Jump to content
Българският форум за музиканти

salt

Проблем с шум от ел.мрежа в кондензаторен микрофон

Recommended Posts

Здравейте.Записвам с кондензаторен микрофон SP CS 1 и интерфейс м -аудио фаст трак последната версия на usb 2 и лаптоп.Никога не съм имал досега проблеми с шумове от ел.мрежата.Помещениеот в което вмомента записвам явно има проблем с електричеството защото само там в конкретното помещение микрофонът ми вкарва бучаш нисък шум от всички е.контактри.Правил съм много опити да изключвам уреди от които може да влизат някакви смущения,изключвал съм всичко -не става.Еиднственото което знам че пречи е импулсното захванване на лаптопа.След като го изключа проблемът изчезва, но батерията ми е развалена а и да е здрава мога ли карам само на акумулаторен заряд-това е временно решение.От собствени проучвания разбрах че DI бокс няма да оправи проблема, защото няма какво да изравнявам импенданса на микрофона с тоиз на входа на картата.Съвместими са си.Разрах че подобни проблеми може асе орпавят с галванически разделител на входа на напрежениеот подавано към компютъра и до колкото се сещам такава работа върши UPS за стаднартен компютър, но дали ще свърши работа и има ли по-добро и максимално евтино решение на прбоблема.Ако трябва нещо да се запои или да се направи за а се махне досадния шум.Идеи?Благодаря ви предварително. :)

P.S. а мнгоо странно нещо.Когато хвана микрофона с ръка(гола) шума изчезва до някаква степен,понякога изцяло, все едно го заземявам.Това би трябвало да помогне за разяснявамен на проблема ми. Аз все си мисля че е от импулсното захранване, но зашо в други помещения и ел.мрежи няма пдобен брум.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Погледни дали случайно кабела на микрофона не е се допира някъде до т.нар. захранващ кабел.Ако е така-нека се допират,няма проблем,но ги кръстосай под прав ъгъл.Когато тези два ралични по вид кабела са в непосредствена близост един до друг и са разположени успоредно,често се появява шум.Успех :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

кръстосани са

това не помага.

Share this post


Link to post
Share on other sites

имат същия проблем с импулсното на лаптопа... май трябва да си купя нова батерия, друг вариант не съм намерил...

 

edit: http://www.diystompboxes.com/smfforum/index.php?topic=73863.0

Edited by ludmata

Share this post


Link to post
Share on other sites

Батерията ми държи малко.Не би трябвало да е от нея.прблемът и е в капацитета, но това не прави брума.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A-a-a.Сега видях какво си ми пуснал.А този филтър ако върши работ аевентуално, къде му е мястото в моята верига, тъй като моят проблем идва от захванването, мисля че имаш впредвид това за изхода на саундкартата си, а аз говоря за шум който влзиа в записа и би трябвало филтъра да се постави на захранването.А това коеот ми пускаш май се слага на изхода на усилвателя преди колоните.Предишната ни кола имаше проблем с радиото и от искрите на свещите правеше едни пукоти.Предполагам това е нарпавено с тази цел.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте,

 

Следя темата с интерес защото аз имам подобен казус. При мен ситуацията е следната:

включвам акустична китара с активна електроника в TC Helicon Voicelive Touch процесор (за да използвам мелодията на китарата за вокални хармонии) и се появява нискочестотен бръм. Ако сложа ръка на буксата или на микрофона бръма изчезва. С електрическия ми Шектер нямам такива проблеми.

Аз съм изключително неграмотен на тема електричество но споменатия проблем ми създава доста главоболия защото трябва да използвам споменатия сетъп на концерт на 8ми февруари. Много ще се радвам ако някой внесе яснота в ситуацията.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не съм имал точно същия проблем,но решението може да се пробва.Ставаше въпрос за слаб нискочестотен брум при включен в апаратура лаптоп - едно парче изолирбанд на ''шоко''-то(заземяването,металните пластини отстрани на щепсела или контакта) оправи проблема.С две думи - изолиране на заземяването.

Edited by soundcraft
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Шоко беше някаква детска какаоподобна напитка, контактите са тип "шуко". :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

... - едно парче изолирбанд на ''шоко''-то(заземяването,металните пластини отстрани на щепсела или контакта) оправи проблема.С две думи - изолиране на заземяването.

Този метод е много удобен, ако тъщата ползва апаратурата...

Не един музикант е загинал от токов удар. Може следващият да си ти!

  • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Местете темата в развлекателните и забавни подраздели... :D

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

...От собствени проучвания разбрах че DI бокс няма да оправи проблема, защото няма какво да изравнявам импенданса на микрофона с тоиз на входа на картата....

Прав е travelcaster2, ако не там, то в бисерите твърдо има място!

След подобни проучвания се чудя за какво някои хора се мъчим да обясняваме, като накрая файда няма.

Хайде, нихилизмът към нашенски писания е ясен, ама при толкова много информация в чужди сайтове пак да се пишат глупости, ееее, не!

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

въх, каква я мислехме каква стана...

@salt - да на теб няма да ти свърши работа, но при мен си е чудно, понеже проблема ми бе между лаптопа и пулта...

Никога не съм вярвал, че ще имам такъв проблем в къщи.

@Parni_Valqk - един въпрос - ground loop-a влияе ли се от конфигурацията на мрежата, смисъл защитно зануляване и защитно заземяване? Предполагам не, щото все си бръчи по "земния" проводник...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Естествено, че заземяването е част от земните вериги и да, влияе, защото през общата връзка на заземяването на всички участници в системата е "вътре" в сигналите, а не "отвън".

Решаването на подобни проблеми не е лесна работа, и колкото повече навързани неща има, толкова повече кръгове се получават.

Изолирането на заземяването на шукото прекъсва именно една от важните вериги на земните кръгове, но не е правилно, защото при един пробив на изолация някъде из устройствата, ще се появи 220 волта директно на корпуса на микрофона или на струните на китарата.

Това не би било безкрайно опасно, ако тези два елемента не се характеризираха с една особеност на употребата им. А именно, че се хващат с вътрешната част на ръката. Когато се подаде напрежение с достатъчен потенциал и достатъчен ток, мускулите на пръстите се свиват и стягат хватката, което води до още по-силен ток и още по-силен захват. Изход от това положение няма, освен ако друг човек не прекъсне веригата. Така е, защото свиването на мускулите не може да се промени съзнателно и за нула време изхода е летален.

Сега ще отида в област недолюбвана от мнозинството - решението на този вид проблеми не е евтино решение. Наложително е достатъчно количество истински DI boxes с галванично разделяне, разделителни трансформатори с филтри в мрежовите структури и дори устройства, наречени електрически станции, които разделят галванически и поддържат чисто мрежово напрежение.

И не на последно място квалифицирани специалисти, които знаят как и какво да направят, за да изчистят проблемите.

Не става с подръпване и побарване!

Не става и с "нещо да се запои".

По тези въпроси съм писал не един път, но кой го е еня да чете,

Даже ми се е запечатал един коментар от подобна тема -

"Хваща ме ток като пипам струните, ще и стане ли нещо на КИТАРАТА?"

Тогава още нямаше "бисери", иначе щеше да е на първите места в класацията...

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.