Jump to content
Българският форум за музиканти

Настройка volume-то на микрофона при изпълнение с група


prom_l

Recommended Posts

Здравейте,

 

От скоро имам възможността да репетирам като вокал с група, изпълняваща алтърнатив рок и изпитвам затруднения и сериозни съмнения за това как трябва да се настрои силата на звука от микрофона. Опитът ми до сега е само с акустични изпълнения, а сега трябва да не се губя сред барабани, 2 ел. китари, бас и клавир. Можете ли да ми дадете практичен съвет за това как да настроя силата на звука на микрофона, така че да не се губя? Музикантите ми казват, че в силните моменти, когато пусна глас на макс и едва ли не се развикам - се чувам добре, но иначе се губя. Техният съвет е едва ли не през цялото време да викам, но не ми се струва като особено добро решение. Част от парчетата са ми много високи и правя опити да ги изпея октава отдолу - не звучи зле когато запея акапелно, но сред инструментите просто изчезвам. Вие как определяте силата на звука на микрофона си при саундчек примерно?

 

Благодаря ви предварително за помощта :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Aко се приеме, че няма други сериозни проблеми с озвучаването ти (не си написал нищо ) е въпрос на динамика. Трябва да се научиш да я контролираш, а за останалото има едни полезни, динамични процесори, наречени компресори. Като цяло, изглежда че нивото на вокала е прекалено ниско. Или се повишава ако е възможно или се намаляват останалите инструменти. Когато се сетиш да дадеш ПОДРОБНА информация за техническата реализация на озвучаването, вероятно би могло да се помогне повече, а до тогава... приятно четене.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както посочих - до сега съм се занимавал основно с акустични изпълнения и съответно всичко свързано с техниката за озвучаване ми е тъмна Индия. Ако знаех каква е тази ПОДРОБНА информация, която е добре да предоставя щях да се опитам да го направя. Макар, че след две репетиции все още нямам никаква идея каква е техниката в репетиционната. Та така - все от някъде трябва да започна да разплитам възела. Така като гледам и насока за какво да сърчна в нета и да прочета май също ще ми е от полза. Благодаря все пак за отговорът. Надявах се, че има трикове от типа на "избери лесна мелодийка, накарай барабаниста и 1 от китарите да свирят и настрой така, че да се чуваш еди как си на еди какво си разстояние от микрофона". Явно няма

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Стандартният проблем е да се прекара системата и да се мине някак лесно и без много напъване. Натисни тук, врътни там и готово. 

По-добро решение от това да те научи човек, който да разбира от озвучаване, няма.

Самостоятелното обучение има смисъл след встъпително запознаване с термини, особености, основи и т.н.

Това е начинът, ако се иска качество. Ако е как да е, може всякак.

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Надявах се, че има трикове от типа на "избери лесна мелодийка, накарай барабаниста и 1 от китарите да свирят и настрой така, че да се чуваш еди как си на еди какво си разстояние от микрофона". Явно няма

Не се сърди, но усещаш ли колко безмислено нещо си написал. Как някой може да ти каже какво и как да се настрои, след като не се знае кое какво е.

 

Преди да прекратя участието си в темата, бих те посъветвал да помолиш някой от групата или репетиционната, който има поне елементарна представа да обясни проблема, иначе просто няма начин да ти се помогне.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не се сърдя, но и не смятам, че нещото, което съм написал е крайно безсмислено. Достатъчно много сфери на човешката дейност съм видял, в които има "трикове на занаята", които хората с много опит са извели през годините, за да се справят по лесен начин с не толкова лесни проблеми. Не бягам от това да се запозная в дълбочина, напротив - искам да го направя и ще го направя. Не боли обаче да попитам дали има някоя практическа тънкост, която може да ми спести часове чесане по главата преди постигането на каквъвто и да е ефект, нали?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Захващайки се за малката подробност, че досега си се занимавал само с акустични изпълнения ще попитам: а пял ли си на микрофон досега? От личен опит мога да кажа, че микрофонната техника на вокалиста е не по-малко важна от умението да пее вярно ;)

 

Предполагам и че не пееш с микрофон за 100 хиляди милиона долара. Евтините микрофони обикновено трудно хващат под различен от прав ъгъл и от по-голямо разстояние. Опитай да пееш максимално близо до микрофона (без да го ядеш, разбира се :D ), а също и да го държиш перпендикулярно. Ако не стане така, значи наистина трябва да си вдигнеш нивото на микрофона :greenball:.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мда, пял съм на микрофон, но опитът ми е беден и винаги е имало озвучител, който е балансирал микрофона с инструментите. Сега не мога да се радвам на такъв хелп :) 

 

За съжаление не се загледах какви точно са микрофоните в репетиционната, но май май не са особено добри. Доста бързо забелязах, че хващат добре само перпендикулярно и коригирах поне това. При максимално близо пеене в тихите за вокала части от парчетата пак се губя. Иначе обмислям да направя една бърза инвестиция в един Sure SM58 (или нещо от класа), хем да свикна с него, хем да не се окаже, че се мъча с микрофон, който не става

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Балансирани ли са входовете на Миксера и ако да използвай тях, естествено с балансиран микрофонен кабел! В Миксера само микрофони ли са включени?

 

Пробвай разни настройки на Миксера, Ниски и Високи ги нагласи на 14ч., а Средните на 10ч., увеличи гейна, ако миксера има ефект пробвай с малко Chorus + Reverb. Продават и разни Микрофонни предусилватели, които също вършат някаква работа по въпроса.

 

Но наистина всичко зависи от техниката - Миксер, Усилвател, Колоните също са важни - трябва да имат хорни, да имат мощност, големината на говорителите, каква марка и какви са им честотите.

Редактирано от Krasi63
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Казваш, че понякога парчетата са ти много високи и ти минаваш с октава надолу. В същото време трябва да "надвикаш" барабани, две китари, бас и клавир. При това положение е нормално да "потъваш" в микса! По-добре помислете с групата да транспонирате песните, които са ти високи с половин или един тон надолу, а не да слизаш с цяла октава! Ако разчиташ само от въртенето на копчетата по пулта, то при микрофона идва момент, в който започва т.нар. "микрофония" и трябва да се намалява, иначе пищи и не се трае.

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имаше обява за безжичен См58 за 50 евра. Следващата стъпка е да пробваш микрофона с предусилвател (може и по-евтин). Ако и тогава няма резултат - частни уроци за микрофонна техника.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички включили се, на следващата репетиция ще ходя да си вра носа по пулта да видя за какво става дума и ако възникнат въпроси ще питам пак ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

В моят скромен опит като вокалист на група основен "трик" който използвам при настройването на микрофона е следният намаляш нивото на канала докрай запяваш някоя по силна песен с устни долепени до микрофона като същевременно бавно увеличаваш гейна докато избие пикът т.е. червената лампичка да започне да премигва след което вече си увеличаваш нивото колкото е необходимо, после може да си поиграеш с тон корекциите като първоначално ги поставиш на 12ч. доста често това се оказва и най-добрата им позиция, имай предвид, че микрофона трябва да не е много усилен за да не хваща доколкото е възможно шума от барабаните и от китарните усилватели, затова когато пееш нормално, имам предвид без да извисяваш  глас и да се провикваш, трябва да си максимално близо до микрофона с почти долепени устни...

Редактирано от baitanas
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Прочети  внимателно какво е написал   baitanas  и го прилагай всеки път, без значение каква е техниката, с една уговорка - трябва да пееш и да се чуваш нормално, като държиш микрофона на разстояние 10-15 см. Ако си прекалено близо, няма да се разбира какво точно произнасяш, ще има само гъгнене. Ако си далеч, гласът ти ще изтънее и ще бъде тих, и ако продължиш да усилваш канала на микрофона, със сигурност ще изпищи. Колкото до микрофон, отиди в най близкият музикален  магазин и пробвай. Всички марки имат различни модели - съответно с различни характеристики, но никоя марка няма универсален микрофон, затова без проба няма да стане. Аз ти препоръчвам да изхарчиш малко пари и за пре-амп, виж продуктите на TC Helicon. Мисля, че това е най добрият баланс цена-качество, освен това повечето модели са със допълнителни ефекти / компресор, ривърб, дилей, вокодер.... или каквото си харесаш. И не забравяй, важно е всички компоненти ,/микрофон, кабел, преамп, кабел, миксер, кабел, стъпало, кабел, колони, помещение /  да са от един клас / същото се отнася за всички инструменти / . Ако ползваш говорители за 100 лв, микрофон от 1500 лв ще звучи почти толкова ужасно като микрофон за 50 лв.    :-)  Не се отказвай, да пееш с банда и да го правиш пред публика, това е нещо което си заслужава   :-)   Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.