balombi Публикувано Февруари 17, 2011 Публикувано Февруари 17, 2011 Здравейте ще правя това http://www.runoffgroove.com/newclipper.html . Мисля да експериментирам с различни видове диоди. Та въпроса ми е какви диоди мога да ползвам и има ли някакви тънкости при сменянето на видовете или просто сменям и готово..... Благодаря! Цитирай
Fallenblood Отговорено Февруари 17, 2011 Отговорено Февруари 17, 2011 (Редактирано) ако намериш подходящ галетен превключвател, ей тва му е чалъмът комбинациите са произволни. Редактирано Февруари 17, 2011 от Fallenblood Цитирай
balombi Отговорено Февруари 17, 2011 Автор Отговорено Февруари 17, 2011 Значи може да ползвам каквито и да е диоди без да променям нищо по схемата... Цитирай
Fallenblood Отговорено Февруари 17, 2011 Отговорено Февруари 17, 2011 (Редактирано) повечето диоди за слаб сигнал и слабите индикаторни светодиоди ще ти свършат работа, да. може да пробваш и с изправителни диоди от рода на 1n4001. можеш да сложиш и различни на двете позиции или да накачулиш по два-тре (което е отразено и на картинката, де). ще се получи асиметрично ограничаване на звука (asymmetrical clipping) - звучало гот, аз не съм много по дистърите и не съм си играл да пробвам. Редактирано Февруари 17, 2011 от Fallenblood Цитирай
Nikifena Отговорено Февруари 17, 2011 Отговорено Февруари 17, 2011 Несиметричното клипиране дава четни хармоници. За това и звучи по-приятно. В зависимост от типа на диодите ще имаш повече или по-малко ограничение на сигналът. Естествено и характерът на кривенето ще бъде различен. Цитирай
balombi Отговорено Февруари 17, 2011 Автор Отговорено Февруари 17, 2011 Здравей , мерси за инфото! А кои диоди за какво се използват , чел съм че може да постигнеш различни типове звук с една и съща схема , но с различни диоди ... Бихте ли споделили с мен вашите опити с различни типове диоди! Цитирай
liquid_death Отговорено Февруари 17, 2011 Отговорено Февруари 17, 2011 Германиеви - по-плътен, но и малко по-замазан звук. Светодиоди(червени 3мм) - ярък, отчетлив звук. 4148 - стандарт(нещо посредата от горните 2) 1N914 - като 4148, но с малко по-друг тембър Варианти много.Не съм пробвал зелени диоди, както и разни трудно намираеми като МА150, 1S1588 и т.н. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 17, 2011 Отговорено Февруари 17, 2011 По принцип, освен ако не се ползват сложни комбинации от резитори, диоди и дори активни елементи, моите експерименти са установили, че когато върже човек един срещу друг достатъчно диоди, така че при всички тествани типове да се получава приблизително еднакъв пад на напрежение в права посока, то тогава и звука на всички типове диоди става почти еднакъв. В случаите, в които съм редил 3-4 двойки германиеви, за да получа пад около 0.7в, колкото на една двойка 4148, съм установил че почти не мога да чуя разлика. Сподер мен светодиодите звучат по-динамично не толкова защото имат различна волтамперна характеристика, а просто заради по-високото си напрежение на отпушване. Не забравяйте, че грубото изкривяване при повечето хай-гейн ефектчета(диоди един срещу друг към земя) не идва от тези диоди, а от операционния усилвател преди тях, който обикновено има голямо усилване, което го кара да "удря" релсите на захранващото напрежение в почти 360 градуса от периода на вълната. За да усетите по-добре разликите между диодите, може би е по-добре да ползвате и диоди в обратната връзка на операционния усилвател, които да намаляват усилването му по напрежение с повишаване на амплитудата на сигнала. Цитирай
balombi Отговорено Февруари 18, 2011 Автор Отговорено Февруари 18, 2011 Значи мисля да използвам диодите , който са на схемата и да изведа прекъсвач за едни червени светодиоди - така ще има два мода.. Цитирай
liquid_death Отговорено Февруари 18, 2011 Отговорено Февруари 18, 2011 a`la Marshall Jackhammer. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Февруари 18, 2011 Отговорено Февруари 18, 2011 (Редактирано) Внимавай, защото светодиодите имат пад на напрежение в права посока от сорта на 1.6-3V, докато силициевите диоди имат около 0.7V. Ако схемата след това не позволява високи нива(2.5-5 пъти при смяна силиций->светодиоди), може усилвателите, които са след диодите да изкривяват, заради по-голямата амплитуда на сигнала при светодиодите. Освен това, възможно е да имаш осезаема разлика в силата на звука при превключване. Затова е добре да ползваш DPDT ключе и малко да разбуташ схемата, за да може усилвателят след диодите да усилва повече при силициеви диоди и по-малко при светодиоди, за да имаш еднаква сила на звука. ПС: Сега видях схемата.. може да добавиш един ОУ след схемата с диодите, да кажем като инвертиращ усилвател. Чрез едната половинка на DPDT ключето можеш да добавяш резистор последователно на входния резистор на инвертиращия ОУ, така че при силициеви диоди, да кажем усилването да е 1, а при светодиоди да е по-малко от 1(в това положение DPDT ключа ще дава на късо този резистор). A, да... и не ползвай стойностите на елементите, показани в скоби . Редактирано Февруари 18, 2011 от Evtim Djerekarov Цитирай
Recommended Posts