере своето. Между другото нямам никакъв опит със стратове, въпреки че Клептън ми е голяма слабост (и Марк Кнопфлър и Джими и пр.). Определено харесвам късата мензура обаче, но от друга страна съм се заканил скоро да опитам стратокастър. Може и да ми хареса. Пипал съм няколко, но ей така на сухо (без усилвател), само за да видя какво е усещането, но наистина само за малко и не мога да определя още. Сега като се замисля - доста странно. Свиря на китара от 15 години и не съм пипал стратокастър (то и телекастър не съм пипал). Егати - трябва да се коригирам...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еее, даа, тази китара я знам, това също е знакова комбинация за него. Поръчил си тази китара специално, за да може да свири Стълбата Live. Говорех за солото. Макар че той всъщност първо е свирил на Страт. А пък солото на Стълбата в студийния вариант е на Телекастър, доколкото знам. Абе... както и да е. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Супер съгласен и с двата поста на kolio_k : И за мен SG китарите нямат този характер и осбствен глас като (това, което наричаме с обобщаващото име) Les Paul.

 

В малкото случаи, когато съм свирил на SG (на чужди, никога не съм си купувал), съм имал усещането, че звукът (тонът) се прави изцяло от ампа и ефектите (доколкото ги има), но не от китарата. С Les Paul (и подобни, сега свиря на Hamer Studio) много повече идва от самата китара: на 'сухо' вече си има тон, след това включена напълно 'чисто' вече дава по-разнообразни възможности и вариации на тона, които евентуално усилване и веригата могат да подчертаят. Малко просташко е да се каже, но не е съвсем невярно, че "Лес Пол-а може да свири и като СГ, но СГ-то не може като Лес Пол".

 

И това го казвам като човек, който се е влюбил в електрическата китара слушайки идола си на SG (не, не говоря за толкова споменавания Angus, някой преди него и много по-велик в историята на китарата : )

 

> "... как да го обясня по добре"

 

Много добре си го обяснил! За мене също тонът на една китара се разбира (при други равни условия) на 3та - 2ра струна около октавата (плюс-минус 3-4 прагчета). Дори си имам 'метод' при който най-ясно го чувам: при форшлаг (тон отдолу с бърз хамър-он на желания тон) и леко вибрато след това... Може да има и научно обяснение, но просто се чува като го направиш... И да - откакто нямам Страт повече ми липсва това му качество, отколкото сингъл-койл блендата...

- - - -

 

Абе - китари много и всяка си има хубостите! Понякога разбирам хората (практикуващи китаристи, не милионери-безделници), които поддържат колекции от десетки инструменти... Ама можеш ли да имаш по една от всяка?... :D

 

Приятно свирене на - кой каквото си има!

 

:cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И тъй както сме в офф-а - много любопитно звучи това, което обясняват kolio k и Бицев, ама за нас, по несхватливите дали не биха го демонстрирали и звуково/визуално?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моля модераторът да коригира малките и главните букви в заглавието.

 

Забелязал съм, че големите китаристи не винаги свирят с един и същ (тип) инструмент на студиен запис и на концерт, а и саундът често е различен. Лично на мен ми харесва..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

за историческите реплики изобщо няма да говорим (има някои по 5-6 кг).

Пълни глупости...

Лес Пол - ите са под 5 кг

Имал съм няколко.

Редактирано от EAmechaniX
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

моята китара е евтина имитация на ЛП и досега не съм хващал по-тежка китара от нея :hysterical: По принцип е от елша ама все пак и аз да се изкажа :hysterical: Иначе и аз съм голям фен на ЛП. Направо като се прибирам вкъщи и като отворя вратата на стаята и видя китарата ми на стойката красотата й направо ме изпълва :hysterical: Свиря с нея вече 2 години и това не се е променило.Представям си един ден като си купя Гибсън ;]

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За тези, които мислят, че SG няма характер - пуснете си кое да е соло на бате Ангъс или бате Айоми да видим няма ли характер.

Да не ти харесва самата китара е едно, но да се твърди, че няма характер ...

Редактирано от Slav
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Остави Ангъс - той е емблематичен.

Има толкова много сола и на Мейдън, и на Джудас изсвирени

със SG...

както и да е, нали трябва да се пишат глупости, за това е форум.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на админа за поправката :)

 

На бате Айоми доста електрика има вързана след китарата, та не е много ясно какво точно чуваме. Поне на Heaven and Hell в Каварна беше така.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.