Jump to content
Българският форум за музиканти

Sign in to follow this  
Trafo

Medeli SP4000 или Alesis recitla pro

Recommended Posts

Здравейте,

Предлагат ми Medeli SP4000 със стойка за 500лв. , като продавачът твърди , че е купен миналата година от музикален магазин и е ползван много малко , но е с изгубени документи.

Струва ли се да се купи и какви са рисковете при такава инвестиция?При евентуално повреда има ли къде да се ремонтира това дигитално пиано?

Обмислям и покупка на нов Alesis recital pro.

Коя марка е по-читава?

Ще се ползва от дете , което сега ще стане на 6г. и ходи веднъж седмично на урок по пол.час.

Благодаря предварително за помощта.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Щом си написал "инвестиция", предполага се, че искаш пианото да е хубаво, с добър звук и механика и да не се разваля дълго време. :)

От двете фирми по-читавата е Алесис, която обаче е силна в друга област, а не точно при пианата.  Читавите пиана са на фирмите Ямаха, Корг, Роланд, Кавай , Касио и евентуално като резервен вариант Кърцуел или цитираната вече Алесис. Всякакви други марки от рода на "собствените" марки на Томан, Гиър4Мюзик, вкл. и Медели следва да се избягват ако човек наистина приема покупката на пиано като инвестиция.

Понеже подобни въпроси се задават отдавна и нееднократно, ще взема да предложа на админите да закачат най-горе тази статия, където подробно се обясняват предимствата и недостатъците на различните фирми за пиана. В статията са изброени доста фирми и е достатъчно човек да разбира елементарно английски или пък поне да ползва транслатора на Гугъл, за да може да се ориентира, дори и да е напълно начинаещ в материята. 

В днешно време гореспоменатите фирми имат нелоши базови модели в диапазона 600-900 лв. и според мен (и не само) пестенето на 200-300 лв. изобщо не си заслужава инвестицията. 

 

П.П. А стигнеш ли до ремонт на пиано, работата става сложна...и за нервите ти, и за финансите също. ;)

Edited by yamaha

Share this post


Link to post
Share on other sites

Добро утро,

Благодаря за обширния коментар.

Очаквам препоръки за пиано с hammer action keys около 700лв. - KORG B1 , YAMAHA P-45...?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Току-що поръчах KORG B-2Wh

Share this post


Link to post
Share on other sites

Добър избор. :) 820 лв.?

Share this post


Link to post
Share on other sites

740лв. и за 40лв. си направих маса сам.

Share this post


Link to post
Share on other sites

А някой да има начална школа по пиано на pdf или word , за да го кача на таблет?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Начална школа - каква? Имаш предвид класическото обучение (двугласни инвенции, етюди и т.н.) или просто някакви лесни неща за свирене, структурирани по трудност за дете, което сега започва да се учи? Ако е първото, кажи какво точно те интересува или по-точно по какво работи учителката на детето ти ; ако е второто - качих първите 3 нива на Уилям Джилок - ако са лесни, ще кача и следващите.

I ниво

II ниво

III ниво

Share this post


Link to post
Share on other sites

Благодаря.Въобще не разбирам от музика.Петък след урока ще разпитам учителката и ще пиша по-конкретно.Тези ще свършат работа , за да се упражнява.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Понеже тия дни всички си седим вкъщи и скучаем (вероятно някои ; аз - не 😎), реших да ползвам тази тема на колегата дето питаше за Медели-то дали става за обучение на дете. Въпреки че доста сме писали на тази тема, мисля че е подходящо да поместя едно клипче на един пич, дето отдавна съм абониран за Youtube канала му, понеже непрекъснато прави ревюта на едни от най-скъпите модели акустични и дигитални пиана и рояли. Та в случая клипчето е предназначено единствено за най-несведущите по въпроса с пианата - кое става и кое не става и които не са наясно, че за обучение не е достатъчно да вземат някакво си евтино пиано с 88 клавиша дето досущ прилича на всички останали пиана с 88 клавиша, има опции като MIDI и BT, поддържа мобилни приложения, че даже и тембърът на пианото му е съвсем приличен.  В случая става дума за "Williams Legato III", модел който се продава за около $250, а някъде и за по-малко, което е изкушаваща оферта за човек, който не е много сведущ с материята. За тези, дето няма да имат търпението да изгледат клипчето, ще кажа само изводите - когато липсва хамър опцията в клавиатурата е абсолютно невъзможно да тренираш равни линии, да правиш изграждания и всякакви други задължителни неща при един системно обучаващ се и в крайна сметка такъв инструмент остава единствено за забавление и хоби, но за нищо по-сериозно. Оставям въпроса, че и между различните хамър клавиатури има големи разлики в обратната връзка със свирещия, но дори и лоша хамър клавиатура е в пъти по-добра за обучение, отколкото такава без хамър. Това е в общи линии, а който има желание може да хвърли един поглед и на клипчето. :)

Williams Legato III

Edited by yamaha

Share this post


Link to post
Share on other sites

Един конкретен проблем на Медели клавиатурите е, че задействането на сензорите се прави не от тежестта (чукчето), а от самия клавиш в дъното му на движение. Това е работещ вариант, но никак не е оптимален и реалистичен, понеже на пианото човек може да не натиска до долу клавишите, но да придаде достатъчен импулс на чукчето, което ще удари струната и ще възпроизведе звук. Иначе е пак хамър клавиатура, дава някаква тежест и усилие, но...

Та в общи линии евтиното си е евтино. Не че казвам нещо ново :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Знам, че покрай проекта ти от другата тема си доста навътре в механиката и сензорите, затова мисля, че ще ти е интересно да хвърлиш поглед върху един синтетичен тест с фиксирани грамове върху клавиатурите на 4 пиана (Ямаха, Кавай, Роланд и Касио) от ниската част на средния клас...или високата част на базовия клас - въпрос на виждане. :)

Клипчето е от вчера и пак е от същия канал като онова предишното клипче.

П.П. За мен поне беше интересен факта, че когато преди време взех за жена ми 2 пиана на Касио (преди карантината преподаваше пиано на деца), несъзнателно съм установил, че тази марка е с по-подходяща клавиатура за малки деца, отколкото клавиатурите на други марки, които имам или с които съм имал досег, тъй като е с добра репетиция и лесна за управление. Сега в тоя синтетичен тест видях, че от 4-те марки единствено Касиото има необичайно леки черни клавиши - точно тия, дето най-малките деца натискат най-трудно. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.