Jump to content
Българският форум за музиканти

Шум при китарните системи


Recommended Posts

Здравейте.

 

Имам задание от университета да напиша рипорт на тема даден проблем с интерференция (EMI), който съм имал. Та хрумна ми да пиша за проблемите с шум индуциран от мрежата в електрониката на китарата и кабелите до усилвателя. Не съм решил твърдо, че ще е точно така зададена темата, може евентуално да се промени, но така си мисля че ще е най-просто. Проблема е че имам далеч по-важни проекти/работа да правя в момента и нямам много време да завърша рипорта, така че предпочитам да не навлизам в много дълбока теория. Дължината трябва да е около 2000 думи, като в това са включени описание на проблема, анализирането му и направата на оценки за реалното влияние върху сигнала, като стойности.

 

Срокът ми е до петък сутрин, като мисля да започна утре.

 

Към вас молбата ми е да споделите всякакви ресурси (статии, електронни книги и т.н.), които мислите че ще бъдат полезни. Идеи по въпроса са добре дошли също. Предполагам в AES ще има доста материали, но не съм член и имам достъп само до свободните им ресурси.

 

Благодаря.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мисля че ще ми свърши работа това. Трябват ми по-скоро академични материали, свързани с проблема. Иначе благодаря за включването.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не се сещам за конкретно четиво (в момента), но си мисля, че специално за описването на случая с индуцираните в китарата (по електромагнитен пък) шумове (от мрежата или друг източник), теорията не е много проста и касае обекти в пространството.

Не знам, дали е възможно, прилично точното описване на тези феномени, без дълбоко задълбаване в основите на електромагнетизма.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да предполагам е така, ако трябеа да се направят нещата като хората. Но поради естеството на задачата ми, ще го карам просто. Примерно мога да направя оценка колко шум ще се индуцира в не-екраниран китарен кабел ако паралелно на него, на 1 метър примерно минава захранващ кабел по който тече еди какъв си ток. И такива други подобни ситуации, за да има някаква оценка. Друга проста идея е, да се разгледа single coil адаптер като проста, идеална бобина, със зададени параметри и да се види колко шум ще се индуцира в нея при дадено хомогенно поле (за което също ще се направи оценка). Мога и да направя някакви бегли съспоставки с реалността, като измеря някаква реална постановка, но може би няма да ми остане време за това и ще трябеа да намеря някакви измервания в интернет.

 

Абе общо взето е калпаво задание, не обичам да се занимавам с несериозни неща, но такова е положението.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако ти трябват академични материали, нараво можеш да се разстреляш :). Това е най-сложния проблем в електротехниката!

http://en.wikipedia.org/wiki/Maxwell%27s_equations

 

По-скоро нещата може би трябва да се разгледат от практическата им страна и да се подкрепят с малко опростена теория.

Редактирано от exxct
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми да така и направих. Така или иначе нямах никакво време за нещо сериозно. Та освен подробно описани на проблемите и изискванията към качеството на сигнала, дадох две примерни ситуации, както споменах по-рано.

 

Една беше да разгледам китарен кабел като прав проводник, разположен паралелно на захранващ кабел. Втората, китарен адаптер представен като идеален индуктор, разположен на същото разстояние то дадения захранващ кабел. Разгледах единствено влиянието на магнитното поле, поради привидно по-простата ситуация с него.

 

Няма много време сега да пиша, може да представя резултатите, ако на някой му е интересно, но е доста лаишка работа общо взето. На кратко, получих SNR от рода на 42 dB, с няколко dB разлика за двата варианта. Това ми се струва що годе реалистично, +20 dB хаха.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.