Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте.

Пея фалшиво, но искам да се науча. Пределно ясно ми е, че "певец и сцена" няма да стане. Нямам хубав глас и пр.

На 20 години съм, свиря на пиано, от известно време и на китара. Имам наистина огромното желание да го постигна. Събирам пари за уроци по нататък, но искам поне да докарвам тоновете, не да ми дават "до", а аз да обикалям две-три фалшиви ноти. Убеден съм, че с много упражняване ще мога да ги хващам - все пак "anything can be overdone" - и в момента няма нещо, което да желая по-силно. Нищо не ми дава тази тръпка, както моментите, в които си представям, че пея дадена песен.

Та, искам да помоля да ми дадете насока за някакви конкретни упражнения. От няколко седмици сядам на пианото, "подавам" си тоновете в удобната зона и се мъча и мъча да ги докарам. Докато натискам клавиша и съм намерил тона го поддържам в общи линии, пусна ли го обаче, ми убягва; след малко като пробвам пак долу-горе го намирам, но минат ли 5-10 минути, не натисна ли клавиша не се получава. Това съм решен да го правя, колкото месеци е нужно, докато започна да ги хващам. Ако има някакъв вид упражнения, ще съм изключително благодарен да ме посъветвате.

Навярно много умеещи хора ще си кажат: "Тоя пък, като вижда, че пее фалшиво какво си прави труда, щом го няма значи не му трябва да пее", но аз няма да се откажа и искрено се надявам някой да ми даде съвет.

Благодаря предварително :)

Отговорено

Според мен една от тайните за развиване на слуха и напасването на нотите при пеене е разпяването. Колегата Caruso със сигурност ще може да ти помогне с някои добри указания и упражнения. На мен лично Вяра ми беше от голяма помощ с доста упражнения за разпяване. Ще видиш че колкото по-често упражняваш и разпяваш толкова по-бързо ще започнеш да "напипваш" правилните тонове. Успех и не се отказвай- както ти каза няма нищо невъзможно.

• 5 months later...
Отговорено

Искам да попитам кога е най-подходящата възраст да започнеш да развиваш гласа си ? Момиче на 18 години съм, досега не съм се занимавала професионално и в момента нямам възможност да ходя на уроци при вокален педагог,тъй като тази година ми предстоят бал,кандидатстване и т.н.,но занапред бих искала да се занимавам и с музика. От доста време пея за удоволствие и също бих искала да попитам за някакви насоки как да работя върху гласа си сама на този етап и най-вече дали е необходимо да отделям всеки ден време за пеене и с каква продължителност ?

Отговорено (Редактирано)

Ех, времена... някога беше "все можно одолеть", а сега е "anything can be overdone", истините си остават същите, само изразните средства се менят :rolleyes:

Редактирано от Velius
Отговорено

:) Здравей.Пиши ми ако искаш в скайп да обсъдим какво

искаш да постигнеш и да ти подготвим една примерна

програма.

Вие педагог ли сте : ) Аз също искам да се науча да пея правилно .... как е скайпа ви :)

Отговорено

Лично моето мнение че без дарба за пеене не стават никак лесно нещата. За да успееш да започнеш сам да се чуваш и лесно да си целиш всяко едно тонче ще ти отнеме доста време и неуморни репетиции. Трябва най-вече да имаш постоянството и упоритостта за да се научиш да пееш добре. Ако тези качества ги имаш всичко ще можеш да постигнеш :)

Отговорено

^

Не бих се съгласил с горното мнение напълно, защото имаме примери за певци, които нямат никакъв талант, но въпреки това са се научили да пеят много прилично и имат стотици хиляди почитатели, например Слави Трифонов :greenball:

• 5 months later...
Отговорено

Здравейте. Имам същото желание като автора на темата. Пея сравнително вярно, но недостатъчно вярно. Ходя на уроци по пеене от 1 година, 6 месеца при един преподавател и от 6 месеца при друг. Когато започвах, имах около 10-20% фалшиви тонове на песен, сега са си пак толкова. Може би вместо на пеене е трябвало да се запиша първо на солфеж, докато започна да пея вярно.

Имам чувството, че и първия, и втория ми преподавател не знаят какво да правят с този проблем, и се надяват да се оправи с времето, което и аз съм се надявал да стане, но за 1 година напредъкът е 0. Молбата ми е ако някой е имал подобен проблем и го е решил, да сподели как. Или някой преподавател, който е имал такъв случай, и знае как се оправя. Мерси.

• 11 months later...
Отговорено

здравейте, на 16 години съм и искам да се науча да пея добре и  правилно...преди 2 години гласа ми беше много мек и можех да взимам много тоналности и височини лесно, но след като ми мутира в пубертата и ми стана дрезкав...мисълта ми е такава че нищо не разбирам от ноти и тоналности, но все пак можеш по слух да издокарвам някой изпълнители...имах рок група  и се получаваше работата, но пък имах сценична треска и това усложни изявите ми...и последните 6 месеца усещам че гласа ми се е променил драстично, но пак искам да пея като преди, защото ми се занимава с пеене поне като хоби, но да го правя както трябва....ако някой знае упражнения за разпяване, за по добро използване на диафрагмата, съвети относно кога да се пее повече и колко дълги да са репетициите да ми пише на скайп; korn961  благодаря предварително ! 

Отговорено

Уроци по пеене мога да съветвам, но само за тези, КОИТО СА НАИСТИНА СЕРИОЗНИ И СА ГОТОВИ ДА променят живота си. Човекът се занимава за 5 лв. на седмица, като предлага и скайп- занятия. Изключително добър е, самият той е певец, сигурен съм, че ще сподели много от певческите си проблеми и опити.. В България нещата са на доста ниско ниво като цяло... Погледнете новият Глас на България и сами си направете сметката... ужас.

Въпросният човек предлага всякакъв вид вокална подготовка, увеличаване на диапазона и тн. Въпросът е всичко да се прави индивидуално спрямо ученика и необходимата подготовка. Винаги съм бил против еднаквия подход за курс ученици или нещо такова:) 
Който наистина е готов да промени живота си, да се отдаде на гласа си, (да стане роб на гласа си буквално).. да се свържи с мен тук на лично, където ще продължим подробно. 

Благодаря,
sickdreamer.

• 4 weeks later...