Jump to content
Българският форум за музиканти

Искам да се науча да пея правилно!


BeyondGodLike

Recommended Posts

Здравейте.

Пея фалшиво, но искам да се науча. Пределно ясно ми е, че "певец и сцена" няма да стане. Нямам хубав глас и пр.

На 20 години съм, свиря на пиано, от известно време и на китара. Имам наистина огромното желание да го постигна. Събирам пари за уроци по нататък, но искам поне да докарвам тоновете, не да ми дават "до", а аз да обикалям две-три фалшиви ноти. Убеден съм, че с много упражняване ще мога да ги хващам - все пак "anything can be overdone" - и в момента няма нещо, което да желая по-силно. Нищо не ми дава тази тръпка, както моментите, в които си представям, че пея дадена песен.

Та, искам да помоля да ми дадете насока за някакви конкретни упражнения. От няколко седмици сядам на пианото, "подавам" си тоновете в удобната зона и се мъча и мъча да ги докарам. Докато натискам клавиша и съм намерил тона го поддържам в общи линии, пусна ли го обаче, ми убягва; след малко като пробвам пак долу-горе го намирам, но минат ли 5-10 минути, не натисна ли клавиша не се получава. Това съм решен да го правя, колкото месеци е нужно, докато започна да ги хващам. Ако има някакъв вид упражнения, ще съм изключително благодарен да ме посъветвате.

Навярно много умеещи хора ще си кажат: "Тоя пък, като вижда, че пее фалшиво какво си прави труда, щом го няма значи не му трябва да пее", но аз няма да се откажа и искрено се надявам някой да ми даде съвет.

 

Благодаря предварително :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен една от тайните за развиване на слуха и напасването на нотите при пеене е разпяването. Колегата Caruso със сигурност ще може да ти помогне с някои добри указания и упражнения. На мен лично Вяра ми беше от голяма помощ с доста упражнения за разпяване. Ще видиш че колкото по-често упражняваш и разпяваш толкова по-бързо ще започнеш да "напипваш" правилните тонове. Успех и не се отказвай- както ти каза няма нищо невъзможно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 months later...

Искам да попитам кога е най-подходящата възраст да започнеш да развиваш гласа си ? Момиче на 18 години съм, досега не съм се занимавала професионално и в момента нямам възможност да ходя на уроци при вокален педагог,тъй като тази година ми предстоят бал,кандидатстване и т.н.,но занапред бих искала да се занимавам и с музика. От доста време пея за удоволствие и също бих искала да попитам за някакви насоки как да работя върху гласа си сама на този етап и най-вече дали е необходимо да отделям всеки ден време за пеене и с каква продължителност ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:) Здравей.Пиши ми ако искаш в скайп да обсъдим какво

искаш да постигнеш и да ти подготвим една примерна

програма.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ех, времена... някога беше "все можно одолеть", а сега е "anything can be overdone", истините си остават същите, само изразните средства се менят :rolleyes:

Редактирано от Velius
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:) Здравей.Пиши ми ако искаш в скайп да обсъдим какво

искаш да постигнеш и да ти подготвим една примерна

програма.

Вие педагог ли сте : ) Аз също искам да се науча да пея правилно .... как е скайпа ви :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лично моето мнение че без дарба за пеене не стават никак лесно нещата. За да успееш да започнеш сам да се чуваш и лесно да си целиш всяко едно тонче ще ти отнеме доста време и неуморни репетиции. Трябва най-вече да имаш постоянството и упоритостта за да се научиш да пееш добре. Ако тези качества ги имаш всичко ще можеш да постигнеш :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

Не бих се съгласил с горното мнение напълно, защото имаме примери за певци, които нямат никакъв талант, но въпреки това са се научили да пеят много прилично и имат стотици хиляди почитатели, например Слави Трифонов :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми аз написах че няма да е никак лесно да се научиш да пееш правилно, а не че няма да се научиш. Има разлика колега ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 months later...

Здравейте. Имам същото желание като автора на темата. Пея сравнително вярно, но недостатъчно вярно. Ходя на уроци по пеене от 1 година, 6 месеца при един преподавател и от 6 месеца при друг. Когато започвах, имах около 10-20% фалшиви тонове на песен, сега са си пак толкова. Може би вместо на пеене е трябвало да се запиша първо на солфеж, докато започна да пея вярно.

Имам чувството, че и първия, и втория ми преподавател не знаят какво да правят с този проблем, и се надяват да се оправи с времето, което и аз съм се надявал да стане, но за 1 година напредъкът е 0. Молбата ми е ако някой е имал подобен проблем и го е решил, да сподели как. Или някой преподавател, който е имал такъв случай, и знае как се оправя. Мерси.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 11 months later...

здравейте, на 16 години съм и искам да се науча да пея добре и  правилно...преди 2 години гласа ми беше много мек и можех да взимам много тоналности и височини лесно, но след като ми мутира в пубертата и ми стана дрезкав...мисълта ми е такава че нищо не разбирам от ноти и тоналности, но все пак можеш по слух да издокарвам някой изпълнители...имах рок група  и се получаваше работата, но пък имах сценична треска и това усложни изявите ми...и последните 6 месеца усещам че гласа ми се е променил драстично, но пак искам да пея като преди, защото ми се занимава с пеене поне като хоби, но да го правя както трябва....ако някой знае упражнения за разпяване, за по добро използване на диафрагмата, съвети относно кога да се пее повече и колко дълги да са репетициите да ми пише на скайп; korn961  благодаря предварително ! 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Уроци по пеене мога да съветвам, но само за тези, КОИТО СА НАИСТИНА СЕРИОЗНИ И СА ГОТОВИ ДА променят живота си. Човекът се занимава за 5 лв. на седмица, като предлага и скайп- занятия. Изключително добър е, самият той е певец, сигурен съм, че ще сподели много от певческите си проблеми и опити.. В България нещата са на доста ниско ниво като цяло... Погледнете новият Глас на България и сами си направете сметката... ужас.

 Въпросният човек предлага всякакъв вид вокална подготовка, увеличаване на диапазона и тн. Въпросът е всичко да се прави индивидуално спрямо ученика и необходимата подготовка. Винаги съм бил против еднаквия подход за курс ученици или нещо такова:) 
Който наистина е готов да промени живота си, да се отдаде на гласа си, (да стане роб на гласа си буквално).. да се свържи с мен тук на лично, където ще продължим подробно. 

 Благодаря,
sickdreamer.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.