rock_alternative Публикувано Февруари 23, 2011 Публикувано Февруари 23, 2011 Здравейте, колеги и колежки! Преди около година се сдобих с качествени чинели, но, разбира се, след известна употреба те се позамърсиха (отпечетъци от пръсти, палки и т.н.) и в момента имат нужда от почистване. Не съм сигурна какъв точно препарат да си купя, за да няма опасност да се навреди на метала. Затова искам да попитам хората с повече опит какво използват, за да поддържат чинелите си чисти? Аз съм харесала вече един преперат - този - и се чудя дали някой го е ползвал и може да сподели мнение. Знам също така, че има барабанисти, които предпочитат да не чистят някои чинели, защото звукът им ставал по-добър, когато има наслояване върху бронза. Въпреки това, не е лошо човек да знае как и с какво да ги почиства при нужда и затова ви моля да препоръчате някой препарат. Поздрави Вели Цитирай
raptor_nk Отговорено Февруари 23, 2011 Отговорено Февруари 23, 2011 Аз ползвам на Paiste почистващите препарати и съм доволен. Цитирай
darmonko Отговорено Февруари 25, 2011 Отговорено Февруари 25, 2011 аз от година и половина използвам Sano Multi Metal Cleaner - продават го в повечето магазини за перилни препарати, предназначен е за почистване на алпака мивки, смесителни батерии, тенджери и всичко друго метално -Течен, не абразивен, без киселини.Доволен съм от него, зилджианчетата светят направо Цитирай
ivi4a89 Отговорено Февруари 27, 2011 Отговорено Февруари 27, 2011 аз от година и половина използвам Sano Multi Metal Cleaner - продават го в повечето магазини за перилни препарати, предназначен е за почистване на алпака мивки, смесителни батерии, тенджери и всичко друго метално -Течен, не абразивен, без киселини.Доволен съм от него, зилджианчетата светят направо Може да пробваш с препарати ,с които се почистват свещници .Също става ,но рядко се намират,не навсякъде ги има,обикновено в магазини където продават подобни скъпоценни вещи Цитирай
darmonko Отговорено Февруари 28, 2011 Отговорено Февруари 28, 2011 Става, само да не е от индийски магазин. Някой ми беше препоръчал препарат за месинг от индийски магазин - купих го, обаче не ми хареса. Шишенцето беше 50 милилитра т.е. крайно недостатъчно, цената доста висока, не чистеше добре и вонеше на спарени китайски гуменки... Цитирай
raptor_nk Отговорено Март 1, 2011 Отговорено Март 1, 2011 Аз не мисля, че препаратите, които са създадени за чистене специално на чинели са скъпи и недостъпни. Така че според мен най-рационално е те да се ползват, защото все пак това им е предназначението Поздрави, Ники! Цитирай
darmonko Отговорено Март 1, 2011 Отговорено Март 1, 2011 Ами не, аз съм на друго мнение - недостъпни са, защото не мога да си ги купя от България. Освен ако не са ги пуснали вече в родните музикални магазини, но аз лично не съм виждал. Иначе струват около 10 долара за 250 милилитра, т.е. около 15 лева български пари, което наистина не е кой знае какво съпоставено с цените на хубавите чинели.Друг е въпросът дали са произведени и предназначени точно и специално за чинели. Не ми е известно някой от големите производители на чинели да имат фабрика за почистващи препарати. Нито това им е работата нито пък са толкова рентабилни тези продукти, че да си струва. Това което правят е аутсорсинг - намират някой опитен и всепризнат производител на такива препарати от рода на Johnson & Johnson, BASF и др., и му поръчват да им напълни негов подходящ препарат в опаковка с тяхното лого и със съответния надпис "Спефиална формула за еди-коя си марка чинели". Не че са по-различни като състав, само опаковката им е специална. 1 Цитирай
rock_alternative Отговорено Март 1, 2011 Автор Отговорено Март 1, 2011 На мен, всъщност, въпросът ми беше по-скоро за тези утвърдени препарати, които са създадени за чистене специално на чинели, но се получи интересна тема и с алтернативните методи за почистване. Благодаря на всички за отговорите до момента. Всъщност идеята ми е да си купя нещо, което някой вече е изпробвал и знае че със сигурност ефективно ще почисти чинелите и няма навреди на покритието им. Дотук получих конкретен отговор за специализираните продукти на Пейст, които в момента, за съжаление, не са налични в Динакорд и за алтернативния препарат "Sano Multi Metal Cleaner". Ще се радвам да чуя още съвети и коментари по темата. Цитирай
raptor_nk Отговорено Март 2, 2011 Отговорено Март 2, 2011 http://www.musicworld.bg/bg/c_163/i_22004/PAISTE_CYMBAL_CLEANER.html Можеш дори да си го поръчаш от страницата, пращат по куриер. Цитирай
ivi4a89 Отговорено Март 2, 2011 Отговорено Март 2, 2011 Това е много обширна тема.Обаче знам едно нещо че самата патина върху чинела пази метала,това го знам от баща ми,той е бижутер.Въпреки това патината оказва дадено влияние върху високите на чинела,но пък в дадени моменти това е плюс.Въпрос на предпочитания. Цитирай
rock_alternative Отговорено Март 3, 2011 Автор Отговорено Март 3, 2011 http://www.musicworld.bg/bg/c_163/i_22004/PAISTE_CYMBAL_CLEANER.html Можеш дори да си го поръчаш от страницата, пращат по куриер. Както отбелязах по-горе, този препарат на Paiste за съжаление не е наличен в момента. Цитирай
lileu Отговорено Март 4, 2011 Отговорено Март 4, 2011 Аз използвах препарат на "Sabian" - спрей за чинели.... Купих го от Динакорд в "Дружба". Почистих чинели, които от зелени станаха като нови. Не бяха чистени с години и бяха стояли в подземие. Предишният им ползвател не се грижеше особено редовно за тях. Чинелите са вече на 13 години - Zildjian, Planet Z. Без майтап, падна търкане.... без майтап, този спрей го препоръчвам горещо. Струваше 21 лв и работи безотказно. Вижте какво може: http://lileu.snimka.bg/other/chineli.575191 Цитирай
vihro Отговорено Март 4, 2011 Отговорено Март 4, 2011 Аз не мисля, че препаратите, които са създадени за чистене специално на чинели са скъпи и недостъпни. Така че според мен най-рационално е те да се ползват, защото все пак това им е предназначението Поздрави, Ники! Ами не, аз съм на друго мнение - недостъпни са, защото не мога да си ги купя от България. Освен ако не са ги пуснали вече в родните музикални магазини, но аз лично не съм виждал. Иначе струват около 10 долара за 250 милилитра, т.е. около 15 лева български пари, което наистина не е кой знае какво съпоставено с цените на хубавите чинели. Друг е въпросът дали са произведени и предназначени точно и специално за чинели. Не ми е известно някой от големите производители на чинели да имат фабрика за почистващи препарати. Нито това им е работата нито пък са толкова рентабилни тези продукти, че да си струва. Това което правят е аутсорсинг - намират някой опитен и всепризнат производител на такива препарати от рода на Johnson & Johnson, BASF и др., и му поръчват да им напълни негов подходящ препарат в опаковка с тяхното лого и със съответния надпис "Спефиална формула за еди-коя си марка чинели". Не че са по-различни като състав, само опаковката им е специална. На същото мнение съм и аз Цитирай
MadLemon Отговорено Март 29, 2013 Отговорено Март 29, 2013 Привет колеги! И аз имам въпрос за почистване на чинелите. Още не съм пробвал с традиционните почистващи препарати за чинели, но case-a ми е малко по спецялен. Имам един чинел Paiste 2002 flat ride 18", който е ужасяващо мръсен и не съм сигурен дали само препарат за почистване ще ми е достатъчно. Попаднах на това клипче: и ми се иска да пробвам с такава технология да си го изчистя и полирам, но незнам какви препарати съответстват на показаните и каква е тази машина, която изполват. Въпросът ми е, някой може ли да ми даде съвет за, бих го нарекъл даже реставриране на чинел? Благодаря предватително! Цитирай
7thString Отговорено Март 29, 2013 Отговорено Март 29, 2013 Въпросното абразивно нещо е аналогично на това да минеш чинела с много, много финна шкурка за полиране. Освен мръсотията, се отнема и съвсем малко количество метал. Оттам нататък, дали отнемането на 1 милионна от милиметъра метал от чинела ще окаже "пагубно" влияние на звука е една обширна тема, обхващаща чувствителните музикални уши и стигаща до фантастиката и болните мозъци, поразени от психичното отклонение аудиофилия Цитирай
Recommended Posts