Jump to content
Българският форум за музиканти

Soundcheck/САУНДЧЕК


Katsko

Recommended Posts

Никога не трябва да се закъснява ако става въпрос за свирене,особено за чек .Другото нещо което не си позволявам е да пия алкохол преди свирене,това за мен е неоважение към музиката.

Никога не трябва да се закъснява по-принцип. В живота точността си е важна, както и чекът за музиката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 45
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Не знам досега съм се срещал само с претупване от страна на озвучителя... "чуваш ли се? чуваш се! айде следващия..." :headbang:

всеизвестен факт е,че всеки озвучител е нереализиран и бездарен музикант(аз познавам лично няколко такива,включвам и себе си в това число),чиято единствена цел в живота е да преебе по всякакъв начин свирещата група и да и направи възмовно най-лош звук,па то и това му е работата все пак... :read: :headbang:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

всеизвестен факт е,че всеки озвучител е нереализиран и бездарен музикант(аз познавам лично няколко такива,включвам и себе си в това число),чиято единствена цел в живота е да преебе по всякакъв начин свирещата група и да и направи възмовно най-лош звук,па то и това му е работата все пак... :read:  :headbang:

с какво и колко единици от него се променя това - в твоя случай конкретно?

:headbang: ако въобще има шанс де... :headbang:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

всеизвестен факт е,че всеки озвучител е нереализиран и бездарен музикант(аз познавам лично няколко такива,включвам и себе си в това число),чиято единствена цел в живота е да преебе по всякакъв начин свирещата група и да и направи възмовно най-лош звук,па то и това му е работата все пак... :read:  :)

с какво и колко единици от него се променя това - в твоя случай конкретно?

:) ако въобще има шанс де... :headbang:

"мира няма шанс,живее войната" :headbang::headbang:

Редактирано от Katsko
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Стремя се да съм на време, както в живота така и за саундчек-а :P И когато не успея, винаги се чувствам малко или много неприятно.

 

Учудват ме хората с необятно его, които правят всичко възможно да докарат озвучителя до нервна криза и да си приготвят собствения резил, само за да покажат на себе си, че са големите мъже ( и на всички останали, че точно това НЕ са. ) Не могат ли да осъзнаят, че човека зад пулта НЕ е врага...освен ако не си го направят такъв? Въпросните ербапи с излишно самочувствие в крайна сметка звучат като гъз...тоест като себе си ( явно това им е била целта ) и обвиняват всички освен себе си. Странни хора. Аз се занимавам отскоро със звукозапис и т.н. но съм далеч от идеята, че мога да изкарам по-добър звук от хората с многогодишен опит и познаващи акустиката на помещението и винаги се старая да създам подходяща обстановка за работа и настроение у озвучителя, който впоследствие съзнателно или не се отплаща с добрата си работа.

 

:P Наздраве за озвучителите

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обикновено подхождам към озвучителя с мисълта, че човека си знае работата и търпеливо му се доверявам. По време на саундчека пращам някой дето си има представа от звук пред сцената да види за какво иде реч, просто за профилактика :green:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

баси, очаквах тази тема да се превърне в световна война, па то какво стана - всички се прегръщат и обичат, и всичко е прекрасно.... Дори озвучителите са приятели на музикантите.... Накъде отива света......

Аз гледам да не закъснявам на саундчек, но ми се случвало един два пъти, особено като карам барабани и човека в когото са ключовете от репетиционната закъснява.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Друг е въпроса когато групата си има собстено озвучение и понятията"музикант''и''озвучител''напълно се застъпват...Доста по-кофти е вместо да спориш за саунда с озвучител,да се караш с колегите си...

Е,при мене не винаги е така,ама често се е случвало на саундчека да се скарам с някой колега-както например вчера...И все пак ''самоозвучаването''си има своите предимства и недостатъци.А по отношение на закъсняването-ние нямаме право-все пак сами си мъкнем апаратурата,което ни отнема поне 2 часа-общо зето-кофти работа,ама нали все някой тряа да я свърши :pray:

Важното е,че след това свиренето доставя още по-голям кеф B);)B)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Друг е въпроса когато групата си има собстено озвучение и понятията"музикант''и''озвучител''напълно се застъпват...Доста по-кофти е вместо да спориш за саунда с озвучител,да се караш с колегите си...

Е,при мене не винаги е така,ама често се е случвало на саундчека да се скарам с някой колега-както например вчера...И все пак ''самоозвучаването''си има своите предимства и недостатъци.А по отношение на закъсняването-ние нямаме право-все пак сами си мъкнем апаратурата,което ни отнема поне 2 часа-общо зето-кофти работа,ама нали все някой тряа да я свърши :(

Важното е,че след това свиренето доставя още по-голям кеф ;);):headbang:

да бе супер е - вие останалите сте скапани от четиричасовото свирене и се отдавате на релакс и си поркате биричкита....а пък аз също съм скапан от четиричасовото свирене но за да ви е гадно на вас че моята почивка ще е "по кеф" от вашата,тряя да разглобявам и прибирам барабани което отнема хммм...точно преди да се разглобя напълно и малко след като дископатията не се събуди отново!А представяте ли си че има хора който се оплакват от всичкия този "кеф"! :wall:

 

 

П.С. Е,добре че не съм от тях :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Я и аз да кажа няколко приказки... :beer:

Общо взето мнението ми почти съвпада с това на sw1tched (8 поста по-горе). Но има и някои изключения от това. Не съм озвучител, но много пъти ми се е налагало да правя озвучавания (някои от тях с доста "повишена трудност"). Основно се занимавам се със звукозпис (от 10+ години) ; пак от толкова време правя и озвучавания - най-вече когато сме свирили наша програма, за да спестят някой лев за отделно озвучаване организаторите са ми възлагали аз да оформя озвучаването на цялото мероприятие с останалите състави. Въпреки, че в двете дейности основна роля играе слухът и опитът, мога да кажа, че между live и студио има поне 20 основни разлики в 'излизането' на крайния звук, които не смятам да обсъждам сега. Много често в концерта са участвали няк'ви световно неизвестни келеши, които първата им работа е да огледат критично апаратурата...да подметнат, че те свирят с не знам к'во си на не знам колко си вата и понеже са много добри ще се справят и с настоящото озвучаване. Интересното е, че в 80% от случаите това са сватбарски чалгаджии със самочувствие на звезди в средата си... :D Друг е въпросът, че като почнат да свирят почти винаги дънят на мах, искат много среда (в звука) и обикновено накрая се издънват...а други подобни състави (напр. оркестър "Хоро") - идват, говорят с мен какво ще искат, не се заяждат за нищо, изкарват си програмата най-професионално и си заминават....но това е, защото го могат, знаят го и не парадират с това.

И тъй като тука май няма свирещи в подобни стилове :dance: , ще спомена и за оставащите 20% (обикновено рокаджии от малки градчета, където се чувстват като звезди на местна основа). С тях пък съм си имал следните проблеми - идват, поглеждат на две, на три какво ще ги озвучава....не правят никакъв саундчек, защото са толкова велики че ще се справят ако ще и на сухо да свирят и....първата им работа е да седнат (ако е в заведение) на някоя маса и да поръчат ракиите. Докато им дойде редът, вече са направили по 2-3... :headbang: ...После излизат развеселени на сцената и с тон а ла "...Ти мене уважаваш ли ме..." започват да питат публиката какво иска да й свирят. След това зазвучават едни странни аранжименти на известни парчета....едни неописуеми хармонии дето ти е бедна фантазията...и след 15-20 минути са набрали толкова инерция, че вече са способни да изсвирят всичко създадено на тоя свят, даже и да не са го чували - и всичко това става в диалог помежду им пред очите и ушите на цялата публика. Нямам нищо против да свирят пийнали (но не пияни) и то само ако са перфектни във всяко едно отношение - тогава човек може да им прости доста неща....но за съжаление нещата далеч не са такива. :think:

Относно закъсняването за пробите - почти винаги почвам навреме, защото обикновено идвам няколко часа по-рано, разтоварвам всичко, нагласям го, правя си моите проби преди да е дошъл който и да е и когато дойдат другите само повтарям чека с тях. Много рядко съм закъснявал и то по чужда причина, когато например съм висял 2 часа на сцената, токът е изключен от някакъв много секретен шалтер и жив човек не се мярка в радиус на километър около сцената.

Това дотука бяха лошите примери с кофти групи или в кофти ситуации. По-често нещата вървят добре от началото до края. По-интересното е, че абсолютно винаги на края на всяко озвучаване имам вдлъбнатини на пръстите от залепването им за плъзгачите на миксера през цялото време на мероприятието. :bravo:

Тук е моментът да спомена и за другите изключения (които май не са изключения, а доста често срещано явление). Присъствал съм на "озвучавания", в които ролята на "озвучителя" се състои в това да включи кабелите от микрофоните и апаратурата в миксера и стъпалата....след това да сложи ръцете си в джобовете и да се облегне удобно на стола и така - до края. Това че тук пищи...там бучи.....тоя не се чувал...оня му се чувал само гласа без инструмента....к'во му пука, нали ще му платят накрая за "озвучаването" - тези номера обикновено ги правят озвучителите на щат (и DJ-те). Някои не им дреме за резултата, но повечето и не знаят как да го постигнат. :bravo:

И понеже много се отплеснах...завършвам оптимистично - все още има добри групи, които могат да свирят и знаят какво искат, както и се срещат кадърни озвучители, които си разбират от занаята и им се работи (тия са по-редки). Както винаги истината е някъде по средата - хората сме много различни като манталитет и възможности... :(

Редактирано от yamaha
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.