Jump to content
Българският форум за музиканти

Бюджетен усилвател за мониторни колони


Recommended Posts

Преди половин година един приятел ме изюрка за му направя един усилвател :DoGC - Death of Gainclone, проектиран от widowmaker в форума bgaudio.org. Той беше представен като евтин и качествен усилвател, за второто съм съгласен, но понеже компонентите трябваше да се подбират(което не разрешават във повечето фирми), а и въпросният widowmaker обикновено ги изкупуваше всичките(интересна идея - рекламираш си схемата, после изкупуваш частите, и всички, които я правят нямат части за нея). Както и да е, едвам подкарахме въпросния усилвател, а след като единия му канал изгоря, го зарязахме напълно. Авторът му казваше, че излиза по 5-10 лв на канал, а той излезе към 40 на канал. След това въпросният приятел намери едни интегрални схеми LM4780, които всъщност са 2 схеми LM3875 в един корпус с вградена MUTE функция. На базата на тази интегрална схема, реализирахме прост и евтин(около 5 лв на канал без захранването) усилвател, който въпреки първоначалния ми скептицисъм към интегралните усилватели, се оказа, че свири много добре. 2x60W е усилвателя, с 0,08% THD при 10W. Интегралната схема има вградена защита против късо съединение на изхода, както и температурна защита, и осигурява надеждност, която компенсира всичките малки недостатъци на схемата. В момента разработвам и BIAMP(вградени разделителни филтри в усилвателя, о отделно усилване за ниски и високи честоти)2 x 60W/BRIDGED 2x110W/ Dual stereo 4x60W усилвател, с променлива честота на среза на входния филтър, и един допълнителен параметричен пик, за доизглаждане на евентуални кривини в честотната характаристика. Ако има заинтересовани, може да изпратя схеми и диаграми на платки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

LM4780 тук са по-скъпи де, та може да се вдигне цената малко на усилвателя, но пак казвам, че има голяма надеждност усилвателя, и звучи добре. Плюс това не се налага подбор на компоненти. Предполагам, че интегралката тук ще е около 20 лв. От чужбина 5 бройки излязоха 25лВ, пратени по човек.

 

P.S. Да, тук ОПРЕДЕЛЕНО по-дерат кожи. LM3886(само един канал) струва близо 15 лв у родните фирми. Току що проверих. Това оскъпява евентуален BIAMP с около 40 лв. Като се вземе предвид ценеата на всичко, това означава, че усилвателят ще излезе около 120 лв. Пак доста добре за такъв усилвател,де. GainCard струва над $2000, а използва същите чипове. LM37XX са и чиповете, вграждани в повечето активни монитори.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ха,да не би и вас всичките да са ви изритали от "форума на боговете" :godbless:Въпросната личност,която аз наричам WIDOWLICKER , не само е голям въздухар и гъз,а е и лъжливо и крадливо копеле!Схемите,които представя като негови са измислени отдавна,а специално тъй нареченият DoGC не е подкаран досега от нито един човек нормално.Имаше запитвания във въпросния форум от хора,купили платките заедно с частите от него,то не бяха съвети,препоръки за чаркове,които никъде ги няма,а и обвинения в некадърност към всеки,който си позволи да се усъмни за нещо,казано от близача.Всъщност усилвателя построен с LM 3886 е наречен GAIN CLONE,a прословутото DoGC означава DEATH of GAIN CLONE!!!Разбирате ли-СМЪРТТА на GAIN CLON-a! Аз сега съм направил един усилвател с TDA 1514 на PHILIPS,и за тач схема се говорят добри неща,но нямам време да довърша пробите.Но и тази схема е скъпа-в ПАСАТ цената и е близо 19 лева.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Е, аз го подкарах DoGC, ама единия канал го дадох на къцо без да искам, и ВСИЧКИТЕ транзистори изгоряха, след което не можах втори път да намеря 2 еднакви 2SK301R повече, а с 2SK30A гореше редовно. Иначе другия канал си бачка. Ма излиза сума ти пари да се сглоби тая чекия, и надежност-никаква. А нешо сте оплескали, а светнал като елха усилвателя, и има проблеми с прав ток на изхода при недобър подбор на входните транзистори, което вече ми коства ремонт на един говорител. Между другото се чудя как ли ще реагират от този форум, ако взема да постна схемата на моя домашен усилвател 2x40W ClassA, изпълнен с транзистори като 2N2222A(8 стотинки), и 2N3055(70 стотинки), звучащ бая добре. Сигурно дружинката около widowmaker ще се насере да го плюе, и пак ще заговори за широколентови хорни и DoGC. Все едно всички са вманиачени аудиофили.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не, не са ме изритали. А и имам особено добри впечатления от въпросния Уидоумейкър - направи ми амп, който слага всичко транзисторно и интегрално, което съм чувал, в малкия си джоб :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Че си върши добре работата си я върши, но в този форум започват да те гледат на кръв веднага щом заговориш за нещо различно от хорни, и усилвателите на widowmaker, И пропускат факта, че някои тора искат просто горе долу добър амп, с двулентови монитори. Главният проблем при неговите усилватели е, че изискват много голям подбор на компоненти, и имат ниска идиотоустойчивост, което увеличава многократно риска да изгърмита усилвателя, и цената му. Bobalan - е, не забравяй че bgaudio.org е DIY форим, а не рекламен форум на widowmaker, и не е редно всички да се критикуват. Взе пак там хората искат добро аудио за под 300 лв - амп + колони. Задачата на многознайковците там е да осигуряват такива решения, а не да псуват всички, които не искат върха на сладоледа. Твоя върховен амп, предполагам, е излязъл доста парички.

 

той този форум не ми се отваря в последно време.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

може. Мен не са ме гледали на кръв, а пък имам няколко горе-долу добри ампа и двулентови монитори.

Никого не защитавам, просто казвам че явно има начин да обмениш информация с тези хора, без да бъдеш обиден или огорчен... или пък отритнат....

 

пп: въпросният амп излезе някакви парички, но доста по-малко от предишният ми, който му отстъпи достойно :godbless:

Редактирано от bobalan
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По въпроса на LM3886 мога да кажа само хубави неща. За тези които не знаят фирми като JBL, Alesis, Yorkville ползват този чип като усилвател на мониторните им колони.. Забележете, не на китарни кубета, а за мониторни колони. Чипа според мен е много читав. Аз съм си направил усилвател с този чип и го ползвам близо 2 години вече. Без никакви забележки.

Сега разработвам по-добро решение с този чип без кондензатори по пътя на сигнала, което ще гарантира перфектно качество. Още проби трябват обаче :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В цитирания форум не те гледат на кръв до момента,в който спреш да им ръкопляскаш и да им се кланяш.При първото по-различно от тяхното мнение глутницата ревва и те разкъсва.Прочетете подписа на въпросния майстор и ще разберете за какво става дума-цитиран по памет в превод-"НА ВОЙНА С ПРОМИШЛЕНОТО ПРОИЗВОДСТВО" или нещо от сорта.Оставям настрана личните ми впечатления и проблеми с това същество.На всичкото отгоре там се разговаря на език,достоен за хамалите от Сточна гара.Това не съм го срещал в НИТО ЕДИН от другите форуми,в които се навъртам.С мнението си не ангажирам никого,то си е само мое.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега разработвам по-добро решение с този чип без кондензатори по пътя на сигнала, което ще гарантира перфектно качество. Още проби трябват обаче :bravo:

искам да чуя като стане!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пиви енвой 110

имам такова и съм го отварял :)

Студио про 2 на Пиви също мисля че е с този чип

просто му се ползва по голяма част от КПД-то

в моето е 40 вата а във студио про е 65 (мисля че 70 вата беше

този чип)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.