Jump to content
Българският форум за музиканти

Sign in to follow this  
therealbadmadafaka

Изработване на еднослоен пикгард и капаче за тръсрод

Recommended Posts

Видях няколко теми, свързани с изработка на пикгард, но не намерих решението, което ми трябва. Търся някой да ми изработи еднослоен (черен) пикгард + пасваща към него капачка за trussrod. Китарата е Epiphone SG, Пикгарда е "винтидж" (демек малкия, само от едната страна стои, а не целия в средата, известен като "batwing"). За изработката мога да предоставя прекопирана на картон формата на оригиналния пикгард. Капачето на тръсрод отвора го нямам, но мога да се опитам да го "нарисувам" също на картон (все пак ще е най-добре ако се намери мостра или файл - Епифон слагат еднакви капаци на всички китари от някаква година насам, но са доста трудни за намиране, освен ако не се намери Епифон китара със здрав, от която да се прекопира, или както казах - готов файл някъде).

Опита ми досега: Купих два готови пикарда, които уж бяха за точния модел, нито един не пасна. Изрязах сам с дремел от голям трипластов пикгард, но дори и след доста часове труд по "финиширането" му на ръка, не постигнах желаното качество. Същото важи и за капачето за тръсрода общо взето.

Въпроса ми е дали тук има, или дали може да ме насочите към лютиер в София, на когото 1) му се занимава да изработи тези неща 2) ще ги направи наистина качествено? Задължително трябва да са от черен, еднопластов материал (какъвто не мога да намеря, тоест човека трябва да разполага и с материала).

В други теми видях отговори от типа на "отиди в някоя рекламна агенция" - така зададен отговор не ме урежда, освен ако не посочите точно коя агенция и нямате конкретен опит с нея в изработката на точно такива детайли.

 

Благодаря предварително за отговорите.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Никой ли..? :(
За да осмисля още малко теоретичните усилия на който се навие да направи двата детайла, ако има опция да се направят в цвят "cream" (бяло-бежовото), също от еднослоен материал, бих поръчал два комплекта - един черен и един cream.

Share this post


Link to post
Share on other sites

В тубата мернах клип как си правиш пикгард,или гледаш в алиекспрес.В рекламна агенция ще искат файл за машината и ше излезне златен..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

И аз мисля, че няма да им се занимава в рекламните агенции да копират форма от картон, но тук има лютиери, които имат инструменти, машини и (предполагам) материали да ги изработят, затова съм пуснал темата. Както написах, да си го изрежа сам не става с търсеното качество без специфични инструменти / машини.

Edited by therealbadmadafaka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Според мен ще е голям зор да си намериш нещо по фирмите. Първо за единични бройки сериозна фирма надали ще се хване или пък ще ти иска 50-тина лева, за да си оправдае занимавката. Второ голям проблем е качествения материал. Като търсих къде да ми гравират разни неща... само трагично качество материали предлагат (за да е ниска цената) и то кел файда, че е изрязано добре и с правилна форма/отвори. Имаме в офиса едни табелки... като ги гледаш от 3 метра са доста добри, но доближиш ли се на под метър е голяма трагедия. Плюс това за пикгард трябва и да е устойчив на удар/одраскване материала.

Преди близо 20 години си бях правил пикгард на един Офрей, за да сложа други адаптри. Пречертах стария, коригирах отворите и направих шаблон от прост картон. Занесох го в близката фирма за рекламни дивотии и на другия ден си взех готовия пикгард, от ~3мм прозрачен плексиглас, 5 лева ми взеха. После го пръснах отзад със спрей-боя (която обаче се нацепи/начупи покрай винтчетата при първото сваляне от китарата). Общо взето стана нещо, но далеко от идеално, в моя случай за проби с евтина соц-китара беше ОК.

Не твърдя, че е невъзможно, но като цяло е доста по-трудна работа, отколкото звучи. Аз се занимавам да си правя усилватели и за всяко нещо, което не мога сам, е голям проблем да намериш читави фирма/човек, които да ти свършат работа. Дървения, метал, пластмаса... все е зор. Едни имаха на сайта си някакъв калкулатор изготвен в Ексел файл... като им гледам файла ме съмнява да могат гоздей в дЪска да забият, ако ме разбирате... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

На клиповете в тубата изглежда доста лесно ако има човек table router (както и да се казва това на български, предполагам някаква фреза), а това, което аз искам е само изрязване на форма, без дупки за адаптери. Дори дупките за винтовете мога сам да си пробия и обработя да са конусовидни, единствено скосяване на ръба трябва да се направи, което изглежда елементарно с този инструмент. Определено не гоня цена от "5 лева", буквално и образно казано. Гоня качество и custom визия.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ако ти кажа,че съм изрязал заден капак за СГ от месингова плочка на ръка сигурно няма да повярваш..Освен фрезите има и други инструменти като ножовка,пила..,стига да има желание,не е неква часовникарска работа.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Както е написал колегата Hillbilly, виж в алиекспрес. Мисля, че ще намериш каквото търсиш за 15-ина лева. Успех!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Благодаря за всички предложения и идеи, но както писах, вече купувах два, които не станаха, "алито" съм го изровил и където има показани размери, няма да станат. Ясно е, че сам ще правя пореден опит за качествено изрязване и финиширане на ръка (въпреки, че и това писах, че не става със задоволително качество, а не е като да не съм детайлист), но ако все пак някой с машини и материали реши да помогне (изкарвайки някой лев в процеса), моля да се свърже с мен (на ЛС или да пише в темата).

Edited by therealbadmadafaka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аз си направих, моя е 3 пластов. Материал за целта най-често е PVC или ABS в БГ няма да намериш, аз си закупих един лист от китайците. Моя си го начертах сам и изрязах на CNC 

Оригиналната изглеждаше доста по зле от страна на изработка спрямо тази която аз направих. Ето и снимки:

 

0-02-05-1f3ce50312b021d11c2c6574d44011c31f65181efb757f22c25e8850f700960d_2df6bf8f.jpg

0-02-05-8c7ae72e267824d68aa1f9dbca696b5be24dba9e02969cd18cbb6627e657189f_b0ee544b.jpg

0-02-05-ff0e230549166d4d7fcd945114683017888c80b77385003d1a130685a27205ae_a2d0ecce.jpg

  • Like 1
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Изглежда перфектно, но по-скоро нямам време и желание да се уча на нов tool (да чертая) само заради тая пластмаса. Ако ти се занимава да начертаеш моя и да ме насочиш кой да го изреже, кажи ми какво ще ми струва това и да почвам да търся еднослоен материал... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Пиши ми на ЛС освен, че чертая си имам и CNC стойността е символична, това са дребни нещица.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.