Jump to content
Българският форум за музиканти

Какви диоди мога да ползвам


Recommended Posts

Здравейте ще правя това http://www.runoffgroove.com/newclipper.html .

Мисля да експериментирам с различни видове диоди.

Та въпроса ми е какви диоди мога да ползвам и има ли някакви тънкости при сменянето на видовете или просто сменям и готово.....

Благодаря!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ако намериш подходящ галетен превключвател, ей тва му е чалъмът :D

Diode_Clipping_Rotary_Switch.jpg

комбинациите са произволни.

Редактирано от Fallenblood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

повечето диоди за слаб сигнал и слабите индикаторни светодиоди ще ти свършат работа, да. може да пробваш и с изправителни диоди от рода на 1n4001. можеш да сложиш и различни на двете позиции или да накачулиш по два-тре (което е отразено и на картинката, де). ще се получи асиметрично ограничаване на звука (asymmetrical clipping) - звучало гот, аз не съм много по дистърите и не съм си играл да пробвам.

Редактирано от Fallenblood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Несиметричното клипиране дава четни хармоници. За това и звучи по-приятно.

 

В зависимост от типа на диодите ще имаш повече или по-малко ограничение на сигналът. Естествено и характерът на кривенето ще бъде различен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей , мерси за инфото!

А кои диоди за какво се използват , чел съм че може да постигнеш различни типове звук с една и съща схема , но с различни диоди ...

Бихте ли споделили с мен вашите опити с различни типове диоди!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Германиеви - по-плътен, но и малко по-замазан звук.

Светодиоди(червени 3мм) - ярък, отчетлив звук.

4148 - стандарт(нещо посредата от горните 2)

1N914 - като 4148, но с малко по-друг тембър

 

Варианти много.Не съм пробвал зелени диоди, както и разни трудно намираеми като МА150, 1S1588 и т.н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип, освен ако не се ползват сложни комбинации от резитори, диоди и дори активни елементи, моите експерименти са установили, че когато върже човек един срещу друг достатъчно диоди, така че при всички тествани типове да се получава приблизително еднакъв пад на напрежение в права посока, то тогава и звука на всички типове диоди става почти еднакъв. В случаите, в които съм редил 3-4 двойки германиеви, за да получа пад около 0.7в, колкото на една двойка 4148, съм установил че почти не мога да чуя разлика. Сподер мен светодиодите звучат по-динамично не толкова защото имат различна волтамперна характеристика, а просто заради по-високото си напрежение на отпушване.

 

Не забравяйте, че грубото изкривяване при повечето хай-гейн ефектчета(диоди един срещу друг към земя) не идва от тези диоди, а от операционния усилвател преди тях, който обикновено има голямо усилване, което го кара да "удря" релсите на захранващото напрежение в почти 360 градуса от периода на вълната. За да усетите по-добре разликите между диодите, може би е по-добре да ползвате и диоди в обратната връзка на операционния усилвател, които да намаляват усилването му по напрежение с повишаване на амплитудата на сигнала.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи мисля да използвам диодите , който са на схемата и да изведа прекъсвач за едни червени светодиоди - така ще има два мода..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Внимавай, защото светодиодите имат пад на напрежение в права посока от сорта на 1.6-3V, докато силициевите диоди имат около 0.7V. Ако схемата след това не позволява високи нива(2.5-5 пъти при смяна силиций->светодиоди), може усилвателите, които са след диодите да изкривяват, заради по-голямата амплитуда на сигнала при светодиодите. Освен това, възможно е да имаш осезаема разлика в силата на звука при превключване. Затова е добре да ползваш DPDT ключе и малко да разбуташ схемата, за да може усилвателят след диодите да усилва повече при силициеви диоди и по-малко при светодиоди, за да имаш еднаква сила на звука.

 

ПС: Сега видях схемата.. може да добавиш един ОУ след схемата с диодите, да кажем като инвертиращ усилвател.

Чрез едната половинка на DPDT ключето можеш да добавяш резистор последователно на входния резистор на инвертиращия ОУ, така че при силициеви диоди, да кажем усилването да е 1, а при светодиоди да е по-малко от 1(в това положение DPDT ключа ще дава на късо този резистор).

 

A, да... и не ползвай стойностите на елементите, показани в скоби :).

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.