Jump to content
Българският форум за музиканти

Колко време отделяме да свирим на китара


ultramega

Recommended Posts

"-Аз свиря по 4 часа - ми вика.

-А аз по 8- му отговарям.

-8часа на ден ли ден ли? ;)

-Не. На месец."

 

Из разговор между двама китаристи

 

;)

 

Темата като нищо да я има някъде от 2005-2006-та година, не знам. Внезапно скуката ме подтикна да зачекна таз' беседа ;)

Предполагам има точни методики как да се учим да свирим, по колко време да отделяме за това и как да подържаме нивото което сме постигнали.

 

Аз съм от хората , които по най-различно време и с най- различна продължителност хваща китарата и се занимава. Това естествено никак не ми влияе добре , има периоди в които яко назадвам ;)(не че съм напреднал до немай къде де). Още повече че не свиря някакви упражнения или нещо такова.... Напротив. "Импровизирааам" :)

 

Както и да е ...

Определено времетраенето на заниманията ни с китарата зависи и от крайните цели... Някой са длъжни да отделят достатъчно време и да се поддържат защото това им е професия и от това им зависи заплатата. Други се готвят за изпит, конкурс , участие , концерт, турне и т.н. За трети е не толкова жизненоважно ...

 

Абе който има настроение и мерак да сподели ;)

Редактирано от ultramega
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами и аз съм в общи линии като теб - не си поставям за цел определено време на ден, нито пък засичам.

 

Случвало ми се е няколко пъти да правя извращения от сорта на 4-5-6 часа на ден, но за всичките 8 години и кусур съм имал четири или пет такива дни. Сега вече е доста по-малко, да кажем по час на ден, в редки случаи или като уча нови песни - по два на ден.

 

Иначе това с импровизацията не е лошо, стига да си поставяш някакви самоограничения и норми. Това също е един вид упражнение, което пък от своя страна и ти е приятно, а не редуваш странности като хроматизми, всякакви не особено добре звучащи пръстовки и т.н. А и за да се импровизира, като цяло, се иска умение :)

 

Според мен нивото, което сме постигнали се поддържа така с около час свирене на ден. Просто се усеща, как след като си загрял хубаво пръстите започват да се движат с по-голяма лекота... Това според мен е добър знак, че си запазил уменията си "от вчера" (дори и буквално погледнато), а още повече и си готов и за усвояването на нови работи, ако си говорим за техника на свиренето.

Редактирано от SomeoneElse
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм с пъти по-недисциплиниран. Хванах инструмента от година и принципно свиря всяка вечер. Гадното е, че рядко си поставям цел - понякога правя упражнения, понякога слухарствам и вадя песни, понякога сядам пред компа за някой видеоурок. И ето че сега като си спомня за нивото, на което бях преди месец-два, разбирам, че нямам грам напредък. Даже напротив - песните дето преди не ги бърках сега сгафвам на 3-4 места. За това съм твърдо на мнението, че ако искаш да имаш положителен напредък, трябва да работиш системно, всмисъл да си поставиш цел, да си измислиш програма и най-важното - да не търсиш лесните пътища, защото такива в живота рядко има, а в музиката - почти не.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колкото и да отделяме, никога не е достатъчно. Като изключим последните няколко седмици, в които почти не съм пипал китара, средно на ден посвирвам около час. Понякога повече, понякога по-малко, понякога хич - за жалост имам да се занимавам и със сумати други неща. За мен два часа на ден (повече по репетиции с група) е идеалният вариант. Но просто рядко се случва така. Затова и съм на такова дередже :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

'Ми то, като понапреднат годинките, като те завърти животът и като свиренето почне да се свежда до откраднато време в наситеното ти ежедневение, стандартите доста се променят ... В момента ми се събират може-би сумарно максимум 6 часа седмично (ако има и толкова) - 3-4 общо ефективно време вкъщи и 2-3 на репетиция с групата.

 

Интересното е обаче, че с по-малкото количество качеството поне при мен се подобри значително. Едно време пилех с часове разни пасажи на Вай, Сатриани, Дрийм Тиатър и какво ли не - е, техническо съвършенство така и не постигнах; вярно, изградих си някаква техника, обаче се бях забил в партитурите и главата ми беше абсолютно куха откъм идеи. Сега, като седна да свиря, гледам да си отработя идеите, дето ми бръмчат из главата, да помисля кое как да се върже с групата, да уловя нещо идейно от импровизация, даже доста често жертвам някой час свирене, за да си нахвърлям хрумките и някакви груби "аранжименти" в Гитар Про, но в крайна сметка поне си правя собствена музика и считам това за много по-продуктивно. Слухът ми е много по-развит от преди - когато трябва да извадя някакво чуждо парче, или когато ме грабне нещо, което съм чул, слушам много по-внимателно и си изкарвам нещата почти на прима виста. Що се отнася до техниката, абсурд да изсвиря някоя от виртуозните дивотии, с които се пънех едно време (не че и тогава баш ги бях изсвирил :) ), но базата си остава и това, което ми е необходимо, за да правя музиката, която искам, си е в в главата и в ръцете ми.

 

Е, безспорно с повече време свиренето ми би било доста по-добро, отколкото е в момента, но в крайна сметка човек трябва да реши какво наистина иска и да извлича най-доброто за себе си от това, с което разполага.

Редактирано от sevenstring
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В зависимост от това върху какво работя в момента/колко време имам/колко желание имам. Въобще не следя колко време свиря, но мисля, че под два часа на ден не падам. По принцип следя колко време има до следващия ми урок и върху какво трябва да поработя и затова не измервам с време, а със свършена работа. Имал съм периоди, когато съм свирел по половин час на ден и ми е било абсолютно достатъчно (свиреше ми се още, ама не се сещах какво:) ), имал съм и периоди, когато свирех по 5-6 часа на ден и често не ми стигаха.

Демек, много е субективно. Джангър да има.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз гледам да не свиря по по-малко от седем часа на ден/ нощ. :girl_cray2: Разбира се, има и случаи, в които свиря по 3-4 часа, но като цяло са малко. Правя технически упражнения, импровизирам и вадя песни по слух.

 

П.П. "Колкото повече - толкова повече" - философията на Мечо Пух е изключително подходяща за музиката (поне според мен).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз както дойде и според настроението. Достатъчно гениален съм, за да задобрявам още... :girl_cray2:

 

Обичам да редувам по час-два няколко инструмента, тогава е по-забавно и наизморително, а все така плодотворно. :girl_cray2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не ги засичам но са много...Обикновено разбирам , че съм прекалил когато съседа в изблик на ярост се появи с таран пред вратата :girl_cray2: .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз се старая да свиря редовно и да спазвам що годе някаква програма. Когато се прибера по-рано от работа(към 7-8 вечерта) свиря по 3-4 часа, когато се прибера след 10 обикновено по 1-2 или доколкото имам сили, чат пат като се събудя сутрин към 6-7 удрям и по 1-2 часа свирня и тогава. Иначе уиикендите обикновено по 5-10 часа пред китарата си правя, то като седна и се разгрея хубаво....докато не започне да ми пречернява от глад изобщо не се усещам че трябва да спра :girl_cray2:

 

Иначе ако говорим само за техника, на мен лично ми трябват поне 2-3 часа на ден упражнения, за да пазя форма и да отчитам някакъв напредък. В другите отношения за момента съм прекалено зле, за да мога да си дам някаква адекватна оценка :girl_cray2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз свиря когато ми скимне.

Предимно вечер защото тогава ми остава свободно време.

За продължителност не знам.

Като почна да бъркам и да не ми се получават нещата спирам на момента.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като почна да бъркам и да не ми се получават нещата спирам на момента.

 

Аз пък докато не изсвиря нещо, което искам както трябва не оставям китарата :girl_cray2:

Иначе и аз свиря попринцип вечер, защото тогава имам повечко време. Свиря по около 3/4 часа. Съботите и неделите повечко. :girl_cray2: Лятото свирех почти всеки ден (без събота и неделя) по 8/9 часа. Понякога и повече :girl_cray2: Скъсвах се от свиря, ама поне имаше голям ефект. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като почна да бъркам и да не ми се получават нещата спирам на момента.

Ами то така аз въобще не трябваше да свиря... :rolleyes:

 

Опитвам се да свиря по поне 1 час на ден, обаче има периоди, в които въобще не мога да свиря и в крайна сметка побеснявам, започвам да се карам с жена ми за глупости и т.н. Вчера бях в такова състояние, защото вече за втора седмица бях свирил сумарно около 2 часа и до след полунощ не бях докоснал китарата, а трябваше да пиша една оферта. И в крайна сметка прежалих 40 минути сън и си легнах в 1:45, но поне свирих! :cheers2:

 

А, реално, според мен, трябва да свиря около 2 часа на ден за да напредвам и около 1 за да поддържам някакво що-годе нормално ниво. Истината е, че трябва да се свири системно - тогава напредвам, ръцете ми сами намират правилното място, дори и без да съм тренирал точно това нещо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.