yordaniy Публикувано Февруари 18, 2011 Публикувано Февруари 18, 2011 Здравейте! Ето я поредната тема за комбо-усилватели. Търсих във форума, но не успях да открия много писано за следните модели на GK: 1, GALLIEN KRUEGER BACKLINE 115 II - 175W, 1x15" 2, GALLIEN KRUEGER MB112 - 200W, 1x12" 3, GALLIEN KRUEGER MB115 - 200W, 1x15" Някой сблъсквал ли се е някой от тях или случайно да притежава такъв? Като цяло, опитвам се да събера основна информация - добри ли са кубетата на GK в този ценови клас, подходящи ли са за озвучаване на бас в гаражни (репетиционни) и live-условия (като монитор и още повече - като основен усилвател), бихте ли ги препоръчали (или пък друга марка/модел, сравнително добър избор за цената). Целта, разбира се, е да си озвуча баса на приемливо ниво (да, "приемливо" е относително понятие, но няма и как да минем без обективните моменти), макар че нуждата ми за усилвател не е належаща, предвид че съм повече начинаещ, отколкото напреднал, и не съм убеден, че адекватно мога да опиша с думи какъв точно звук търся, а и за момента новичкият DI-box ми върши добра работа с пулта. И въпреки написаното до тук - все пак имам някакви претенции относно звука и семплите в Thomann за тези GK-и се доближават до някаква степен до това, което целя. Накратко, свиря рок/метъл (прогресив, хард), понякога вмъквам фънк елементи (слап); често включвам лек distortion. Предварително благодаря на всички отзовали се! Поздрави! Данчо Цитирай
Mephistofel Отговорено Февруари 18, 2011 Отговорено Февруари 18, 2011 До къде ти се простират финансите? Цитирай
yordaniy Отговорено Февруари 18, 2011 Автор Отговорено Февруари 18, 2011 Ами да речем, че ~350 EUR са някакъв своеобразен ориентир за момента. Цитирай
Mephistofel Отговорено Февруари 18, 2011 Отговорено Февруари 18, 2011 Такаааа... От посочените съм пробвал Backline серията на GK и за парите си вършат чудесна работа! Май нямаха т.нар. "хорна", което е минус донякъде за моделите с 15" говорител. Иначе как седят нещата - пазарът се саморегулира донякъде, което ще рече - в един ценови клас няма фрапиращи разлики между отделните марки. За цени гледай немския Thomann, защото сме "вързани" към него т.е. дори да поръчаш през инглиша, ще ти обработят поръчката и ще ти я калкулират на немската цена. Опция е, ако имаш човек в Англия да ти го вземе от там и да ти го докара. Разбира се, можеш да ползваш новата услуга на Динакорд/Musicworld и да си го поръчаш през тях от Thomann. Това, което те интересува - минималната мощност да е поне 150W, ама това с доста условности, да не кажа и 200W. Казах вече по-горе, че е хубаво да има допълнителна "хорна", освен основните говорители. За посочените стилове си мисля, че май е по-добре с 2x10", ама това е мътно вече, всеки си има различни предпочитания. Хубави "екстри" са DI out, Tuner Out, параметрични EQ-та, някои имат и вградени компресори и лимитери. Пусни си един search в Thomann и обърни внимание на следните марки в посочения ценови диапазон - Gallien Krueger - Backline и MB серии, Ampeg - BA серия, Hughes&Kettner - Basskick серия, Fender - Bassman&Rumble серии, Ashdown - MAG серия, Warwick - Sweet. Може да погледне също Laney и Hartke. Ако си харесаш конкретни модели, вече ще видя какво още мога да ти кажа. 2 Цитирай
blr Отговорено Февруари 18, 2011 Отговорено Февруари 18, 2011 Наличието на хорна в общия случай е добре за 1х15", но има и изключения, като например Ampeg BA-115. Вероятно, проблемът не е в самата хорна, но има много неприятен съскащ шум (hiss). Хората си ги модват като просто им откачат хорната, но звукът се позамазва. Иначе съм съгласен с Mephistofel. Backline серията е много добро решение за парите си. Още една възможност, след като вече имаш не лош преамп, защо не помислиш за стъпало и кабинет. 1 Цитирай
yordaniy Отговорено Февруари 19, 2011 Автор Отговорено Февруари 19, 2011 Лек оффтопик: blr, в общи линии се опитвам и да се "образовам", така че съветът ти за стъпало и кабинет също е добре дошъл! От друга страна, не си правя илюзии, че скоро ще стигна до ниво, което да предразполага към търсене на перфектния звук (понятие, за което личната ми дефиниция също надали е на високо ниво), затова и се опитвам да се самоограничавам откъм бюджет, за да не изпадна във всемирния синдром на покупките... С малко по-други думи - старая се да бъда обективен и затова се ориентирам към нещо, което според мен "пасва на нивото ми" и, което е по-важното, би покрило нуждите ми към момента, така да се каже. :-) Много благодаря и на двамата за отговорите! Цитирай
blr Отговорено Февруари 19, 2011 Отговорено Февруари 19, 2011 Идеята за стъпало и кабинет е, че след като вече имаш предусилвател, няма смисъл да вземаш комбо с вграден такъв. Веригата ти ще е бас (ефекти)-преамп-крайно стъпало-кабинет. При свирене с централно озвучаване, схемата е същата, като ще извадиш балансирания изход към пулта или ще озвучиш кабинета с микрофон. След като вече имаш предусилвател, който струва почти половината от бюджета, който си заделил за останалото, е вероятно той да е по-качествен от този, който ще е интегриран в комбото. Също така, ако минеш на модулна система ще имаш по-голяма свобода да избираш между различни кабинети и стъпала с различна мощност, като ще си спестиш разхода за предусилвателя. 2 Цитирай
разбойник Отговорено Февруари 19, 2011 Отговорено Февруари 19, 2011 Подкрепям разсъждението на blr за модулна система, но според мен е по-разумно да е с бас усилвател, отколкото с чисто крайно стъпало. Усилвателната част влияе сериозно на звука и освен ако нямаш достатъчно опит или желание да се учиш и експериментираш е по-сигурно да заложиш на готово решение. Комбинацията от усилвател + колона/колони ще ти даде по-качествен звук (в сравнение с комбо) и модулност - ще можеш да реагираш спрямо нуждите си и да използваш/добавяш само нужните компоненти. В дългорсочен план това обикновено излиза по-евтино от цялостната смяна на оборудване. Ефектът на MXR винаги ще ти е от полза - допълнителен звук, драйв, DI и т.н. Имам GK от доста години, сменил съм 3 техни усилвателя (в момента съм с 700RB-II). Според мен най-добрата сделка в ниския клас е Backline 600. Моделът е напълно идентичен с произвеждания в Щатите RB400 и е надежден избор с достатъчна мощност за репетиции и клубни участия. Озвучителните тела от серия Backline свирят с прибрани среди и повече ниски спрямо по-скъпите серии на марката. Това често "хваща ухо", но в група може да доведе до по-трудно пробиване в микса. Накратко - не съм особен почитател, но могат да свършат работа. Друг е въпросът дали звукът на GK ти допада.От изброените от Mephistofel варианти аз бих избрал Крюгер ако търся по-"бърз" и динамичен звук с леко прибрани ниски и възможност за агресивни "ръмжащи" среди или Ashdown ако търся по-масивен и компресиран и "дебел" звук. От останалите марки или имам по-оскъдни впечатления, или не ми допадат толкова. Ако си от София и имаш желание можем да се разберем да пробваш моята апаратура - това ще ти даде отправна точка. 2 Цитирай
blr Отговорено Февруари 19, 2011 Отговорено Февруари 19, 2011 Идеята за крайното стъпало е заради ограничения бюджет и наличието на качествен предусилвател. Глава и кабинет е решение разбира се, при това много добро, но докъде ще стигнат тези 350 Евра? Разбира се можеш да продадеш предусилвателя и да добавиш парите към бюджета. Цитирай
ogi7 Отговорено Февруари 20, 2011 Отговорено Февруари 20, 2011 Здравей,имам решение за теб и бюджета ти. Про бас кабинет за 300лв а ми излезе 700,но си продадох усилвателя и само стои в дома,не ми е нужен и затова цената е смешна. Подробности по скайп: ogibosh или на тел. 0896707298- Оги Цитирай
blr Отговорено Февруари 20, 2011 Отговорено Февруари 20, 2011 Защо не пуснеш обява в раздел "продава" със снимки, местонахождение и всичко както трябва? Тук само разводняваш темата. 1 Цитирай
разбойник Отговорено Февруари 20, 2011 Отговорено Февруари 20, 2011 blr, разбирам аргументацията ти, но в другия случай резултатът ще бъде по-предсказуем. Освен това поради възможността да работи с по-сериозно захранване има вариант предусилвателя да е по-качествен при интегриран усилвател. Ясно е, че този бюджет е недостатъчен, просто давам повод за размисъл с презумпцията, че човек купил си MXR M80 би могъл да отдели пари и за по-качествено решение от комбо. Цитирай
yordaniy Отговорено Февруари 21, 2011 Автор Отговорено Февруари 21, 2011 Пичове, много благодаря за отговорите! Защо комбо? - Презумпцията ми е, че така донякъде бих опростил схемата и броя на модулите, които би ми се наложило да пренасям насам-натам. Но, както споменах, нуждата ми не е належаща (макар че на моменти изпадам в покупковия синдром де ), а и темата има своеобразна образователна цел. С други думи, съвсем способен съм да изчакам известно време с цел увеличаване на наличния бюджет и закупуване на по-оптимално решение. Доколкото мога да преценя ситуацията със звука, не държа техниката да вади прекалено много високи, тъй като баса ми ги вади (дори в излишък) сам така или иначе (поне със стоковата активна електроника де). С ниските ситуацията е горе-долу подобна; средите са му лека слабост... В тоя ред на мисли, разбойник, благодаря ти за офертата за демо-тест! С удоволствие ще се възползвам в недалечно бъдеще (евентуално напролет?), защото тия "ръмжащи среди", за които спомена, всъщност са нещо, което изключително много ми допада като звук. (Предполагам донякъде затова съм и харесал семплите на GK в Thomann, доколкото такива семпли могат да дадат адекватна представа за реалността де...) Още веднъж - благодаря и поздрави! Данчо Цитирай
blr Отговорено Февруари 21, 2011 Отговорено Февруари 21, 2011 (Редактирано) Ако мога да дам моето скромно мнение относно т. нар. "ръмжащи среди" Това, според мен е качество или тип звук главно на иснструмента, определена комбинация от електроника, дървета и конструкция. Притежателите на Warwick ще го потвърдят. Би било трудно да се възпроизведе такъв звук от т. нар. Hi-Fi звучащ бас независимо в каква апаратура е включен. Разбира се, звуковата сигнатура на комбинацията усилвател/колона също има значение, но не вярвам да се получи точно това, което търсиш. ПП: Не забравяй и влиянието на струните. Редактирано Февруари 21, 2011 от blr 2 Цитирай
Mephistofel Отговорено Февруари 21, 2011 Отговорено Февруари 21, 2011 Ако ти влизат в главата бръмбари за ампове и кабинети - и аз мога да те черпя една пробна сесия на едни неща. Не са GK, но тъкмо да придобиеш впечатление и от други марки. Цитирай
Recommended Posts