Jump to content
Българският форум за музиканти

Мнения за няколко GALLIEN KRUEGER комбо-усилвателя...


yordaniy

Recommended Posts

Здравейте!

 

Ето я поредната тема за комбо-усилватели. :surprise:

 

 

Търсих във форума, но не успях да открия много писано за следните модели на GK:

 

1, GALLIEN KRUEGER BACKLINE 115 II - 175W, 1x15"

 

2, GALLIEN KRUEGER MB112 - 200W, 1x12"

 

3, GALLIEN KRUEGER MB115 - 200W, 1x15"

 

Някой сблъсквал ли се е някой от тях или случайно да притежава такъв?

 

Като цяло, опитвам се да събера основна информация - добри ли са кубетата на GK в този ценови клас, подходящи ли са за озвучаване на бас в гаражни (репетиционни) и live-условия (като монитор и още повече - като основен усилвател), бихте ли ги препоръчали (или пък друга марка/модел, сравнително добър избор за цената).

 

Целта, разбира се, е да си озвуча баса на приемливо ниво (да, "приемливо" е относително понятие, но няма и как да минем без обективните моменти), макар че нуждата ми за усилвател не е належаща, предвид че съм повече начинаещ, отколкото напреднал, и не съм убеден, че адекватно мога да опиша с думи какъв точно звук търся, а и за момента новичкият DI-box ми върши добра работа с пулта. И въпреки написаното до тук - все пак имам някакви претенции относно звука и семплите в Thomann за тези GK-и се доближават до някаква степен до това, което целя.

 

Накратко, свиря рок/метъл (прогресив, хард), понякога вмъквам фънк елементи (слап); често включвам лек distortion.

 

 

Предварително благодаря на всички отзовали се! :godbless:

 

Поздрави!

Данчо

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Такаааа...

 

От посочените съм пробвал Backline серията на GK и за парите си вършат чудесна работа! Май нямаха т.нар. "хорна", което е минус донякъде за моделите с 15" говорител.

 

Иначе как седят нещата - пазарът се саморегулира донякъде, което ще рече - в един ценови клас няма фрапиращи разлики между отделните марки. За цени гледай немския Thomann, защото сме "вързани" към него т.е. дори да поръчаш през инглиша, ще ти обработят поръчката и ще ти я калкулират на немската цена. Опция е, ако имаш човек в Англия да ти го вземе от там и да ти го докара. Разбира се, можеш да ползваш новата услуга на Динакорд/Musicworld и да си го поръчаш през тях от Thomann.

 

Това, което те интересува - минималната мощност да е поне 150W, ама това с доста условности, да не кажа и 200W. Казах вече по-горе, че е хубаво да има допълнителна "хорна", освен основните говорители. За посочените стилове си мисля, че май е по-добре с 2x10", ама това е мътно вече, всеки си има различни предпочитания. Хубави "екстри" са DI out, Tuner Out, параметрични EQ-та, някои имат и вградени компресори и лимитери.

Пусни си един search в Thomann и обърни внимание на следните марки в посочения ценови диапазон - Gallien Krueger - Backline и MB серии, Ampeg - BA серия, Hughes&Kettner - Basskick серия, Fender - Bassman&Rumble серии, Ashdown - MAG серия, Warwick - Sweet. Може да погледне също Laney и Hartke. Ако си харесаш конкретни модели, вече ще видя какво още мога да ти кажа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наличието на хорна в общия случай е добре за 1х15", но има и изключения, като например Ampeg BA-115. Вероятно, проблемът не е в самата хорна, но има много неприятен съскащ шум (hiss). Хората си ги модват като просто им откачат хорната, но звукът се позамазва. Иначе съм съгласен с Mephistofel. Backline серията е много добро решение за парите си.

Още една възможност, след като вече имаш не лош преамп, защо не помислиш за стъпало и кабинет.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лек оффтопик:

 

blr, в общи линии се опитвам и да се "образовам", така че съветът ти за стъпало и кабинет също е добре дошъл! :thumbs_up:

 

От друга страна, не си правя илюзии, че скоро ще стигна до ниво, което да предразполага към търсене на перфектния звук (понятие, за което личната ми дефиниция също надали е на високо ниво), затова и се опитвам да се самоограничавам откъм бюджет, за да не изпадна във всемирния синдром на покупките... :D

 

С малко по-други думи - старая се да бъда обективен и затова се ориентирам към нещо, което според мен "пасва на нивото ми" и, което е по-важното, би покрило нуждите ми към момента, така да се каже. :-)

 

 

Много благодаря и на двамата за отговорите! :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеята за стъпало и кабинет е, че след като вече имаш предусилвател, няма смисъл да вземаш комбо с вграден такъв. Веригата ти ще е бас (ефекти)-преамп-крайно стъпало-кабинет. При свирене с централно озвучаване, схемата е същата, като ще извадиш балансирания изход към пулта или ще озвучиш кабинета с микрофон. След като вече имаш предусилвател, който струва почти половината от бюджета, който си заделил за останалото, е вероятно той да е по-качествен от този, който ще е интегриран в комбото. Също така, ако минеш на модулна система ще имаш по-голяма свобода да избираш между различни кабинети и стъпала с различна мощност, като ще си спестиш разхода за предусилвателя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Подкрепям разсъждението на blr за модулна система, но според мен е по-разумно да е с бас усилвател, отколкото с чисто крайно стъпало. Усилвателната част влияе сериозно на звука и освен ако нямаш достатъчно опит или желание да се учиш и експериментираш е по-сигурно да заложиш на готово решение. Комбинацията от усилвател + колона/колони ще ти даде по-качествен звук (в сравнение с комбо) и модулност - ще можеш да реагираш спрямо нуждите си и да използваш/добавяш само нужните компоненти. В дългорсочен план това обикновено излиза по-евтино от цялостната смяна на оборудване. Ефектът на MXR винаги ще ти е от полза - допълнителен звук, драйв, DI и т.н.

 

Имам GK от доста години, сменил съм 3 техни усилвателя (в момента съм с 700RB-II). Според мен най-добрата сделка в ниския клас е Backline 600. Моделът е напълно идентичен с произвеждания в Щатите RB400 и е надежден избор с достатъчна мощност за репетиции и клубни участия. Озвучителните тела от серия Backline свирят с прибрани среди и повече ниски спрямо по-скъпите серии на марката. Това често "хваща ухо", но в група може да доведе до по-трудно пробиване в микса. Накратко - не съм особен почитател, но могат да свършат работа.

 

Друг е въпросът дали звукът на GK ти допада.От изброените от Mephistofel варианти аз бих избрал Крюгер ако търся по-"бърз" и динамичен звук с леко прибрани ниски и възможност за агресивни "ръмжащи" среди или Ashdown ако търся по-масивен и компресиран и "дебел" звук. От останалите марки или имам по-оскъдни впечатления, или не ми допадат толкова. Ако си от София и имаш желание можем да се разберем да пробваш моята апаратура - това ще ти даде отправна точка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеята за крайното стъпало е заради ограничения бюджет и наличието на качествен предусилвател. Глава и кабинет е решение разбира се, при това много добро, но докъде ще стигнат тези 350 Евра? Разбира се можеш да продадеш предусилвателя и да добавиш парите към бюджета.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей,имам решение за теб и бюджета ти. Про бас кабинет за 300лв а ми излезе 700,но си продадох усилвателя и само стои в дома,не ми е нужен и затова цената е смешна. Подробности по скайп: ogibosh или на тел. 0896707298- Оги

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

blr, разбирам аргументацията ти, но в другия случай резултатът ще бъде по-предсказуем. Освен това поради възможността да работи с по-сериозно захранване има вариант предусилвателя да е по-качествен при интегриран усилвател. Ясно е, че този бюджет е недостатъчен, просто давам повод за размисъл с презумпцията, че човек купил си MXR M80 би могъл да отдели пари и за по-качествено решение от комбо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пичове, много благодаря за отговорите!

 

Защо комбо? - Презумпцията ми е, че така донякъде бих опростил схемата и броя на модулите, които би ми се наложило да пренасям насам-натам.

 

Но, както споменах, нуждата ми не е належаща (макар че на моменти изпадам в покупковия синдром де :girl_cray2: ), а и темата има своеобразна образователна цел. С други думи, съвсем способен съм да изчакам известно време с цел увеличаване на наличния бюджет и закупуване на по-оптимално решение.

 

Доколкото мога да преценя ситуацията със звука, не държа техниката да вади прекалено много високи, тъй като баса ми ги вади (дори в излишък) сам така или иначе (поне със стоковата активна електроника де). С ниските ситуацията е горе-долу подобна; средите са му лека слабост...

 

В тоя ред на мисли, разбойник, благодаря ти за офертата за демо-тест! С удоволствие ще се възползвам в недалечно бъдеще (евентуално напролет?), защото тия "ръмжащи среди", за които спомена, всъщност са нещо, което изключително много ми допада като звук. (Предполагам донякъде затова съм и харесал семплите на GK в Thomann, доколкото такива семпли могат да дадат адекватна представа за реалността де...)

 

Още веднъж - благодаря и поздрави!

Данчо

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако мога да дам моето скромно мнение относно т. нар. "ръмжащи среди" Това, според мен е качество или тип звук главно на иснструмента, определена комбинация от електроника, дървета и конструкция. Притежателите на Warwick ще го потвърдят. Би било трудно да се възпроизведе такъв звук от т. нар. Hi-Fi звучащ бас независимо в каква апаратура е включен. Разбира се, звуковата сигнатура на комбинацията усилвател/колона също има значение, но не вярвам да се получи точно това, което търсиш.

 

ПП: Не забравяй и влиянието на струните.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако ти влизат в главата бръмбари за ампове и кабинети - и аз мога да те черпя една пробна сесия на едни неща. ;)

Не са GK, но тъкмо да придобиеш впечатление и от други марки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.